Kraai & Koninkrijk, een laatste boek in De kraaien duologie

Niet lang geleden pakte ik het eerste Grisha boek op, om nu alweer de laatste bladzijde van het vijfde boek in de Grishaverse om te slaan. Wauw wat een heerlijk leesritje heeft auteur Leigh Bardugo tot nu toe op papier gezet. Een zeer rijke wereld aan geschiedenis, cultuur, karakters en toffe verhaallijnen. Kraai & Koninkrijk is het tweede en tevens laatste deel in De kraaien-duologie. Ik mag terug naar Ketterdam en De Ton waar ons clubje diep in de problemen zitten. Het rommelt niet alleen in hun stad, maar in de hele wereld. Hun acties bepalen het verloop van de toekomst voor iedereen… Spoilerfree recensie (geen grote plotspoilers)

hoofdfoto kader Kraai & koninkrijk leigh bardugo kraaien duologie

Synopsis Kraai & Koninkrijk

Kaz en zijn bende hebben een missie volbracht waarvan niemand dacht dat ze hem zouden overleven, ook zijzelf niet. Maar in plaats van de beloofde vette beloning te krijgen, worden de Kraaien dubbel verraden. Ze zullen opnieuw moeten vechten voor hun leven, en met de ontvoering van een belangrijk lid van de bende is dat zwaarder dan ooit. Terwijl Ketterdam vanwege de gevaarlijke drug jurda parem een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op diverse wereldmachten, doen oude rivalen en nieuwe vijanden een beroep op Kaz’ sluwheid. De loyaliteit van de groep wordt op de proef gesteld. Er dreigt een oorlog in de nauwe en donkere steegjes van Ketterdam, een gevecht om wraak en vergelding dat het lot van de Grisha-wereld uiteindelijk zal bepalen. Kraai & Koninkrijk is het vervolg op List & Leugens.

De Kraaienbende:

 1. Matthias: een op wraak beluste ex-gevangene
 2. Jesper: een gokverslaafde scherpschutter
 3. Wylan: een van huis weggelopen rijkeluiszoon
 4. Inej: een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft
 5. Nina: een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken
 6. En dan is er Kaz zelf nog: een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen
kaarten Kraai & koninkrijk leigh bardugo kraaien duologie

Terug naar Ketterdam

Ik kon niet wachten na het eerste deel om weer terug naar het op Amsterdam geïnspireerde Ketterdam te gaan. Het eerste boek heb ik verslonden en het eindigde met een ‘bang’. Ook van deze editie van Kraai & Koninkrijk heb ik de Nederlandse versie en de Engelse limited edition in huis. Waar ik bij List & Leugens in het Nederlands soms wat botste tegen de vertaling, zo ongeremd voel ik me in dit tweede deel. Ik heb geen idee wat er anders is, misschien is het gewenning. Maar in dit deel vloog ik zo door de vertaling heen. Toch ben ik nog steeds blij met beide edities en heeft het zowel in het Nederlands als Engels een charme.

Heerlijk dus om weer terug te zijn in Ketterdam. We krijgen nog meer van deze stad te zien in Kraai & Koninkrijk we nemen steegjes die we niet eerder namen. En we maken kennis met meer inwoners, geschiedenis en geheimen. Deze stad komt zo onwijs tot leven, dat heeft Bardugo echt grandioos gedaan. We maken ook geen uitstapje naar andere plekken in de Grishaverse, wel in woord maar niet in reis. Ketterdam is het grote hoofdkarakter waar onze bende en anderen uit iedere hoek van deze wereld naar toe komen.

schutblad leigh bardugo

Oude bekenden

Zo maken we kennis met onze vaste karakters, ontmoeten we nieuwe en komen er oude bekenden! Heerlijk hoe dat allemaal samenkomt. Doordat Bardugo in Kraai & Koninkrijk echt honkvast is met Ketterdam als strijd- en leeftoneel, is er veel ruimte voor de bewoners en bezoekers hiervan. Zo tof om oude bekenden tegen te komen ook. Alleen al om dat gevoel zou ik aanraden om de Grishaverse boeken in volgorde van uitkomst te lezen.

