Het einde van iemand – een eerlijk prentenboek over de dood

Iedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind. Zo begint dit mooie en integere prentenboek van Floor Bal. Het einde van Iemand vertelt wat er gebeurt als iemand overlijdt. Hoe de mensen om iemand heen zich dan voelen, wat een uitvaart is en hoe we iemand kunnen herinneren. Belangrijke onderwerpen, en door erover te lezen kun je kinderen geruststellen en inzicht te geven rondom dit verdrietige onderwerp. 

Hoe zit het met dood zijn? – een eerlijk boek voor nieuwsgierige kinderen

Het einde van iemand

Overlijden en afscheid nemen

Het einde van een leven en het einde van een verhaal. Het overlijden van een naaste is een hele verdrietige en ingrijpende gebeurtenis. Voor jong en oud. En waar volwassenen nog wat meer begrijpen van het hoe en waarom, is dit voor kinderen natuurlijk heel anders. De dood is een moeilijk begrip en best wel lastig uit te leggen. 

Kinderen kunnen verdrietig zijn maar ook boos worden. Ze kunnen behoefte hebben aan extra aandacht en zelfs een stapje terug doen in hun ontwikkeling. Veiligheid bieden is dan belangrijk. Maar ook het beantwoorden van vragen die veel kinderen hebben. Wat gebeurt er met een lichaam? Kan iemand nooit meer terugkomen? Het einde van een leven en het onomkeerbare van de dood, is voor kinderen heel moeilijk.

Dit is dus het einde van Iemand. Verdrietig, hoor. Want dood zijn, is voor altijd. Levend worden, dat kan niet meer. Dood is dood.

Praten over de dood

Als ouder kun je niet overal antwoord op geven. Maar praten is wel belangrijk. Wat geeft Floor Bal in dit prentenboek mooie inzichten en uitleg. Door samen met je kind te lezen, kun je het onderwerp van de dood een plekje geven. Je kunt bijvoorbeeld bespreken wat er na het einde van iemand komt, en hoe iedereen dit stuk van het verhaal weer anders kan en mag invullen.

De illustraties zijn van Grootzus, en maken veel indruk. De afwisseling tussen licht en donker, het verdriet en weer de fijne momenten. Zoals de illustratie op de bladzijde van de kinderen die vliegeren in een mooie tuin, die is zo passend en sfeervol! Zo wordt het einde van iemand ook een verhaal over troost, herinneren en het leven dat verder gaat.

tuin

Het einde van iemand – troost en uitleg

Het verdriet, het afscheid, de herinneringen. Het wordt mooi beschreven en in beeld gebracht in Het einde van Iemand. Het is een verhaal dat niet alleen troost biedt, maar ook duidelijkheid geeft. Een prentenboek voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar oud, maar ook voor iedereen (veel) ouder een prachtig boek om te lezen. En hoe belangrijk een overleden persoon was, komt mooi tot uiting in de hoofdletter van Iemand.

Veel mensen vonden Iemand lief. Zij denken vaak aan Iemand terug. En zeggen elkaar hoe fijn het was dat zij Iemand ooit kenden. Zo wordt Iemand niet vergeten.

Auteur Floor Bal

Floor Bal is een kinderboekenschrijfster die grote thema’s voor kinderen begrijpelijk wil maken. Zoals Duurt het nog lang? over de zwangerschap. Ook schreef zij het boek Het hele Soepzooitje over het heelal. Deze is bekroond met een Vlag en Wimpel 2019 door de Griffeljury. Dag Drol is een prentenboek over de spijsvertering, en dat lijkt ons zeker ook een erg leuk boek om eens te lezen!

Dit boek Het einde van Iemand past mooi in het Boekenthema overlijden, rouw en afscheid. Leesvoer voor verschillende leeftijden, om het onderwerp van de dood bespreekbaar en inzichtelijk te maken. En dan is samen lezen een hele laagdrempelige, geruststellende en tedere manier.

Specificaties Het einde van Iemand

Auteur: Floor Bal | Illustraties: Grootzus | Vormgeving: Ingrid Bockting | Uitgeverij Gottmer | 9789025776220 | juni 2022 | 40 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het einde van iemand
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.