Frank en Stijn en het magische boek – vol illustraties

Al eerder las ik de recensie die Kelly schreef over het eerste deel van deze serie. Daar werd ik erg nieuwsgierig van, dus ik koos ervoor om Frank en Stijn en het magische boek te gaan lezen. Samen met mijn dochter Jinte, zij is 8 jaar, dook ik in dit boek vol magie, spanning en gekke avonturen. In deze recensie vertellen we heel graag samen wat wij van dit boek vonden. Vanuit mijn blik als voorlezer en leespromotor op de basisschool waar ik werk. Daarnaast zal Jinte vertellen waarom je dit boek echt moet gaan lezen!

Frank en Stijn en het magische boek

Frank en Stijn en het magische boek

Tweelingbroers Frank en Stijn wonen samen met hun ouders, hun kater Igor, en konijntjes Sim en Bin in een oud kasteel op een heuvel. Voor hun verjaardag krijgen ze een bijzondere kaart cadeau. Dit leidt tot een spannende zoektocht naar een magisch boek. Tegelijkertijd hebben de broers hun handen vol met de voorbereidingen van het feestje voor hun klasgenoten én met een plan voor de verliefde meester Marcin. Komt alles goed? Of lopen de plannen van de jongens helemaal in het honderd?

Fantastische illustraties

Heel kenmerkend aan Frank en Stijn en het magische boek en zijn voorgangers is het gebruik van de illustraties. De boeken hebben een groene basiskleur. De illustraties en de kopjes zijn fris groen gekleurd. De tekst heeft een grijstint, net wat zachter dan de ‘normale’ zwarte letters in boeken. Dit geeft het boek een heel aantrekkelijke bladspiegel en is het absoluut een reden voor kinderen om het te pakken.

Mijn twee dochters kijken bij het kiezen van een boek, helaas zou ik bijna zeggen, altijd eerst of er een illustratie op (bijna) alle bladzijdes staat. Oke, bij Frank en Stijn en het magische boek kan ik natuurlijk begrijpen dat dit een reden is om dit boek te kiezen. Want wat ziet het er leuk uit! Dit begint direct al in hoofdstuk 1. In dit hoofdstuk worden de personages voorgesteld aan de lezer. Heel fijn als je de eerste twee delen nog niet hebt gelezen. Dit is bij ons het geval, maar hier hebben we geen last van gehad tijdens het lezen van dit boek.

De illustraties, gemaakt door Richard Verschraagen, geven het boek nog meer ‘schwung’ en leesflow dan dat het verhaal al heeft. Ze maken nieuwsgierig, vooral omdat Jinte en ik vaak even stiekem vooruitkijken naar het volgende hoofdstuk. Daarnaast zijn ze volledig onderdeel van het verhaal en zijn ze niet alleen maar ‘aanvullend’ of ‘ondersteunend’. Zonder illustraties is het verhaal niet compleet. We hebben echt genoten van de handige kaart die volledig staat afgebeeld. Dit is namelijk DE kaart die Frank en Stijn cadeau krijgen. Regelmatig bladerden we tijdens het lezen terug om nog beter overzicht te krijgen op het verhaal.

Frank en Stijn en het magische boek gaat over gelukkig zijn

Aan het eind van Frank en Stijn en het magische boek staan dingen waar Reine de Pelseneer, auteur, en Richard Verschraagen, illustrator, blij van worden. Want daar gaat dit boek over. Van blij worden van kleine dingen. Dat geluk niet in grote magische verhalen zit, maar juist in die ene kus op je wang. Ook al denken Frank en Stijn dat ze moeten streven naar groot en meeslepend, uiteindelijk blijkt dat niet te zijn waar ze vrolijk van worden.

Wist je dat:

  • Reine vrolijk wordt van het aaien van een zachte vacht van een kat? Misschien heeft ze thuis ook wel een Igor, dat weet ik dan weer niet.
  • Dat ze ook blij wordt van het knuffelen van bomen? Dat heb ik nog nooit geprobeerd, Jinte net wel even, die vond het maar gek.
  • Dat Reine blij wordt van het zien van de eerste tekeningen bij een nieuw boek? Dat zal vast ook gebeurd zijn bij de tekeningen van Richard bij Stijn en Frank en het magische boek.
  • Richard wordt blij van een lange strandwandeling met zijn honden. Die komen niet voor in dit boek, jammer he!
  • Hij is ook gelukkig als hij een pot vol winegums ziet. Oef… dat snap ik!
  • Ze worden allebei blij als ze kijken naar de Leesjury Award die ze hebben gewonnen voor Frank en Stijn deel 1.

Nog meer positiviteit

Ik kan nog veel meer positieve dingen vertellen over Frank en Stijn en het magische boek. Een aantal daarvan benoemt Jinte ook al in haar stukje, dus die zal ik niet herhalen. Maar wat er nog overblijft, maar WEL het noemen waard is is bijvoorbeeld dat er een hoog tempo in het verhaal zit. Er gebeurt een heleboel en dat vind ik heerlijk aan een kinderboek. Veel afwisseling en gebeurtenissen!

Daarnaast is het knap hoe er, voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, al wordt gewerkt met verschillende verhaallijnen zonder dat dit verwarrend wordt. Ik zal er niet te veel over uitweiden, maar het gaat over gelukskristallen, een verliefde meester, een bibliotheekoma, een kerkhofkapelletje en een stoere club. En dat allemaal in dit, relatief, dunne boek!

Frank en Stijn en het magische boek volgens Jinte (8 jaar)

Ik heb samen met mama Frank en Stijn en het magische boek gelezen. We hebben het echt een beetje samen gedaan. Soms las zij voor, soms las ik een stuk. Het fijne van dit boek is dat het korte hoofdstukken heeft. We konden dus heel goed afspreken welke hoofdstukken door wie gelezen werden. Tijdens het lezen konden we echt niet stoppen, we hebben het bijna in één keer uitgelezen!

Het allerleukste hoofdstuk vond ik eigenlijk wel het tweede. Dit ging over de konijnenkermis. Ik herken wel veel in de tweeling. Het bedenken en het uitvoeren van zo’n kermis zou ook wel wat voor mij zijn. Misschien ga ik het nog wel namaken, maar dan voor onze hamster Lulu.

De illustraties vind ik erg leuk, maar één ding best wel raar. De illustrator maakt namelijk onder bijna alle ogen een soort vlekken. We hebben er lang naar gekeken, om te bedenken waarom hij dit gedaan heeft. Frank en Stijn en het magische boek hebben we helemaal doorgebladerd. We denken dat het is om het wat magischer te maken of soms wat meer emotie aan het gezicht te geven.

Kortom, Frank en Stijn en het magische boek vinden wij allebei een aanrader!

Konijnenkermis

Specificaties Frank en Stijn en het magische boek

Auteur: Reine de Pelseneer | Illustrator: Richard Verschraagen | Uitgever: Eenhoorn | 112 bladzijdes | februari 2023 | 9789462916951 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.