Jij bent de liefste, een poëzieprentenboek van Hans & Monique Hagen

Jij bent de liefste is een poëzieprentenboek. Ik heb een hardcover editie die net wat groter is dan een gangbaar boek. En dat is het echt waard. De prachtige gedichtjes zijn aangevuld met mooie illustraties van Marit Törnqvist. Eerder zagen we haar illustraties al in een boekreview voorbij komen met Spelen tot het donker wordt. Nu hoog tijd voor deze mooie samenwerking in beeld en woord.

jij bent de liefste

Gedichten zijn belangrijk!

Poëzie, gedichten, versjes en rijmen; het is zo goed om boeken hierin af te wisselen met gewoon verhalende verhalen. Ik merk dat mijn manier van vertellen anders wordt en een kind beleefd het weer anders. Daarbij zet het aan tot een andere manier van denken en ervaren. Het prikkelt andere delen in de hersens. Jij bent de liefste is een prachtig boek met poëzie om in je verzameling te hebben!

jij bent de liefste

Jij bent de liefste

LIEFSTE

ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat zeggen wil
dat jij de liefste bent

IK DROOM

als de nacht nog niet zo oud is
en mijn bed niet meer zo koud is
droom ik
dat ik alles mag
en alles kan
en alles heb
maar één ding wil ik niet
een potje om te huilen
een potje voor verdriet

Verschillende thema’s

Zoals je in de 2 gedichten hierboven leest worden er verschillende thema’s besproken. Liefde, wensen, dromen en verdriet. Er komt zelfs een gedichtje in het Nederengels voorbij. Dansen, logeren, de wereld, baby, tijdbesef en nog veel meer. Jij bent de liefste bevat een aangename diversiteit! Het mooie van de dichtende vorm is dat zwaardere thema’s minder zwaar kunnen doen aanvoelen. Tegelijk kan een vrolijk en luchtig beginnend gedicht juist opeens een bepaalde emotie meebrengen zoals hierboven in IK DROOM.

De illustraties van Jij bent de liefste zijn perfect in balans met de teksten. Er is veel te zien, het ontroerd en het spreekt. Voor jonge kinderen perfect om aan de hand van de illustraties ook vragen te stellen die passend zijn bij de leeftijd. Het zien en het voelen is wat dit boek zo interessant maakt. Er is veel te zien en door de poëzie is er veel te voelen. Kies wat er aanspreekt en passend is en maak een mooie mix. Door het zien kan je ook bepaalde emoties bespreekbaar maken als een kind dit wat lastig vind.

Emoties

Emoties zijn voor volwassenen vaak ook lastig, zeker als dit de wat negatievere emoties zijn. Onderschat de kracht van een goed boek voor kinderen ook niet voor volwassenen. De poëzie in Jij bent de liefste wist mij ook te raken. Het is dus leeftijdloos en een absolute aanrader vanuit mij.

Mijn favoriet van Jij bent de liefste

ONZICHTBAAR

een zucht is onzichtbaar
net als de wind
de nacht is onzichtbaar
als de dag begint
onzichtbaar zijn de dingen
die ik kwijt ben
die ik nooit meer vind
maar
met mijn ogen dicht
zie ik alles
wat mijn hoofd verzint

Aanvulling Ellen

Wat een prachtig boek is Jij bent de liefste, is dit om in huis te hebben. Ik heb hem speciaal voor in de klas aangevraagd. Je kan niet jong genoeg beginnen met poëzie naar mijn mening. Af en toe als je nog 5 minuten tijd over hebt in de klas een mooi gedicht voorlezen en dan napraten waar het gedicht volgens de kinderen over gaat. En natuurlijk ook om te praten over dagen als Valentijnsdag, Moederdag en Vaderdag. Dat zijn ook dagen waarop er veel gerijmd wordt met mooi gedichtjes voor de ouders. En nee het december woord vermijd ik expres. Wij als volwassenen weten wel dat er dan ook veel gedichten worden geschreven, maar laten we vooral de rust bewaren de rest van de maanden in het jaar.

Heel toevallig had mijn dochter met school het thema tijd en werd er ook gerefereerd naar het boek Jij bent de liefste. Dus terwijl wij samen thuis in lockdown zaten hebben we alle gedichten samen gelezen. We zijn echt verliefd geworden op de prachtige dromerige illustraties die perfect passen bij de poëzie.

Specificaties Jij bent de liefste

Auteur: Hans & Monique Hagen | Illustraties: Marit Törnqvist | Uitgever: Querido | Oktober 2002 | 50 pagina’s | vanaf 3 jaar | 9789045100142 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

jij bent de liefste
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.