Bardugo neemt voor mij gevoel wel meer de tijd voor veel karakterachtergrond in Kraai & Koninkrijk. Het boek telt ook ruim 600 bladzijden. Van elk karakter krijgen we hun verhaal uit het verleden, die ons brengt bij hun struggles in het heden wat ze weer voedt in de strijd op weg naar een onzekere toekomst. Ik vind dat soms leuk, maar soms remt het wel de spanning. Ik sta hier een beetje dubbel in, want ik hou inmiddels wel van de karakters en leer ze graag beter kennen. Toch remt het ook wel een beetje in de spanning en had het voor mij ook in minder pagina’s gekund. Maar boven alles vind ik het heel tof dat alle boeken samenhangen tot nu toe maar toch ook wel weer anders zijn. Dit laat voor mij zien dat Bardugo een zeer ruim schrijverspalet heeft.

Thema’s in Kraai & Koninkrijk

Ik ga verder niet teveel in op het verhaal van Kraai & Koninkrijk. Het is spannend, ik ben voldaan, er is winst en verlies en de vaste karakters krijgen allen een spotlight van Bardugo die ze verdienen. Buiten het spannende verhaal en de heerlijke diversiteit aan karakters zijn er ook serieuze thema’s. Denk aan: familie, afkomst, vertrouwen, liefde, vriendschap, LGBTIQA+, jezelf zijn, anders zijn, opgroeien, buitenbeentjes, eenzaamheid, verslaving, geloof, wraak, verraad, loyaliteit, politiek, intriges, slavernij, mensenhandel en vrijheid. Slavernij en een gedwongen leven is een groot thema net zoals jezelf zijn en uitvogelen wie je bent.

In het nawoord van Kraai & koninkrijk richt Bardugo zich ook nog extra op het puntje mensenhandel en gedwongen arbeid. Mooi hoe ze dit heeft verweven in haar verhaal en het extra belicht op het einde. Dit is ook echt een serieus probleem waarbij we als mensen allemaal kunnen bijdragen zonder dat we de souplesse en finesse van De Schim hoeven te hebben.

Kraai & Koninkrijk leigh bardugo de kraaien duologie

Volgorde Grisha boeken

Even een kleine reminder wat de volgorde is van alle boeken die in de Grishaverse afspelen. Handig om te weten is dat je ook zou kunnen starten met De Kraaien, of de Nikolai-duologie. Of misschien liever met de prequel? De keuze is aan jou hoe jij in deze wereld wil stappen. Ik heb gekozen om de volgorde van uitkomst en schrijven aan te houden. Kraai & Koninkrijk is dus mijn vijfde boek dat ik lees.

 1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
 2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
 3. Val & Verlossing* (2019). Deel 3 De Grisha
 4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
 5. List & Leugens (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie*
 6. Kraai & Koninkrijk (2021). Deel 2 De Kraaien duologie*
 7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
 8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
 9. De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
 10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm

Recensies op StoerLeesVoer

Waar een deur sluit…

Kraai & Koninkrijk sluit voor mij De Kraaien-duologie af. Ik heb genoten van deze twee dikke boeken. Het tweede deel was heerlijk al vond ik het eerste deel spannender qua verhaal. Bardugo weet me te verrassen tot nu toe met haar boeken. Ze zijn zo rijk en ik vind de Grishaverse heerlijk. Het bezit een aangename rouwheid, een zinderende vorm van magie en de karakters zijn eigen en echt. Ik sluit ze echt in mijn hart. Na De Grisha-trilogie en De Kraaien-duologie sluiten die deuren. En dat voelt ook goed. Gelukkig is er nog meer en ik ga door met de Nikolai Lantsov-duologie! Hier heb ik heel veel zin. Dit is een karakter waarvan ik zeer gecharmeerd ben. Die misschien zelfs wel favoriet is.

En ik hoop, en verwacht ook wel, om in die boeken nog wat oude bekenden tegen te komen.

Een kleine tip: wat je ook doet, ga niet in dit boek eerst achterin de karakterlijst lezen! Hierbij staat namelijk vermeld wie nog levend zijn en wie niet! Mits je graag een heads up wilt, is het natuurlijk leuker om je in het verhaal van Kraai & Koninkrijk te laten emotioneren met een eventueel afscheid.

Specificaties Kraai & Koninkrijk

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Merel Leene | Mei 2021 | 9789463492485 | Deel 2 De Kraaien-duologie | Originele Engelse titel: Crooked Kingdom | 622 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.