De eliminatie, wie is het waard om te blijven leven?

De titel: De eliminatie, lokt mij al als een mot op een vlammetje. Als er dan ook nog de ondertitel is: Wie is het waard om te blijven leven? Dan heb je mijn aandacht! Dit is mijn vijfde boek van de Nederlandse auteur Daniëlle Bakhuis. En eigenlijk heb ik al na het eerste boek mijn leeshart al verloren aan haar manier van schrijven. Aan haar manier van vertellen. Ik heb dus erg veel zin in dit voor mij nieuwe boek!

De eliminatie

De eliminatie

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan, totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en onze gezichten verlicht. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd.

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood, mag niet dood. Want ik heb nauwelijks geleefd.

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Boosheid maakt krachten los waarvan je niet wist dat je ze had, denken dat je gek wordt, geeft je energie om voorbij al je grenzen te gaan.

Blz 28 De eliminatie

Daniëlle Bakhuis

Daniëlle weet mij met elk boek aangenaam te verrassen. Mijn eerste boek van haar, De laatste uren van Josephine Donkers, was bij de start een whodunnit die me op het einde keihard emotioneel wist te raken. Daarna volgde de bloedstollende dystopie van De executie, met een benauwde toekomst die erg dichtbij en reëel voelt. Met Clownsnacht en Het huis zonder einde stap ik in haar wereld van jeugdhorror. Diverse onderwerpen met als rode draad gruwelen en horror op verschillende levels. Soms menselijk van aard, soms bovennatuurlijk maar altijd weet het mijn angstzenuw keihard te grijpen. De eliminatie beloofd dan ook wederom een bloedstollend verhaal, maar van welke aard?

quote goethe

Menselijke horror

Wat ik zo ongelooflijk knap vind aan de boeken van Daniëlle is dat ze iets weet te planten in je brein wat daar voor altijd blijft zitten. Ik kijk anders naar reality shows en kooien, mijn clownfobie heeft een nieuw laagje gekregen en achter elke deur vraag ik me af of ik wel in deze wereld blijf. Tegelijk weet ze altijd iets oprecht kwetsbaars te verwerken in haar verhalen. De eliminatie pakt me op beide punten. Dit is misschien wel haar meest gruwelijke verhaal tot nu toe. Ik stap nooit meer normaal in een bus. En ik heb met een naar rauw gevoel en ingehouden adem hoofdstuk 25 aan me voorbij laten gaan.

Mijn fascinatie met betrekking tot horror is divers. Ik ben gek op bovennatuurlijke gruwels maar ook op de menselijke. Het menselijke brein fascineert me mateloos. Wanneer vertoon je welk gedrag en is dat gedrag onderhevig aan de elementen en factoren die op dat moment meespelen? Zo vind ik het Stanford prison experiment heel boeiend. Daar startte een groep van gelijken. Die groep werd opgedeeld in twee groepen van bewakers en gevangenen… en binnen no time liep dit grandioos uit de hand. Dat is echt gebeurt, is zeldzaam zo’n experiment, maar geeft wel een mooi kijkje in de menselijke aard en hoe dit kan ontwikkelen in bepaalde situaties.

Ik kon zien dat ze het meende, want ze zag eruit alsof er niets meer aan haar klopte, behalve haar hart.

Blz 267 De eliminatie

En dan wordt je wakker

Daniëlle laat ons kennismaken met de zestienjarige Chleo. Na een fikse ruzie met haar moeder is ze het huis uit gestormd, om vervolgens ergens bij een verlaten bushalte tot rust te komen. Ze besluit om terug te gaan, of om met een vliegtuig ergens anders opnieuw te beginnen. Ze stapt in ieder geval in een bus die haar weer terug naar de bewoonde wereld moet brengen. Niet veel later overvalt een intense slaap haar.. waaruit ze vervolgens wakker schrikt. Ze komt erachter dat ze met 10 vreemden in een hermetisch afgesloten loods zit. Niet veel later doemen gifgroene letters op als het licht uitvalt: ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Wat volgt is een bloedstollend verloop van 10 mensen in die ruimte. Wie is het waard om te blijven leven. Wie verdient de dood? Is iedereen wel wie hij of zij lijkt? Is het echt, een spel? Een experiment of een grap? Als lezer wordt je niet echt geholpen en duik je vooral in de rollercoaster mee van Chleo en de andere 9 slachtoffers. Tegelijk zet Bakhuis je ook aan het denken. Want hoe zou jij je gedragen in die situatie. Hoe zou jij een keuze maken als je in De eliminatie terecht zou komen?

Neem het leven gulzig, met twee handen tegelijk.

Blz 195 De eliminatie

Boeiende vraagstukken

De eliminatie is boven alles een bloedstollend verhaal. Eenmaal erin, is verlaten geen optie. De karakters zijn aangenaam divers. Van newborn tot bejaard. Man, vrouw, wees, kind, ouder, verslaafde, nuchter etc. Tegelijk draaien mijn hersens overuren door alle boeiende vraagstukken. Welke waarde heeft wie je bent voor de uiteindelijke keuze van een eventuele eliminatie? Ook speelt het stukje whodunnit mee en heb ik wel een vermoeden. Ik zit in de goede richting maar 1 gebeurtenis had ik echt niet verwacht. Heel gewaagd die keuze en au wat doet dat pijn in mijn hart.

Ik ben werkelijk waar onder de indruk van Danielle Bakhuis haar schrijverspalet. Wat een diversiteit in het horrorgenre waarvoor ik alleen maar kan applaudisseren, een staande ovatie zelfs. Horror heeft zoveel laagjes, zoveel diversiteit en dat weet ze haarfijn te benutten. Ze speelt met verwachtingen, twists, nieuwe verhalen en bestaande dingen. Soms geeft ze gehoor aan verwachtingen, soms juist niet. Ik vind het een feestje om in haar verhalen te duiken. De eliminatie was een heerlijke belevenis die gewoon klopt van alle kanten.

Boeken Daniëlle Bakhuis

Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.

Reviews op StoerLeesVoer

Specificaties De eliminatie

Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: Van Goor / Best of YA | Omslagontwerp: Saskia Janssen | 9789000359066 | 2017 | 272 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

  1. Deze site heb ik gevonden bij het zoeken naar boeken voor (slimme) jongens van ongeveer 7 en 8 jaar. Onze kLeinzoontjes vinden sommige boeken voor hun leeftijd niet spannend of interessant genoeg.
    Intrigerend om hier spannende informatie te lezen over bv het horrorboek over eliminatie! Maar wat jammer dat daar taalfouten, zoals gebeurd i.p.v. gebeurt, en nog een verkeerd gespeld voltooid deelwoord . Juist op een site als deze moet je er echt voor zorgen dat de spelling klopt en er geen rare fouten in staan. Even goed controleren dus voor je je tekst erop zet. Dat klinkt natuurlijk niet leuk van een oude oma als ik, maar troost je, ik houd van stoer leesvoer en kom hier graag weer terug voor inspiratie!
    Veel succes met jullie missie!!!

    • Haha helemaal geen probleem hoor om te horen. Ik, en het hele team, zijn ons ervan bewust dat we taalkundig niet vlekkeloos zijn. Uiteraard checken we de taal en spelling maar foutjes zullen er staan. En gebeurt of gebeurd is gelukkig niet zo heel raar. We doen dit voor plezier, als hobby en vanuit een passie. Het motiveren tot lezen, het helpen tot het vinden van het juiste boek staan bovenaan alles. Ik pas bovengenoemde fout zeker aan, dank voor het vermelden daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.