Applaus voor mijn vinger, een poëziebundel voor jongeren

In Applaus voor mijn vinger verzamelde Erik van Os grappige, dwarse, filosofische en gevoelige gedichten en liedjes voor jongeren. Jan jutte maakt bij elk gedicht een sprankelende illustratie. Sommige liedjes kun je ook beluisteren op onder andere Spotify en YouTube

Mijn vinger verslaat de nacht 

licht raakt hij een knop 

het donker dondert 

onmiddellijk 

op.

Applaus voor mijn vinger

Erik van Os wordt er gelukkig van als zinnen als deze op papier komen: De herfst plukt de dag en De most hangt grijze slingers op. Als die zinnen dan ook nog eens op hun plek vallen in een gedicht of lied, kan hij zijn geluk niet op. Er verschenen al heel wat van die zinnen in de 200 kinderboeken die hij schreef, meestal samen met zijn vrouw Elle van Lieshout.

Jan Jutte wordt er dan weer gelukkig van als hij poëzie mag illustreren. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan en ontving al vele prijzen, waaronder drie keer het Gouden Penseel en een Zilveren Griffel voor zijn prentenboek Tijger.

Korte en lange liedjes en gedichten

Thema’s in Applaus voor mijn vinger zijn onder andere school, relaties en gezin. En dan bijvoorbeeld welke emoties daar bij komen kijken, zoals angst en schaamte. Erik van Os schuwt gelukkig geen zware onderwerpen, zoals de dood en bommen. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod. Het zullen voor jongeren veelal herkenbare gedachten en situaties zijn. Zoals in de file staan en de spanningen die dan in de auto ontstaan:

Mijn vader wilde weer scheiden 

door een afslag te nemen. Hij vindt 

altijd nieuwe wegen voor precies 

dezelfde problemen.

Er staan korte en langere gedichten en liedjes in de bundel. Sommige zijn direct helder en sommige hebben een diepere laag en dan is overlezen de moeite waard. Veel soorten rijm zijn aanwezig, zoals eindrijm en de alliteratie. De kleurrijke illustraties ondersteunen en maken de bundel helemaal af. 

De kracht van taal

Applaus voor mijn vinger is daarnaast regelmatig grappig. Ik hou wel van de soms wat donkere humor en het sarcasme. Dat kan relativeren. Er is verder veel mooie beeldspraak, bijvoorbeeld:

Het is mijn liefste leugen. 

Ik kan best zonder jou 

maar meer zoals een hemel 

die het doen moet zonder blauw.

Ieder gedicht of liedje is een leuke combi van tekst, illustratie en op YouTube en Spotify zijn enkele liedjes gezongen met muziek erbij. Een tip voor het boek zou nog zijn om een QR-code toe te voegen met een directe link naar de kanalen. De muziek geeft een beetje een theatergevoel. Als je alleen leest, leg je er weer meer van jezelf in, zoals het leestempo en emoties. Leuk om beide te ervaren. Ik vind het zelf ook fijn om gedichten soms hardop voor te lezen.

Een kleine beleving

Ik heb Applaus voor mijn vinger met plezier gelezen en bekeken. Het boek is een aanrader voor jongeren vanaf een jaar of twaalf. Ze kunnen herkenning vinden en woorden geven aan wat ze meemaken en voelen. Ook voor volwassenen is de bundel geschikt, om te zien wat speelt bij jongeren of terug te kijken op de eigen jeugd. De bundel is een kunstwerkje en leuk om cadeau te geven. Leuk om te lezen en er staan mooie boodschappen in. Bijvoorbeeld als aan het einde van de wereld aangekomen blijkt dat er niemand thuis is maar: 

Op deze groene plek 

lag alles voor me open:

de wereld in de lucht 

en de hemel in het gras.

Specificaties Applaus voor mijn vinger

Auteur: Erik van Os | illustrator: Jan Jutte | uitgeverij: Querido | 9789045127378 | mei 2022 | 128 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.