Tuinman Priknetel, een dwaas en dol Rip & Rouw avontuur

Mijn vakantieplannen voor de kerstvakantie had ik al gemaakt. Ik zou weer terug gaan over 3 weken naar de door mij geliefde plaats Hellevorst. Maar toen Tuinman Priknetel op mijn mat viel wilde ik even een kijkje nemen. Gewoon omdat het zo leuk is altijd. En dat kijkje werd een ontmoeting met zus en broer Rip & Rouw, tuinman Pieter Priknetel de Anderhalfste gevolgd door een vlugge blik in een zeer bijzondere tuin. Voordat ik het wist passeerde ik meerdere mesthopen, schedels en vleesetende planten om vervolgens mijn uitleesdiploma te ontvangen. Rik, Federico en Hellevorst hadden mij binnen no time weer in hun greep…

hoofd Tuinman Priknetel

Tuinman Priknetel

Welkom in Hellevorst! Dit is het grappigste en het griezeligste stadje van het hele land. Rip en Rouw stellen je graag voor aan de meest opvallende inwoners. Of durf je soms niet? Stap binnen in de Treurtuin! De mooiste tuin van heel Hellevorst. Tuinman Priknetel laat je alles zien: het onkruid, de brandnetels, en natuurlijk … vleesetende planten. Rip en Rouw: een klein beetje griezelig en een groot beetje grappig. Perfect voor boekenverslinders én voor kinderen die niet van lezen houden. Vanaf 7 jaar. Mét uitleesdiploma.

Rik & Federico zijn als twee handen handschoenen op één buik

Hellevorst

Korte recap voor degene die niet bekend zijn met Hellevorst. Desondanks dat ik het me haast niet kan voorstellen, strijk ik de hand handschoen over mijn hart, en geef ik zonder verwijten een korte samenvatting. Het illustere duo Rik Peter en Federico van Lunter hebben de schone taak op zich genomen om verhalen te vertellen in woord en beeld vanuit Hellevorst. Een griezellige plaats waar humor en gruwelen samenkomt. Griezellig is geen schrijffout, het is precies zoals het is. Voor jonge lezers die boeken verslinden, of ze liever voor iets anders gebruiken, ligt er een uitnodiging tot deze wereld. Tuinman Priknetel is tijdens dit schrijven het vijfde boek alweer, maar zeker weten niet het laatste.

Het begon allemaal met Hotel Habbekrats en de bijbehorende gasten, gevolgd door Camping Cruel en de gevestigden aldaar. Daarna stonden Rip & Rouw op, zus en broer, om bij de diverse inwoners van Hellevorst langs te gaan. Juffrouw Spinnewiel is de eerste gelukkige, gevolgd door Tandarts Bibberbeet en nu is dus Tuinman Priknetel aan de beurt. De boeken van Rip & Rouw zijn dunner en toegankelijker voor jonge zelflezers. Het lettertype is groter, de taal is perfect aangepast zonder dat het kinderachtig is. Ideaal voor boekenverslinders én kinderen die niet van lezen houden vanaf ongeveer 7 jaar.

Gruwelen in de natuur

Rik en Federico zijn een geweldig duo. In een eerdere recensie vergeleek ik ze al met een Mentos die je in een fles Cola gooit. Maar dat effect blijft misschien wel de beste uitleg voor wat er gebeurd als je deze twee samen laat komen. Wie de Cola en wie de Mentos is, daar ben ik nog niet over uit..

Een boek van dit duo lezen is een echte belevenis. En dat begint al bij de kaft, de colofon is niet veilig én dan moet het “echte” verhaal nog beginnen. Het plezier, enthousiasme, blijdschap en liefde bruist gewoon uit alle pagina’s omhoog. Ik als volwassene geniet zo van die chemie, en inmiddels kan ik mijn oudste dochter ook meenemen. En wat geniet ze mee van deze griezellige wereld.

Anders dan Hotel Habbekrats en Camping Cruel is er in Tuinman Priknetel een hoofdthema aanwezig: de natuur. En na de Kinderboekenweek van 2022 denk je misschien alles gehad te hebben van Gi-Ga-Groen, en komen de bloemen en planten je misschien een beetje uit je neus? Nee hoor, dan ken je Rik & Federico nog niet. Alles wat niet aan bod is gekomen in die boeken, komt wel aan bod in dit boek. Vleesetende planten, vogelverschrikkers mét dode vogels, een gekke tuinman met een zeer levendige wenkbrauw, vegetarische planten (geniaal) en meer doldwaze dingen uit de natuur die zeker niet alleen maar uit het fantasievolle brein van de twee heren ontsproten zijn.

