Het lege huis, een nieuwe thriller serie van Unni Lindell

Een leeg huis, ik hou er niet zo van. Niet dat ik bang ben maar het voelt zo ongezellig. Net als het lege huis van de buren aan de overkant wanneer ze op vakantie zijn. Dan is zo een huis meteen triest. Een huis moet bewoond zijn, er moet geleefd worden en het liefst ten volle vreugd.  Wanneer er buurtgenoten op vakantie zijn ben ik dan niet alleen gefocust op de triestheid van zo een huis maar ook op de inbraakgevoeligheid. Daarom voelde ik ook meteen emotie bij het lezen van de achterflap van het boek ‘Het lege huis’. Dat alert zijn op geluiden en bewegingen. Maar zou ik meteen gaan kijken en de politie inschakelen, zoals het hoofdpersonage Sonja meteen doet? Dat weet ik nog zo net niet…

Synopsis van het boek ‘Het lege huis’

Op een warme zomeravond in Oslo hoort de negentienjarige Sonja Jansen vreemde geluiden uit het huis van de buren komen. Achter het keukenraam ziet ze een gestalte. Dat kan alleen niet kloppen, want de buren zijn met vakantie. Het huis staat leeg. Ze vertrouwt het niet en besluit de politie te bellen.
De melding komt terecht bij de net afgestudeerde politieagente Lydia Winther, bijnaam ‘Sneeuw’. Zij en haar partner ontdekken niets verdachts bij het lege huis, en gaan weer weg. Maar Sneeuw heeft er geen goed gevoel bij en besluit een paar dagen later terug te gaan.

Plotsklaps is Sonja verdwenen. Terwijl Sneeuw op zoek gaat naar Sonja blijkt de vermissing onderdeel te worden van een veel grotere zaak. Een zaak die vertakkingen heeft tot hoog in de Noordse olie-industrie. Zelfs tot in het privéleven van Sneeuw.

achterzijde

Unni Lindell, al jaren aan de top bij de Noorse crimi

Auteur van Het lege huis, Unni Lindell, werd in Oslo in 1957 geboren. Na haar studie werkte ze een tijdje als journalist. Maar de drang om haar eigen verhalen te schrijven was groter. Ze begon met het schrijven van een misdaadverhaal. Ze begon met het schrijven van jeugdboeken, waarvan de eerste gepubliceerd werd in 1986. In 1996 schreef ze haar eerste misdaadverhaal. Het personage Inspecteur Cato Isaken was geboren. Deze serie is nu al tien delen verder.

Unni kwam in de tussentijd met een tweedelige serie over het personage Marian Dahle. Wereldwijd wordt ze veelvuldig gelezen en inmiddels heeft ze drieënzeventig boeken op haar naam staan. Veel van haar boeken hebben prijzen gewonnen, zoals de ‘Rivertonprisen’. Een literatuurprijs die elk jaar wordt toegekend aan het beste Noorse detectiveverhaal. Bij Lindell is het dus nooit het lege huis als het om scripts voor boeken gaat. Ze schreef ook nog korte verhalen en een poëziebundel. Zes van haar misdaadboeken zijn verfilm of tot tv-serie geproduceerd.

Met het boek ‘Het lege huis’ creëert de schrijfster nog eenmaal een nieuw personage: de net afgestudeerde politieagente Lydia Winther, bijnaam ‘Sneeuw. Zal dit personages ook weer zoveel lezers weten te boeien? Ik ga het zelf ervaren door het lezen van het recensie-exemplaar beschikbaar gesteld door de samenwerking tussen Stoerleesvoer en uitgeverij Volt.

auteur Unni Lindell

Inside-information

Het begin van het boek ‘Het lege huis’ is wat onheilspellend en nodigt direct uit tot verder lezen. Als lezer krijg je door de bevindingen van Sonja al vooruit wat informatie. Deze heeft de jonge agente Lydia nog niet. Dat zorgt voor een aparte leeservaring. Want wanneer agente Lydia vermoedt dat er wel meer achter het verhaal van Sonja zit, wordt ze door haar meerdere niet gelooft.

Jij als lezer weet het wel, en zo had ik steeds de neiging haar hardop aan te moedigen juist wel door te gaan met haar onderzoek. Gelukkig blijkt het personage Lydia, ‘Sneeuw’, een eigenwijs type met een groot doorzettingsvermogen. Wat daardoor volgt is een groots onderzoek die connecties heeft met coldcase zaken. Allemaal interessant leesvoer in Het lege huis.

 moordenaars zijn net gewone mensen

Iets te veel voor een eerste deel

De schrijfstijl van Unni Lindell is bondig, onheilspellend en heeft snelheid. In een rap tempo weet ze je als lezer mee te sleuren. Af en toe ervoer ik die snelheid wel als iets te enthousiast. Daardoor had ik ‘Het lege huis’ ook in een no time uit. Het plot zit wel heel goed in elkaar maar door de vaart in het verhaal en de vele intriges, maatschappelijke problemen en de psychen van de hoofdpersonages duizelden het me uiteindelijk wel.  

Ik merk dan wanneer het boek uit is ik me daarna echt moet concentreren om nog te weten waar het verhaal nu precies over ging, Dat is een beetje jammer. Wellicht is een tweede deel wat rustiger en wordt er meer tijd genomen voor een enkel onderwerp op zich. Het feit dat het verhaal Het lege huis vanuit meerdere personages verteld wordt, vind ik zelf altijd fijn. Zo krijg je een beter beeld van het geheel.

Wie zal agente Lydia uiteindelijk echt worden?

Het is me nog een beetje onduidelijk wat Unni Lindelle voor haar hoofdpersonage Lydia Winther, ‘Sneeuw’, in petto heeft. Blijft ze haar meerdere opvolgen of kiest ze, door haar eigenwijsheid, toch steeds meer haar pad en ontdekt ze zo haar eigen onderzoeksmethode? Ook de psychologische kant van het karakter Lydia heeft nog de nodige uitdagingen voor de boeg: een duister verleden, een overleden broer, een moeilijk relatie met haar ouders en haar relatie status. En als klap op de vuurpijl duikt daar ook het personage Marian Dale uit haar vorige boeken serie op.

 tekst

Reden genoeg voor een vervolg

Kortom Unni Lindell heeft genoeg redenen om hier weer een goede thrillerserie van te maken. Hopelijk hebben de vervolgdelen dan wel iets meer rust en wordt het voor de lezer iets overzichtelijker.
Desalniettemin bewijst Unni Lindell wederom een gedegen schrijfster te zijn die onderhoudende verhalen weet neer te schrijven. Met ‘Het lege huis’ heeft ze weer een onderhoudend boek gepresenteerd. Vele lezers zullen haar daar wederom weten te vinden en ook ik ben benieuwd naar het tweede deel geworden.

het lege thuis, tekst

Specificaties Het lege huis

Titel: Het lege huis | Oorspronkelijke titel: Nabovarsel | Auteur: Unni Lindell | Uitgeverij: Volt | Vertaling: Kim Snoeijing en Janke Klok | Eerste Uitgave: 2020 | Aantal bladzijden: 414 | ISBN 9789021469683 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

 stoerleesvoer
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.