Fred en het iets, een heerlijk prentenboek van Pépé Smit

Ja! Fred is terug. We love Fred het hert namelijk. Dit eigenwijze en humorvolle karakter van Pépé Smit heeft al voor vele aangename voorleesuurtjes gezorgd. Er staan soms stoute woorden in, je kan rekenen op hier en daar wat poepgerelateerde dingen en veel ander soort grapjes. Grapjes op kinder- en volwassenniveau. Maar welke nou precies wie aanspreekt, dat is bij ons een beetje grijs gebied. En zijn deze boeken dan banaal? Neejoh het spreekt gewoon tot de belevingswereld van kinderen én het vertelt een tof verhaal. Want er zit zeker ook een boodschap in. Dit keer aandacht voor mentale gezondheid. En dan op Fred zijn manier. Ik kijk erg uit naar deze combinatie.

Fred en het iets voorkant kader cover prentenboek pepe smit

Synopsis Fred en het iets

Op een dag wordt Fred wakker met een gek gevoel. Hij heeft helemaal nergens zin in en kruipt het liefst weer onder zijn geruite dekentje. Zit er soms iets op zijn rug? Fred probeert er samen met Uil en Konijn achter te komen, maar zij kunnen ook niets vinden. Het wordt een hele zoektocht, gelukkig blijkt het pootje van Konijn iets heel bijzonders te kunnen.

Fred het (heel erg eigenwijze) hert van Pépé Smit is een klassieker en vele malen herdrukt. Het werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Daarna verschenen Pluis is het ZAT en Evert-Jan een poepvlieg met smetvrees*. Maar ook Fred beleefde nieuwe avonturen in onder andere Fred zoekt vriend, Fred wil ook naar school en Fred en de (bijna mislukte) verjaardag, dat werd verkozen voor de Prentenboek Top Tien 2024. En nu is daar vers van de pers Fred en het iets in 2023.

Filosofisch en mindful

In 2023 staan we als mensen meer stil bij onze mentale gezondheid. Dit gebeurd op diverse manieren. Van de meer spirituele benaderingen tot algemeen geaccepteerde opvattingen. Maar een feit is, we moeten goed voor onszelf zorgen. Voor ons lichaam maar ook onze geest. En dat geldt niet alleen voor volwassenen. Onze samenleving gaat steeds sneller, prikkels worden harder op ons afgevuurd dan dat we kunnen weren en dat is soms knap vermoeiend. Er rust nog deels een taboe op mentale gezondheid, de maatschappelijke maatstaf ligt op doorgaan en de meeste mensen willen niet graag zo zweverig overkomen. Maar soms is er nou eenmaal gewoon iets. Fred en het iets speelt daar op in.

Want ook Fred voelt iets. Een gek gevoel op zijn rug. Het liefste ligt hij de hele dag onder zijn geruite dekentje. Zelfs zijn vriend konijn is irritant met dat stomme gehuppel. Fred en het iets laat ons een andere Fred zien. Meestal is onze lieve vriend vrolijk en speels. Maar vandaag niet, hij lijkt wel een ander persoon.

Pépé Smit heeft in mijn ogen dit onderwerp echt geniaal benaderd voor de jonge lezers. In Fred en het iets wordt op een concrete en bij Fred passende manier dit onderwerp gepakt. Maar nergens wordt het zwaarder of belachelijk gemaakt. Fred voelt gewoon iets, gedraagt zich anders en dat heeft impact op hem en zijn omgeving. Het is heel herkenbaar voor de doelgroep, en ook voor volwassenen denk ik.

Fred en het iets prentenboek pepe smit

Probleem, zoektocht en oplossing

Fred en het iets is heel helder en duidelijk opgebouwd. Er is een probleem, er volgt een zoektocht en er komt uiteindelijk een oplossing. Voor prentenboeken werkt dit altijd zeer fijn. Kinderen worden op die manier betrokken bij een verhaal. Eerst gaan ze nadenken over het probleem en mogelijke oplossingen, dit kan je ook inzetten tijdens het voorlezen. Vraag aan de kinderen wat er aan de hand is en wat een oplossing zou kunnen zijn. Daarna volgt een zoektocht, dit is weer heerlijk om je mee te laten nemen. Zeker bij Fred en het iets. Herkenbaarheid en humor gaan hand in hand.

En dan komt er een oplossing, een hele fijne wat mij betreft. Het is zo toegankelijk dat mijn dochters het meteen bij elkaar gaan doen ook. Nou willen ze graag een konijn als huisdier, dus vriendje Pluis het konijn vinden ze om die reden al tof. Maar Pluis is om meer redenen leuk, een konijn wat lekker in het eigen wereldje huppelt. En dus nu onderdeel van de oplossing is en zijn vriend Fred helpt ondanks dat die zo knorrig reageerde. Hoe precies? Ik geef geen spoilers.

prentenboek pluis pepe smit

Iets en niet niets

Ik ben zo blij dat Fred en het iets aandacht besteed aan mentale gezondheid op een geheel eigen en passende manier. Heerlijk nuchter, humorvol en met oplossing. Nergens is het zweverig of beladen. Soms is er namelijk gewoon iets, ongeacht of je weet waar het vandaan komt. En dat iets is niet niets. Mooi om die zoektocht ook te zien en dat er een oplossing volgt. Als volwassene duik je natuurlijk dieper in de betekenis. Voor kinderen is het ook fijn als er even geen woorden gevonden kunnen worden. Tegenwoordig moeten ze zich heel vaak verwoorden, ook als er iets is wat ze helemaal niet kunnen benoemen.

Fred en het iets laat zien dat er soms ook gewoon geen woorden zijn of er geen verklaring is. Soms moet je gewoon even voelen, of er gewoon even voor iemand zijn. Soms kan een dekentje gewoon heerlijk zijn. Pépé Smit heeft een actueel thema op haar eigen ‘Freddige’ manier weten te vertellen. Heerlijk ook hoe het eindigt dat Fred toch nog even gaat gluren hoe vrolijk konijn het bos uithuppelt. Een mooi voorbeeld hoe iets iemand zijn of haar perspectief kan zijn en dat een ander daar soms geen invloed op heeft. Mocht je nog wat dieper in de filosofie willen duiken met je kind :).

En nu is mijn recensie klaar, ik krijg een lamme poot. Daar weet Pluis alles van! Fijn dat jullie weer terug zijn Fred en Pluis. Boven alles hebben we weer onwijs genoten en gelachen van jullie verhaal. En wat een leuk detail de streepjescode achterop het boek. Ik hou van dit soort dingen. En van Fred en Pluis.

prentenboek pepe smit

Specificaties Fred en het iets

Auteur en illustraties: Pépé Smit | Uitgever: De Harmonie | Augustus 2023 | 32 pagina’s | 9789463361811 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

4 reacties

  1. Ik ben nog niet bekend met Fred maar wel zeer nieuwsgierig naar het achterliggende verhaal en de boodschap die men met dit boek mee wil geven. Ik zou dit graag samen met mijn zoontje willen lezen.

  2. Lijkt me een mooi verhaal om samen met mijn kleinzoon te lezen en de onderliggende boodschap samen te ontdekken

  3. Ook dit lijkt mij een leuk boek voor de kleinkinderen! Leerzaam om op een losse en toegankelijke manier kinderen te laten kennis maken met mentale gezondheid en soms “iets” mankeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.