Erebos ontwaakt, een bloedstollend vervolg van Poznanski

Niet lang geleden wist Erebos een heel oud en benauwd gevoel in mij wakker te maken. Het intens kunnen opgaan van een game waar het doel niet echt bekend van is. De game in het boek bleek een duister doel te hebben. Het verhaal was klaar voor Ursula Poznanski, maar bijna 10 jaar later is het er weer. Met de nieuwe technologie en social media is er zoveel mogelijk. Erebos ontwaakt.. Welkom terug in deze dystopie toekomst die erg dichtbij voelt!

erebos

Erebos ontwaakt

Welkom terug Nick.. Meteen zet het boek de toon. Onze held van het eerste boek is op weg naar een klusje. Hij is inmiddels fotograaf en studeert. Als hij een app wil aantikken op zijn mobiel valt hem op dat de volgorde anders is. Hoe kan dat nou? Hij snapt er niks van, totdat een bekende rode E als app hem opvalt. Het zal toch niet? Al snel merkt Nick dat Erebos terug is en gebruikt maakt van alle voor de hand zijnde technologie in deze tijd. Het neemt al snel zijn hele leven over en hij moet weer spelen als Sarius. Erebos ontwaakt en is dwingender dan ooit tevoren.

Welkom terug Nick

We zijn bijna 10 jaar later in Erebos ontwaakt en gelukkig gaat het boek verder met Nick. Ik vond hem fijn in deel 1, net zoals de andere personages toen uit het boek. Ook die gaan we terug zien. Daarnaast is het aangevuld met wat jongere scholieren, in de leeftijd die Nick en co toen hadden. Een jongen genaamd Derek vind ook opeens een app op zijn mobiel net zoals Nick doet. Beide hebben ze niks gedownload. Als het dan ook op de computer verschijnt en hun leven overneemt, begint het spel al snel. Nick weet wat hij kan verwachten, maar Derek niet. Erg interessant om zo vanuit beide oogpunten te ervaren. Ook zijn er mysterieuze andere hoofdstukken waarvan het niet bekend is over wie dat gaat. Alleen dat het degene is die Erebos heeft laten ontwaken.

Nick verdient bij als fotograaf en hij heeft net een mooie bruiloft mogen fotograferen. Een belangrijke dag voor het bruidspaar. En een belangrijk inkomen voor hem, want zijn kleine appartementje in Londen betaald zich niet vanzelf. Als Erebos zich meld dan peinst Nick er niet over om weer te spelen. Alhoewel het oude en vertrouwde gevoel wel lonkt, de smaak naar avontuur. Nee hij gaat niet weer spelen! En dan blijken al zijn foto’s verdwenen van zijn computer. Erebos geeft hem een kans om deze in het spel terug te vinden. Sarius zijn karakter staat al klaar en hij moet de wereld wel weer opnieuw binnentreden..

erebos ontwaakt

Bloedstollende start

Erebos ontwaakt begint ontzettend spannend. Je zit meteen in het verhaal. Ik vind het erg leuk om vanuit verschillende personages te lezen en te ervaren. Poznanski heeft een heerlijke snelle schrijfstijl. Ook is het voor mij totaal niet voorspelbaar. Ik heb geen idee waar ze heen wilt. Er vallen me wel dingen op, mede ook door het eerste boek gelezen te hebben. Maar ik kan de puzzelstukjes niet plaatsen. Het beklemmende is erg aanwezig. Zeker omdat de technologie van vandaag wordt gebruikt in Erebos ontwaakt. De enge bode met zijn gele ogen die je aanstaren vanaf je mobiel, die je stem opnemen en gebruiken om telefoontjes te plegen. Alles wordt gehoord en gezien. En ook de laptop en navigatie zijn niet veilig.

