Dikke juf Fiep – een eerste leesboek met vier delen

Mijn zoon Mees is net gestart in groep 3. Dikke juf Fiep komt dus op het goede moment binnen in ons huis. Want wat een wereld gaat er voor hem open. Losse letters lezen gaat al goed, maar dat hij er nu woorden en zinnen van kan maken is natuurlijk heerlijk. Dan kan hij namelijk ook meedoen in ons lezende gezin! Het fijne van dit boek is dat hij er lang plezier van gaat hebben. Er zitten namelijk vier boeken in ‘verstopt’. Voor kinderen in groep 3 en 4 hartstikke bruikbaar. Wil je meer weten? Lees dan gauw verder wat ik van het boek vind!

Dikke juf fiep

Dikke juf Fiep 2

Dikke juf Fiep 2 bevat vier spannende verhalen die eerder in boekvorm verschenen zijn, maar al jaren niet meer te krijgen waren. Met drie verhalen op M3-niveau en één op E3-niveau is het heel geschikt voor beginnende lezers die van grapjes en avonturen houden. Welke verhalen zijn er opgenomen in dit boek? In de flaptekst staat onderstaande beschrijving. Op de achterkant van het boek is dit goed gedaan, namelijk met kleine letters en in passende woorden. Kinderen kunnen dus zelf lezen of het Dikke juf Fiep boek hen aanspreekt. In deze recensie gebruik ik voor de leesbaarheid wel hoofdletters:

 • Hier met dat geld (M3)
  Rik vindt een fles in het bos. Die kaart wijst de weg naar een schat. Groep 3 en 4 gaan op zoek. Maar een boef ook!
 • Eet juf niet op! (M3)
  Juf Fiep zit in een boom. Bij de boom staat een grote beer. Groep 3 en 4 komen haar redden.
 • Stop die haai! (M3)
  Kas heeft zijn A. Net als de rest van de groep. Nu gaan ze met juf Fiep naar zee. De dag is eerst heel fijn. Maar dan zie ze iets engs in zee.
 • Vlieg niet weg, juf! (E3)
  Juf en de kinderen zien een luchtballon. Die zit vast in de boom. Juf Fiep klimt in de boom. Ze wil de ballon los maken. Maar dan vliegt juf de lucht in.

Avi-niveaus

Voordat ik je iets meer vertel over Dikke juf Fiep 2 zal ik kort iets toelichten over de AVI-niveaus in dit boek. Als je kind in groep 3 start leert het al heel snel lezen. Elke twee dagen krijgt je kind een nieuwe letter aangeboden en direct wordt al gestart met het maken van woordjes. Rond de kerstvakantie zijn alle letters aangeboden en worden er daarna combinaties van letters uitgebreid. In de eerste periode zal je kind voornamelijk AVI-start boekjes lezen. Mijn tip is om wel zo snel mogelijk al over te stappen naar AVI M3 boeken.

Dikke juf Fiep 2 bevat drie verhaaltjes op AVI M3. Dit betekent: ‘midden groep 3’. Waar AVI-start boeken nog veel losse woorden zijn, bevatten M3 boeken al meer een verhaal. Dat is bij dit boek ook het geval. Juf Fiep gaat echt een avontuur beleven. Er staat zelfs een beer bij een boom! Als je de teksten leest die de auteur Corien Oranje zelf over de verhalen heeft gemaakt (zie flaptekst) zie je het verschil tussen AVI-M3 en AVI-E3 (eind groep 3) heel duidelijk. Eind groep 3 leert je kind namelijk samenstellingen, zoals ‘luchtballon’ en bijvoorbeeld ‘cht’ woorden als lucht en het verschil tussen de ‘ei’ en ‘ij’. Je zult dan ook zien dat het vierde verhaal in Dikke juf Fiep 2 nog meer verhaal bevat

Dikke juf Fiep – leesniveau van jouw kind inschatten

Probeer niet te blijven hangen in het leesniveau die past bij het verloop van het jaar, maar ga met je kind zo snel mogelijk een hoger niveau lezen. De verhalen worden namelijk veel rijker zodra er wat moeilijkere woorden worden gebruikt. Dit kun je bijvoorbeeld zien in ‘Stop die haai’ uit Dikke juf Fiep 2. Daar staat het woord ‘zwemmen’ niet in, omdat dit nog niet past bij M3. Toch heeft Corien Oranje wel wat woorden kunnen toevoegen die uitdagend zijn voor kinderen van groep 3. Bijvoorbeeld het woordje ‘cel’. Daar word ik gelukkig van! Een beetje uitdagen en rijkere taal gebruiken is nodig in boeken voor groep 3.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kind begrijpt wat hij leest. Dit kun je in Dikke juf Fiep 2 heel gemakkelijk uittesten door de vragen te stellen die aan het eind van elk verhaal zijn opgenomen. Ik ben heel blij om te zien dat er zelfs wat meer ‘praatvragen’ zijn opgenomen als ‘op wie lijk jij? op eef? op saar? of op rik?’. Dit vind ik meer toevoegen dan alleen ‘opzoek vragen uit de tekst’ die vaak worden gebruikt in dit soort boeken. Dikke juf Fiep 2 zorgt ervoor dat je ook al gauw naar E3 kan gaan, daarmee hoef je dus niet te wachten tot het juni is!

Het boek groeit met jouw kind mee

Met Dikke juf Fiep haal je dus een boek in huis wat je langer kunt gebruiken. Wel zo fijn, want de leesontwikkeling gaat zo snel dat boekjes al gauw niet meer bruikbaar zijn. Ook in groep 4 zullen kinderen de verhalen over deze juf kunnen waarderen. En het fijne is dat als je het vierde verhaal uit hebt je gewoon weer opnieuw kunt beginnen. Kinderen houden namelijk van herhaling. Tip: Dikke juf Fiep is echt een zelfleesboek. Wil je gaan voorlezen? Zoek dan een boek met vollere zinnen en geen AVI-restrictie.

De illustraties in Dikke juf Fiep 2 zijn gemaakt door Marja Meijer. Op de voorkant prijkt een bange juf in een boom, met een groet beer onder haar. Een geweldig detail vind ik de hoge laarzen die deze juf draagt. In het boek zelf zijn de illustraties in grijstinten, maar wel heel aansprekend. Het boek is leuk vormgegeven, de tekeningen staan verspreid door het boek en ondersteunen de tekst zonder te veel weg te geven. Dat is voor mij een belangrijk criterium als ik een boek zoek. Als de plaatjes te veel details laten zien gaan kinderen soms radend lezen (naar de plaatjes kijken in plaats van goed lezen wat er staat). Ze maken dan veel fouten en oefenen niet het technisch lezen.

Dikke juf fiep

Mees vindt de opmaak van Dikke juf Fiep 2 ook erg leuk. Vooral omdat er ook ‘grappige letters’ worden gebruikt, zoals hij zelf zegt. Hij ziet namelijk zijn zussen graphic novels lezen, daarin worden lettertypes door elkaar gebruikt. Totaal onhandig en niet mogelijk voor groep 3, maar Corien Oranje heeft dit goed opgelost door een aantal woorden die passen binnen de afbeeldingen of juist geluiden weergeven wel zo op te nemen. Op deze manier voelt Mees zich in ieder geval al heel groot!

Specificaties Dikke juf Fiep 2

Auteur: Corien Oranje | Illustraties: Marja Meijer | Uitgever: Columbus | 168 pagina’s | juni 2023 | Hardcover | 9789085435365 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.