Erebos van Poznanski, een gevaarlijk spel

Ik weet nog goed dat de eerste computer in mijn huis kwam. Het begon voornamelijk met teksten tikken en beetje coderen in Dos. Toen er spellen kwamen ging er echt een wereld voor me open. Ik kan me een bepaald spel nog goed herinneren. Dat begon diep in de catacomben, je had geen duidelijke missie maar moest objecten verzamelen en tegen monsters vechten. Je weg vinden en overleven. Door middel van commando’s tikken ging je door een benauwende wereld. Snel volgende spellen als The 7th guest, Myst, Return to mysterie island enzovoort. Dat benauwende en intense gevoel wat ik had als ik speelde weet ik nog. En dat gevoel is precies wat Erebos weer gevonden heeft bij mij..

erebos

Erebos

Erebos is een game
Het houdt je in de gaten
Praat met je
Beloont je
Het stelt je op de proef
Het bedreigt je
Erebos heeft één duister doel…
Durf jij te spelen? Als je al wordt uitgenodigd.

Het geheim

We beginnen het verhaal lekker snel. We lezen mee vanuit Nick, een scholier en op zijn school zijn vreemde dingen aan de hand. Mensen om hem heen veranderen, smiezen in de gangen en soms ziet hij dat iets wordt toegestopt. Een van zijn beste vrienden is opeens onbereikbaar geworden en wilt geen contact meer. Wat is er toch aan de hand? Totdat Nick ook apart wordt genomen door een klasgenoot. Hij leert over Erebos, doet een belofte en treed binnen in de wereld. Het spel begint meteen al spannend en meeslepend en dat er iets niet klopt is ook al snel duidelijk. Zeker als het spel ook buiten de computer doorgaat.

Dit boek pakte ik op en liet me niet meer los. Ik ben nog aan het denken wat de kracht is van Poznanski. Deze schrijfster gebruikt niet de mooiste zinnen of beeldspraak zoals bijvoorbeeld een Neil Gaiman of Clive Barker. Er zit niet een mooie gelaagdheid in zoals Astrid Boonstoppel kan doen, ook is het niet heel snel en jong als een boek van Margje Woodrow. Nee Erebos is niet uitgesproken herkenbaar in iets maar het weet een gevoel te raken. Net zoals in het boek treed je binnen in een wereld wat je niet meer loslaat. Een dystopie wereld die heel akelig dichtbij voelt.

Gamemodus

Ik denk dat de kracht van Poznanski juist is dat ze heerlijk direct en snel tot een kern kan komen. Zonder overbodige informatie of ellenlange omwegen. We hebben de karakters, wat we moeten weten is duidelijk en dat is ook alles wat nodig is. Nick, Emily, Collin, Victor, Brynne en alle anderen zijn herkenbaar voor wat voor hen spreekt en daarvoor zijn geen complete boekwerken nodig. En dat leest heerlijk. Tegelijk leven en lezen we over een dubbelwereld; Erebos. Hierin is juist meer tijd voor de ontwikkeling van karakters. Je mag namelijk als je toetreed een avatar maken, en daarvoor moet je goed nadenken over je keuzes.

Zoals ik in mijn intro aangeef, weet Erebos een bepaald gevoel aan te spreken bij mij. De spanning van het ontdekken van een nieuwe wereld en mogelijkheden. De onzekerheid en euforie als je opeens weer een hint vindt, of verder komt. Poznanski weet dit heel goed te verwoorden. Je wilt weten wat Nick allemaal meemaakt. En wie zijn toch die andere personages. Doordat je alleen de basis weet van de karakters uit dit boek ben je continu aan het gissen naar wie bij wie hoort. In de digitale wereld zijn we toch vaak anders, laten we bepaalde behoeftes en wensen uitvergroten en durven we meer door een dekmantel.

Duister doel

En dat is precies weer zo’n kern wat Poznanski weet te raken. Zonder moralistisch te zijn of het zelfs maar uit te spreken. Het is menselijk om te ontsnappen aan de echte wereld die vaak uitdagingen geeft. Zo ook bij onze karakters uit het boek. Ze hebben allemaal hun leven met strubbelingen. Erebos is dan ook een welkome afleiding voor ze. Dat het een super intelligent spel is met een duister doel helpt ook niet mee. Maar het is immers toch maar een spel? En iedereen speelt in volledige anonimiteit dus wie weet het dan als je de grens overgaat? Zelfs als het spel je opdrachten geeft in de echte wereld. Want ook dat gebeurd, en ook dat wordt door de meesten braaf uitgevoerd. Wat zou jij doen? Waar ligt jouw grens?

Erebos is al 9 jaar oud dus het speelt zich af in een tijd zonder social media en waar mobieltjes alleen nog belden, smsten en foto’s konden maken. Toch is het absoluut niet ouderwets en heel actueel. Ik heb het boek verslonden en als ik even niet kon lezen zat ik net zoals Nick te denken aan wat er nu zou gebeuren in het spel. De ontknoping is verrassend en laat me met een goed gevoel het boek sluiten. De linkjes naar de Griekse mythologie maken het helemaal af voor mij. Het spel en het verhaal waren klaar voor Poznanski. Totdat daar 9 jaar later opeens Erebos ontwaakt is.. In tijden van Social media en van nu. Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal weer ontwaakt en verder gaat.

Boeken Ursula Poznanski

Erebos was voor mij de kennismaking met de Duitse auteur Ursula Poznanski. Inmiddels ben ik fan van deze auteur en weten haar boeken me tot nu toe elke keer te grijpen om vervolgens een plekje in mijn brein te veroveren. Ik heb meerdere reviews van haar boeken gemaakt en er liggen nog wat boeken te wachten. Hieronder een overzicht van haar boeken die in het Nederlands zijn uitgekomen.

  • Erebos (2010)
  • Saeculum (2011)
  • Vijf, serie Beatrice Kaspary 1 (2012)
  • Blind verleden, serie Beatrice Kaspary 2 (2013)
  • Layers (2015)
  • Elanus (2016)
  • Aquila (2017)
  • Erebos ontwaakt, deel 2 Erebos (2019)
erebos

Specificaties Erebos

Auteur: Ursula Poznanski | Uitgever: Lemniscaat | September 2011 | 9789047703730 | 485 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

erebos
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.