Dierenbendes, een bijzonder dierenavontuur

Bij het zien van de betoverende cover van Dierenbendes was ik al verkocht. Dit mooie boek geeft mij tegelijkertijd een huiselijk als een avontuurlijk gevoel. Het is dan ook een heerlijk spannend avontuur voor kinderen die van dieren houden en daar nog wat over willen leren ook.

Dierenbendes

Synopsis Dierenbendes

Audra en Oliver Otter maken een boottochtje met hun vader. Maar wanneer ze na een slaapje weer wakker worden, is hun vader nergens te bekennen! De twee kleine otters zoeken hun weg terug naar huis. Gelukkig krijgen ze onderweg heel veel hulp van vriendelijke dierenbendes. Zolang ze op hun hoede zijn voor de troep kraaien, komt alles wel goed. Een spannend verhaal over een reis vol actie, waarin je de namen van verschillende dierenbendes leert. Voor dierenvrienden vanaf 5 jaar.

Dierenbendes

Wat een prachtig avontuur

Ik ben dol op prentenboeken. Zeker als er een tof avontuur in zit en je er wat van kunt leren. Dus met Dierenbendes zit ik helemaal goed. De twee kleine otters moeten hun weg naar huis terug vinden. En terwijl ze dit doen ontmoeten ze allerlei dieren die hen helpen. Samen beleven zij een spannend avontuur en ondertussen leren zij hoe de verschillende dierengroepen heten. Daarnaast worden de dieren op een geheel eigen wijze neergezet. En dit levert soms grappige situaties op.

otters op boot

Verschillende groepen dieren

Even een kanttekening, dit boek is vertaald uit het Engels. Daarin zijn veel meer termen voor dierenbendes. Waar het mogelijk is heeft de vertaler gebruik gemaakt van het Nederlandse woord en anders is het Engelse woord vertaald naar het Nederlands. Dit maakt dan misschien ook dat ik van sommige dierenbendes nog nooit had gehoord. Evengoed is dit boek juist door het benoemen van al deze verschillende bendes zeer leerzaam. Zo weten de meeste denk ik wel dat een groep vissen een school is. Maar weet je ook dat een groep meeuwen een geruzie heet? En een groep konijnen een sprong? Achterin het boek staat een lijst waar alle benamingen van de verschillende dierenbendes nog eens op een rij staan. Erg leuk als je even snel een dierenbende wilt opzoeken.

Ik heb echt van genoten van alle dierenbendes en merkte dat ik nieuwsgierig was naar welke dierengroepen er nog meer voorbij zouden komen. Zeker bij het uiteindelijke antwoord op de vraag ‘Hoe heet een groep otters?’ verscheen er een glimlach op mijn gezicht.

verschillende dieren groepen

Thema’s in Dierenbendes

Natuurlijk gaat het in Dierenbendes over dieren en dan vooral over de twee otters Audra en Oliver. Maar de otter is zeker niet alleen en komt op zijn avontuur nog vele andere dieren tegen. Zoals bijvoorbeeld hyena’s, flamingo’s en kraaien. En natuurlijk worden alle groepsnamen van deze dieren benoemd. Dit maakt Dierenbendes daarom het hoofdthema van dit boek. Daarnaast zijn ook reizen, familie en vertrouwen belangrijke thema’s in in dit boek.

Huiselijk en avontuurlijk

Auteur en illustrator Scarlet Ratt (pseudoniem van Tanya Humhreys) heeft het voor elkaar gekregen om met Dierenbendes zowel een huiselijk als een avontuurlijke gevoel te creëren. Ik ga proberen uit te leggen wat ik hier precies mee bedoel. De illustraties voelen huiselijk aan wat mij een vertrouwd en warm gevoel geeft. Hoe dit precies komt durf ik niet te zeggen. Misschien omdat de illustraties aanvoelen als echte tekeningen en niet als computer animaties. Hoe dan ook, ik ben er erg van gecharmeerd.

Maar naast de huiselijke illustraties is het verhaal enorm avontuurlijk. Op hun zoektocht terug naar huis beleven de otters echt van alles. En hier zit dan ook de nodige spanning in. En daardoor heeft Dierenbendes naar mijn mening een heerlijke combinatie van huiselijk en avontuurlijk.

Dierenbendes

Wat vinden wij van Dierenbendes?

Als er otters in een boek voorkomen is het hier in huis zeker een succes. Otters zijn namelijk favoriet bij mijn dochter. Dus toen zij de otters spotte in Dierenbendes was zij direct enthousiast. En niet alleen de otters vind zij leuk. Eigenlijk spreken alle dieren in Dierenbendes haar aan.

Voor mij was het in eerste instantie de cover die mij aantrok. De prachtig geïllustreerde dieren riepen mij en eigenlijk pas toen ik het boek las realiseerde ik mij hoe mooi en leerzaam het verhaal eigenlijk is. Ik heb met veel plezier over alle verschillende benamingen van de dierenbendes gelezen. En daarnaast is het ook gewoon een prachtig avontuur!

Vind jij prentenboeken met dieren in de hoofdrol ook zo leuk? Dan heb ik hier nog een aantal leestips:

Specificaties Dierenbendes

Auteur en illustrator: Scarlet Ratt | Uitgever: Clavis | 30 juni 2023 | 56 pagina’s | 9789044850451 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.