Shame on you, een thriller van Margje Woodrow met QR-codes

Ik probeer mijn hoofd op te tillen, maar iedere beweging doet verschrikkelijk veel pijn. Waar ben ik? Waarom lig ik opgekruld in een krappe ruimte? Er knelt iets om mijn polsen. En om mijn enkels. Ik kan mijn armen en benen niet bewegen. Zelfs niet een beetje. Ik kijk omlaag. Om me heen is het donker. Op een smal reepje licht na, dat door een kier boven me naar binnen piept. O god, nee. O, help, iemand heeft me vastgesnoerd. ~ Lees het in Shame on you van Margje Woodrow. Een spannende whodunnit jeugdthriller mét QR-codes.

hoofd Shame on you

Shame on you

Een chillweekend in een vakantiekpark verandert in een nachtmerrie. Iemand vindt dat de groep zich dood moet schamen. Waarom? Waarvoor? Wat wél duidelijk wordt: sommigen zullen moeten boeten. Shame on you is de megaspannende jeugdthriller van Jonge Jury-winnares Margje Woodrow. Bloedstollend tot aan de laatste bladzijdes, inclusief QR-codes: beleef dit verhaal door te lezen, luisteren én kijken. Voor stoere jongens en meiden vanaf 13 jaar. Met politie niet betreden-elastiek.

Wat als spijt te laat komt…

Muziek uit het boek: Editors – The Pulse

Hedendaagse whodunnit

Margje is inmiddels wel een begrip geworden onder lezende jongeren. En ik snap helemaal waarom. Haar boeken passen als een perfect jasje voor haar doelgroep. En daarbij is ze ook nog eens een ontzettend leuk mens. Margje volgen op social media is zeker een aanrader wat mij betreft. Haar liefde voor haar boeken, haar verhalen en doelgroep spat uit alles wat ze doet. Shame on you is weer een perfect passend jasje gegoten in een superspannend whodunnit verhaal.

Het is een hedendaags boek omdat Margje heel goed de leefwereld van haar doelgroep weet te verwerken in haar verhaal. Thema’s als: vriendschap, liefde, verlies, dood, coming of age, ziekte, lichamelijke en mentale gezondheid, uitsluiting, fatshaming en social media komen sterk naar voren. Wat kan wel en wat kan niet door de beugel? Wat zijn dingen waarvoor jij je zou schamen? Zijn dat je acties, of wat bijvoorbeeld je ouders doen?

Muziek uit het boek: Shouse – Love tonight

Karakters

We volgen een divers vriendengroepje in Shame on you met als basis Indy en Jayden. Je leest vanuit beide perspectieven dit verhaal, afgewisseld met de dader. Voorheen waren Indy en Jayden liefjes maar inmiddels heeft Indy die relatie verbroken. Jayden heeft het moeilijk met die breuk maar stelt de vriendschap zoals die nu is wel op prijs. Indy heeft weer andere struggles. Zo is ze haar moeder verloren na een ziektebed door kanker. Daardoor heeft ze afgelopen zomer niet veel meegekregen en is haar beste vriendin veel opgetrokken met Iris. Een aardig meisje op zich maar toch mist Indy het samenzijn met Sharon haar beste vriendin.

Marlon is de vrolijke jongen maar het vuur lijkt wat gedoofd in zijn ogen. Hij is zwaar en zijn gewicht zit hem dusdanig in de weg. Zo is er afgelopen zomer een pijnlijk filmpje online gekomen op Dumpert van Marlon waar hij het moeilijk mee heeft gehad. Al onze karakters hebben zo hun problemen en dingen waarvoor ze zich schamen. Familieleden, acties die gedaan zijn, gevoelens die gevoeld worden.. Het is tijd voor een lekker weekendje weg zonder gezeik. Maar daar denkt iemand toch heel anders over in Shame on you…

jayden

Interactief

Ik weet niet of het aan mij als persoon ligt of aan mijn leeftijd, maar ik was zelf niet meteen heel enthousiast over de QR-codes. Ik vind het zeker wel tof dat er een extra beleving aan toe is gevoegd. Maar ik lees juist om minder schermtijd te hebben en had geen zin in mijn telefoon. Toch wil ik de gehele Woodrow experience van Shame on you en ben ik netjes de QR-codes gaan scannen. Je kan namelijk de hoofdstukken vanuit het dader perspectief beleven door een filmpje waar de code je heen brengt.

En ik moet zeggen dat het tof is. Ik schrok eerst omdat het filmpje de titel SOY heeft, en ik dacht dat dit een foutje was en we meteen de dader al zouden weten. Misschien zit Soy Kroon nog vers in mijn hoofd na Zappelin, The Passion en Make Up Your Mind (wat was dat een heerlijke show). Maar uiteraard is SOY short voor Shame On You. Geen foutjes, geen spoilers maar wel een toffe extra dimensie aan dit boek. Iets wat de doelgroep van Margje zeker zal waarderen. En ik moet zeggen dat het ook wel zeker kloppend is bij dit verhaal.

Shame on you en jouw daden

Shame on you is weer een herkenbaar Margje Woodrow boek. Het is snel, bevat een aangename diversiteit van karakters, het gaat zware thema’s niet uit de weg en het is spannend. Het past heel erg in het nu en de struggles die er zijn met opgroeien in deze tijd. Ook vind ik de gekozen locatie erg tof: een (wat over de datum) vakantiepark! We kennen allemaal de sfeer wel en dat leent zich perfect voor een spannend verhaal.

Ik kijk altijd uit naar een nieuw boek van Margje en haar niveau is vrij constant. Je weet wat je krijgt en dat is ook wat je wilt als lezer. Ik geniet van haar enthousiasme, passie en liefde voor haar verhalen én voor haar doelgroep. Een pittige leeftijd die lezen niet per se als iets leuks of stoers zien… maar dankzij Margje Woodrow wel. Dankzij haar boeken zit er geen shame in om te lezen!

Shame on you is van de boekenserie Politie niet betreden. Andere boeken uit deze serie zijn:

shame on you

Specificaties Shame on you

Auteur: Margje Woodrow | Uitgever: De Fontein | Politie niet betreden serie | 232 pagina’s | 9789026160196 | Vanaf 13 jaar | Grafische verzorging Atelier van Wageningen | Mei 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.