Cliffrock Castle – werken op een kasteel in Schotland

Wat ga je lezen als je thuis ziek op de bank ligt en je vooral Koffietijd kijkt met thee en een koekje onder handbereik? Een boek dat als een warme plaid over je heen valt. En dat doet Cliffrock Castle! Een grappig onderhoudend relaas van een Nederlandse dame die met haar gezin naar Schotland verhuist en tot haar grote verbazing haar baan als huishoudster “rockt”.

Cliffrock Castle

Over Cliffrock Castle

Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities.
Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed – ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen in Cliffrock Castle.

Cliffrock Castle

Stiff upper lip

Zo op het eerste gezicht zie je niet hoe de combinatie van Britse upper class en Nederlandse nuchterheid werkt. Barry Stevens zei het al “vooral doorgaan”; dat is de gemeenschappelijke deler. Josephine verovert daarom met haar kordate en nuchtere optreden al snel het kasteel op het Schotse platteland. Ze begint als huishoudster en eindigt als PA van de landlady. De hoofdstukken in Cliffrock Castle zijn ingedeeld op basis van de functies die Rombouts bekleed. Aan de hand van allerlei anekdotes neemt Rombouts je mee in haar leven. Tijdens haar werk op het kasteel, maar ook in het leven in een kleine plattelandsgemeenschap. Mét ieder hun eigen ongeschreven regels.

Dat contrast geeft dynamiek aan het boek. Dat maakt wel dat de cover misschien niet helemaal de lading dekt, want het is meer dan alleen het werken op het kasteel. Het boek kenmerkt zich door een dagboekstijl en Engelse quotes. De humor van de stiff upper lip laat zich niet makkelijk vertalen en zit in de subtiliteit. Love it!

Het is mij niet helemaal duidelijk of Rombouts een pseudoniem is en of het waargebeurd is. Eigenlijk maakt het geen fluit uit. Voor mij heeft Rombouts een realistisch beeld geschetst en heb ik alleen maar meer zin gekregen om een vakantie naar Schotland te boeken. En dan neem ik het vervolgboek “Terug naar Cliffrock Castle” mee.

Muziek in Cliffrock Castle

What’s more to say? De muziek van Downton Abbey is natuurlijk perfect bij het lezen van Cliffrock Castle!

Specificaties Cliffrock Castle

Auteur: Josephine Rombouts | uitgeverij: Querido | november 2018 | 9789021414683 | 352 blz | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.