Voorbeeld:

“Meestal hebben planten moeilijke namen.
Zoals taxus baccata
of calla palustris
of ligustrum vulgare
Maar deze plant heet gewoon prikkeltje.”

Bovenstaande is geheel op waarheid berust, dus niks geen verzonnen fantasie. De planten bestaan echt. Dat ze vervolgens alle drie extreem giftig zijn, kan niet berusten op een toeval in dit boek :).

Tuinman Priknetel

Maar er is meer

Maar er is meer, zoveel meer! Je stapt vanaf de eerste pagina in de Treurtuin om je vervolgens in een avontuur te storten zoals Tuinman Priknetel Rip & Rouw in een zandhoop vanuit zijn kruiwagen stort. Deze tuinman neemt je in het boek mee door zijn bijzondere tuin. En ook mee in zijn tuinhuishuis. Er zit zoveel humor in, zowel in woord als beeld. Ik ben gek op rijke teksten met mooie woorden, en dat is ook in dit boek te vinden. Rik weet dit zo geniaal in te zetten, door herhaling en tegengestelde betekenissen. Ook wordt er gespeeld met lettertypes, diktes en andere leuke speelse dingen in de tekst.

Een voorbeeld:

Maar ze zagen ook een klein gebouw.
Een hut, een hok, een kooi, een kot.
Helemaal bedekt en begroeid
met takken, twijgen, stokken, netels, loten en lianen.
En met nog meer takken en twijgen dus.

De kracht van herhaling en synoniemen. Ik vind het geniaal bedacht en mijn dochter snapt ook direct dat het allemaal nieuwe verse woorden zijn die ze leert, maar die ze wel meteen begrijpt. Dit is maar een klein voorbeeld, eigenlijk zit het boek van begin tot einde geweldig in elkaar. Het is de perfecte combinatie van leerzaam en plezier. En dan weten Rik & Federico er ook nog emoties in te stoppen. Die curieuze aandoenlijke Tuinman Priknetel toch met zijn stugge stevige stroeve soepele zachte lieve handschoenen handen. Hij heeft onze harten wel veroverd.

Tuinman Priknetel

Tuinman Priknetel en Rip & Rouw

Rip & Rouw leer ik een beetje kennen maar deze zus en broer zijn onze wat stille aanschouwende gidsen door wiens ogen wij Tuinman Priknetel mogen leren kennen. Ik heb de twee eerdere boeken (nog) niet gelezen dus ik kan dit niet vergelijken met elkaar. Maar het is een feestje in woord en beeld, beeld en woord, een perfecte symbiose. Aan het eind is nog een uitleesdiploma wat ik echt tof bedacht vind, het bevat een schetengrapje, en Federico heeft ook weer leuke easter eggs verstopt. Zo staat er op een boekrug Avon. Als ik dit goed onthouden heb is dit speciaal voor een fan gedaan. Maar ook een doos van Pandora staat er verstopt (dank! mooi bruggetje om dit verhaal met mijn dochter te delen) en een poster van Toto.

Wel moet ik even nog twee kleine kritische puntje benoemen:

  1. Het einde is natuurlijk niet tof. Het smaakt naar meer, is hartstikke open, en dus eigenlijk is dit verhaal te kort.
  2. Ik mis de stadskaart die Hotel Habbekrats en Camping Cruel wel heeft… Daarbij kan ik nergens de Treurtuin vinden. Is het bij Beëlzebos in de buurt? Of meer richting Bibber Bibliotheek? Of sla ik rechtsaf na Donker Buurt richting Boerderij Scheurbuik? Donker Buurt zou ik ook wel meer over willen lezen…
  3. Ja eigenlijk zijn er geen kritische puntjes en is het meer een kwestie van een vinger geven en meteen de hele handschoen willen.

Ga dat lezen, zelf of lees lekker voor. Zet het thuis in je boekenkast, in je schoolbieb, in de klas of op de opvang. Hellevorst is the place to be. Stuur me vooral een kaartje als je er bent.

Meer boekrecensies van Federico en / of Rik

camping cruel hotel habbekrats
Muziek uit het boek: Lieve kijkbuiskinders, dit is Toto – Africa

Specificaties Tuinman Priknetel

Auteur: Rik Peters | Illustraties: Federico van Lunter | Uitgever: Clavis | September 2022 | 9789044849509 | 80 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandschoenel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.