Het luisterhout – een magisch verhaal over natuur, vriendschap en verbeelding

Een spannend eiland, een magische boom en een jongen met een bijzondere gave. Dat zijn de ingrediënten in dit jeugdboek Het Luisterhout, geschreven door Jeanet Kingma. Van de takken van de magische boom kunnen de mooiste beelden gemaakt worden, maar alleen door iemand die de gave heeft om goed te luisteren. De jonge Ardin blijkt de persoon die in staat is om alle bijzondere geheimen van de boom én het eiland te ontrafelen. Maar alleen kan hij dit niet. Wie kan hem helpen en wie kan hij vertrouwen? Een sprookjesachtig verhaal over de kracht van familie, vriendschap en verbeelding.

het luisterhout voorkant

Ardin, het eiland en de rivier

De hoofdpersoon in Het Luisterhout is de jonge Ardin. Hij woont bij zijn oom en tante, in de buurt van de Koude Rivier. Aan de overkant daarvan ligt een bijzonder eiland. Daar staat een spookachtige witte toren, naast het donkere Schemerwoud waar niemand durft te komen. Sinds de grote overstroming is de brug naar het eiland niet meer in gebruik. De overstroming waarbij ook de ouders van Ardin zijn omgekomen. Sindsdien woont hij bij zijn oom Fos en tante Vera.

In de timmerwerkplaats van zijn oom krijgt hij steeds meer taken, omdat de gezondheid van zijn oom zwak is. Ardin vindt het timmeren van de kasten saai en zwaar werk. Zijn gave ligt meer in het houtsnijwerk. Van een stuk hout ziet hij direct wat het zou kunnen worden. Dan vindt hij een bijzonder stuk hout aan de rand van de rivier, wat bij nader inzien een groot gewei blijkt te zijn. Achter in de werkplaats van zijn oom vindt hij vervolgens een stuk hout van dezelfde structuur en hij gaat aan de slag om er een tweede gewei van te maken. Maar zijn oom Fos is woest als hij hier achter komt. Wat is er aan de hand met dit hout en wat heeft zijn vader hiermee te maken?

Het avontuur van het sprookjesachtige luisterhout

De vondst van het gewei en het stuk hout zet allerlei bijzondere gebeurtenissen in werking. Zo ontdekt Ardin in de nacht een zwart hert in de tuin. Deze neemt hem mee naar het eiland aan de overkant van de rivier. Maar wat probeert het hert hem te vertellen? Er ontstaat een bijzondere band tussen hen, alsof ze met elkaar kunnen praten zonder woorden.

Ardin raakt steeds verder verzeild in een spannend avontuur, waarbij hij geleid wordt door het bijzondere hert. Zijn nichtje Edda komt hem gelukkig helpen. De band tussen hen blijkt vele malen bijzonderder dan ze hadden kunnen vermoeden. En dan zijn er ook nog de mysterieuze tweelingzussen Hannelore en Liselotte, die veel meer weten over de achtergrond van Ardin en van het eiland. Maar hoe krijgt hij hen zover om het mysterie van het luisterhout te helpen ontrafelen?

Magie, zelfvertrouwen en verbeelding

Vanaf de eerste bladzijde werden we direct gegrepen door dit magische verhaal over Het Luisterhout. Zoon Guus was ook erg onder de indruk van dit boek en kon het niet meer wegleggen. En dat is bij een 12-jarige echt niet snel het geval meer! Het is een heel gelaagd verhaal. Want het heeft een diepere betekenis over de kracht van de natuur. Over hoe belangrijk verbeelding en fantasie zijn. Maar ook wat zelfzuchtigheid en pesten voor verwoestende effecten kunnen hebben.

De hoofdpersoon Ardin is eerst een wat onzekere jongen, maar hij maakt een bijzondere ontwikkeling door waarbij hij ontdekt wat hij allemaal kan. Hij krijgt zelfvertrouwen en durft daardoor ook hele spannende dingen te doen. Zoals midden in de nacht door een snel stromende rivier waden, of een donker bos ingaan. Als lezer ben je dan ook zeer geraakt en onder de indruk van zijn moed!

het luisterhout

Jeanet Kingma en Myriam Berenschot

Dit bijzondere boek Het Luisterhout is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, die graag fantasierijke verhalen lezen. In het verhaal worden magie en realiteit op een hele mooie wijze met elkaar verweven door auteur Jeanet Kingma. Het loopt haast onmerkbaar in elkaar over. Moeilijke onderwerpen zoals gemis en rouw worden zo toegankelijker gemaakt, en er gaat een bepaalde troost uit van de manier waarop het verhaal wordt verteld.

De mooiste thema’s in het boek? Spreuken die een eigen wil hebben en kinderen die hun gaven ontdekken. Maar ook de natuur die alleen haar geheimen prijsgeeft aan degenen die goed voor haar zorgen. De zwart-wit illustraties sluiten hier perfect bij aan, gemaakt door Myriam Berenschot. De boom van het luisterhout is precies zoals hij is beschreven door de auteur en hoe je hem zelf in gedachten voor je ziet.

  • Jeanet Kingma is kinderboekenschrijfster en kunstenares. Bekijk haar website voor allerlei interessant werk.
  • Myriam Berenschot kennen wij ook van de illustraties in het prentenboek Egel op Reis. Ook haar website is de moeite waard om een kijkje te nemen!
het luisterhout

Kijk ook deze boekentips met magische avonturen:

Specificaties Het Luisterhout

Auteur: Jeanet Kingma | Illustraties: Myriam Berenschot | Uitgeverij Clavis | 9789044852264 | december 2023 | 264 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, check de website van uitgeverij Clavis of kijk bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.