Ook middenin het verhaal blijft het spannend en mysterieus. De dreiging van Erebos ontwaakt is heel erg aanwezig. De digitale wereld is anders maar bevat net zulke enge elementen. De opdrachten in de echte wereld zijn ook op het randje en je wacht op het moment totdat die overschreden gaat worden. Tegelijk hebben de personages ook hun eigen problemen buiten Erebos om en blijken er opeens connecties te ontstaan. Daar hou ik van!

Onverwacht einde

Ik ben echt in de ban van Erebos ontwaakt geweest. Ik kon maar niks bedenken van wie of wat en waarom. En wat doet dat mysterieuze nieuwe volk, de harpijen in het spel? Ze lijken meer te weten. Ook is er naast de enge bode een nieuw karakter; Idmon. Is hij een speler? Naast nieuwe namen van spelers zien we ook Bloodwork terug. Heerlijk die vervlechting van oud en nieuw. Het is niet perse nodig om het eerste boek te lezen, maar het maakt dit verhaal wel leuker qua diepgang.

En toen kwam het einde van Erebos ontwaakt. Heel eerlijk was ik eerst wat teleurgesteld. Ik was klaar voor iets gruwelijks. Maar Poznanski kiest voor een totaal andere koers. En nu ik het even heb laten bezinken is dat ook wel prikkelend eraan. Ik wil niet teveel weggeven dus ik zal niet al te diep er op ingaan. Erebos is als kunstmatig zelfontwikkelend brein/programma net zo benauwend. Dus je wilt niet hierdoor geselecteerd worden. Maar soms spelen er grotere dingen zoals liefde en maatschappelijk belang waardoor er bepaalde ethische keuzes gemaakt moeten worden.

Erebos ontwaakt, Dag Sarius

Ik heb beide boeken met erg veel plezier gelezen en vond het een heerlijk spannend ritje. Stiekem hoop ik dat er nog een deel komt. Het smaakt gewoon naar meer en er zijn zoveel mogelijkheden. Door het onverwachte einde van Poznanski voor Erebos ontwaakt zijn er zoveel mogelijkheden voor een nieuw verhaal. Alhoewel ik de oude garde ook wel graag weer terug wil zien. Vaarwel Nick Dunmore en Sarius en co.. Wie weet tot ooit.

Boeken Ursula Poznanski

Erebos was voor mij de kennismaking met de Duitse auteur Ursula Poznanski. Inmiddels ben ik fan van deze auteur en weten haar boeken me tot nu toe elke keer te grijpen om vervolgens een plekje in mijn brein te veroveren. Ik heb meerdere reviews van haar boeken gemaakt en er liggen nog wat boeken te wachten. Hieronder een overzicht van haar boeken die in het Nederlands zijn uitgekomen.

 • Erebos (2010)
 • Saeculum (2011)
 • Vijf, serie Beatrice Kaspary 1 (2012)
 • Blind verleden, serie Beatrice Kaspary 2 (2013)
 • Layers (2015)
 • Elanus (2016)
 • Aquila (2017)
 • Erebos ontwaakt, deel 2 Erebos (2019)

Specificaties Erebos ontwaakt

Auteur: Ursula Poznanski | Uitgever: Lemniscaat | Vertaald door Pieter Streutker | November 2020 | 9789047712183 | 312 pagina’s | Deel 2 van Erebos | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

erebos ontwaakt
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

 1. Dank voor jullie boekbespreking van Erebos ontwaakt! Ik (moeder van 3 onwilliger tienerlezers) heb het boek zelf meteen gekocht toen het uitkwam omdat ik Erebos zo goed had gevonden. Tieners vonden het ook OK. Om jongens aan het lezen te krijgen lees ik met ze mee. We lezen nu klassiekers als Schateiland en De hut van oom Tom. Tip, misschien?

  • Graag gedaan! Wat een goed idee om mee te lezen, en geen “straf” met zulke spannende boeken. Leuke tips ook van jou, de klassiekers. Die proberen we ook inderdaad op onze boekenblog erbij te lezen. Ik noteer ze, en bedankt voor je berichtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.