Dark and Twisted Souls, een bovennatuurlijke thriller van Tamara Arts

Dankzij de actieve bookcommunity op voornamelijk TikTok en Instagram wordt er heel veel gelezen. De wat lastige (en ruime) YA doelgroep motiveert elkaar met toffe boeken die ze laten zien. Die community is groot in Nederland en België maar gaat ook verder dan die grenzen. Om die reden is er iets speciaals gebeurd met het tweede boek van Tamara Arts. Deze heeft ze in het Nederlands geschreven… maar Dark and Twisted Souls wordt in het Engels uitgebracht door de uitgever! Inmiddels is er wel een actie opgestart voor een beperkte Nederlandse druk waar veel vraag naar is. Ik duik het verhaal van dit boek in het Engels in en met zo’n toffe cover heb ik er heel veel zin in.

Dark and Twisted Souls tamara arts a horror voorkant cover kader

Synopsis Dark and Twisted Souls

Met intense flashbacks naar een vergeten en donker verleden wordt Maeve aangetrokken tot een plek waar ze antwoorden hoopt te vinden. Dat is op één van de meest haunted plekken van de aarde: RMS Queen Mary. Haar twee beste vrienden willen met haar mee naar het spookschip wat gewoon een hotel is. Zo kunnen ze er meteen een zomervakantie tripje van maken. Wanneer ze op het schip aankomen volgt er een zoektocht naar wat echt is en wat niet. Hoe sterk is vriendschap en wat is waarheid? Zullen ze antwoorden vinden?

Dark and Twisted Souls is het tweede boek van Tamara Arts (2000, Helmond). Haar debuut vond ik echt heerlijk. Verrassend spannend en ik had nog geen idee naar welke donkere krochten Arts me zou meenemen. Een tweede boek is misschien wel het meest lastige boek na een succesvol debuut. Zo geeft ook Arts aan in haar nawoord. De cover en synopsis van haar tweede boek zijn in ieder geval aangenaam prikkelend. Op naar het verhaal.

Vormgeving

Dark and Twisted Souls is een paranormale thriller en is dus in het Engels. De Nederlandse uitgave wordt op aanvraag gedrukt maar dat zal een kleine oplage zijn om mee te beginnen. Ik lees best veel Engels en ik vind het fijn om de originele taal van een auteur het verhaal te lezen. Een auteur kiest toch bepaalde woorden, bouwt een zin op en elke taal heeft een ander ritme. Daarbij is de vormgeving en gebruik van leestekens ook anders per taal. De Nederlandse vormgeving is zoveel beter in mijn ogen. De papierkwaliteit is mooier, de opmaak is rustiger en helderder. Gelukkig is het papier in dit Engelse boek prima en is de opmaak ook redelijk Nederlands.

Wel valt me meteen op dat bovenaan elke pagina de titel staat en die is voor mijn smaak net wat te dicht op de tekst. Dat is typerend voor Engelse boeken. De vormgeving is verder erg gaaf. De spetterende cover is uitnodigend. En elk hoofdstuk begint met een zwarte pagina met een stormachtige illustratie.

Engels versus Nederlands

Tamara Arts heeft dit verhaal van Dark and Twisted Souls in het Nederlands geschreven en heeft niet de Engelse vertaling gedaan. In het boek staat verder geen vertaler genoemd, iets ik wat ik wel mild vreemd vind. Waarom zou je dit niet erbij zetten? Het vertalen van een boek op een juiste manier is heel belangrijk. In Nederland zetten veel mensen zich in om de vertalers te benoemen en ook wij bij StoerLeesVoer letten hier altijd op. Een bepaalde naam van een vertaler zegt inmiddels ook iets over het soort vertaling. Maar de vertaling hier is een mysterie.

Helaas heb ik gedurende het hele boek de hele tijd een stemmetje in mijn hoofd gehad dat ik liever het Nederlandse verhaal van Dark and Twisted Souls zou willen lezen. Ik vond de zinnen een wat raar ritme hebben en er staan best wat typische Engelse woorden in. Meermaals moest ik bepaalde zinnen opnieuw lezen en was het zoeken naar het ritme. Dat kan zeker aan mij liggen, misschien is mijn Engelse woordenschat wat afgestompt in de afgelopen jaren. In Arts haar debuut vond ik haar woordkeuzes en zinsopbouw zo heerlijk lezen en dat miste ik totaal in dit boek. Om die reden voelde ik minder connectie met de hoofdkarakters en kwam ik ook niet in de volledige spanning die ik wel voelde bij haar eerste boek.

Dark and Twisted Souls tamara arts engels boek bovennatuurlijke ya thriller

Paranormale thriller

Even los van de vormgeving en taal; tijd voor het verhaal. Dark and Twisted Souls is een paranormale thriller. En het verhaal is zeker wel boeiend en spannend! Het boek begint in een auto in een storm. Toevallig begint In het duister ook zo. Is dat toeval of is dit misschien een angst van Tamara Arts zelf? Het zorgt meteen voor spanning. Hoofdkarakter Maeve is 19 en rijdt in een flinke regenbui naar school. Het verhaal speelt zich af in Amerika dus schrik niet als er een jongen van 16 in een auto voorbij rijdt :). We leren Maeve kennen en haar twee beste vrienden: Sam en Minho. Bij die laatste naam verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Minho is een karakter uit één van mijn favoriete boeken: The Maze Runner*. En inderdaad verderop in het verhaal komt er nog een leuke knipoog hiernaar.

Thema’s als opgroeien (coming of age), liefde, vriendschap, depressie, familie, rouw, verlies en angsten zitten mooi verweven in het verhaal van Dark and Twisted Souls. De locatie is heel sterk. Arts heeft me echt even meegenomen naar the RMS Queen Mary.

Dark and Twisted Souls tamara arts thriller ya

Prima opvolger

Dark and Twisted Souls is een prima opvolger van een succesvol debuut. Een debuut waar ik nachtmerries van kreeg en die ik niet kon wegleggen. Toch heb ik niet de duik in dit verhaal gemaakt zoals ik had gehoopt. Het verhaal voelt soms teveel uitgedund, ingekort, en het Engels blijft grotendeels vreemd lezen. Ik denk dan ook dat ik gewoon niet helemaal in de doelgroep hoor van dit boek. Een korter verhaal spreekt natuurlijk meer aan bij de oudere YA doelgroep. En ik vraag me echt af hoe de Nederlandse tak van de doelgroep dit boek in het Engels ervaart.

De basis van het verhaal is gelukkig wel stevig en prima. Ik vind bepaalde kenmerken uit de vriendschap heel fijn. Zo is gelijkwaardigheid en trouw belangrijk en dat vind ik mooi. Ik deel diezelfde waarden in een vriendschap. Ook schuwt Arts niet om over seksualiteit te spreken. Niet heel expliciet, het zit gewoon op een normale manier verweven in het verhaal van Dark and Twisted Souls.

En voor Arts is het heel tof dat haar verhaal door een hele grote doelgroep nu gelezen kan worden over de wereld. Voor mijzelf had ik dit verhaal liever in het Nederlands gelezen en blijf ik nieuwsgierig daarnaar. Maar voor nu is dit verhaal klaar en ben ik benieuwd naar wat een derde boek van Arts me gaat brengen.

Specificaties Dark and Twisted Souls

Auteur: Tamara Arts | Uitgever: Hamley Books | Taal: Engels | Augustus 2023 | 300 pagina’s | 9789464661927 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.