Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2

Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2 is het nieuwe boek van de Vlaamse schrijfster Delphine Lecompte. Binnen 1 jaar tijd heeft zij deel 1 en deel 2 uitgebracht, wat al bijzonder is. En bijzonder, dat is de schrijfster en het boek zelf ook. Ik ken Lecompte alleen vanuit het Vlaamse televisie programma De Slimste Mens. Daarin was zij een opvallende verschijning. Wat verlegen en schuw, met verrassende en bizarre uitspraken en veel humor. Ik was erg benieuwd naar dit boek, en of mijn beeld vanuit dat televisieprogramma ook in het boek terug te lezen was. En ik werd op mijn wenken bediend.

Prachtige omschrijvingen

Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2 bestaat uit een korte verhalen en situatieschetsen uit het leven van Lecompte. Dat denk ik tenminste, want het is niet duidelijk wat autobiografisch is en fictie. Ik vermoed dat dat helemaal door elkaar heen loopt. De verhalen zijn soms heel bizar, dus ik hoop dat er ook fictie tussen zit…

In de verhalen komt een bont gezelschap aan familieleden, mensen uit de buurt en vrienden voorbij. Zij worden uitvoerig besproken, compleet met ‘koos’naampjes en andere bijvoeglijke naamwoorden. Daarin heeft Lecompte echt een eigen stijl, die ik niet eerder van iemand anders gelezen heb. Zo beschrijft ze haar stiefvader regelmatig met woorden als: doffe sombere morsende mompelende hypochondrische Proustvertaler. Er is een zotte tante Katrien, een onbetrouwbare charmante nomadische nonkel (oom) Samuel en briljante exotische rusteloze tante Anne.  Ook spaart ze zichzelf niet met dit soort omschrijvingen.

Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2 leest lekker weg doordat het bestaat uit korte verhalen en herinneringen van Lecompte. Er zit veel seks in, er wordt veel vreemd gegaan en de onderwerpen gaan alle kanten op. Van kerststalletjes, pedofiele buurmannen en gymleraar tot aan logeerpartijen. En van gekkenhuizen, scholen en kleptomanie. Van de hak op de tak beschrijft ze haar belevenissen, waarbij ik regelmatig al lachend en in verwarring de bladzijde omsloeg.

Delphine Lecompte

De beschermvrouwe van de verschoppelingen

Hoe verder in het boek hoe meer de grappige verhalen ook een serieuze ondertoon krijgen. Daarin komt de beschermende kant naar voren. Ze noemt bijvoorbeeld haar recht om cru, pervers en amigu te zijn, wat zij (door haar toenemende bekendheid) opeens moet verdedigen. Ze wil het recht hebben om de mist in te gaan, te twijfelen, niet consequent te zijn en fouten te maken. Verderop komt de Slimste Mens nog aan de orde, waardoor zij opeens bekend werd en allerlei mensen op haar reageerden. Waarin het recht om jezelf te zijn, en in haar geval betekent dat ‘anders’ dan de norm, onder druk komt te staan.

Absurdistische humor om van te houden

Ik vind Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2 enorm grappig. Het is absurdistische humor, totaal over de top beschreven. En toch ook met een soort bescheidenheid erin. Niet iets om in een bepaald hokje te kunnen plaatsen en ik denk dat Lecompte dat ook erg wil voorkomen. Artistieke vrijheid en ik hoop dat ik daar nog meer van mag lezen.

Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2


Specificaties Beschermvrouwe van de verschoppelingen 2

Auteur: Delhine Lecompte | Uitgever: Bezige Bij | Oktober 2021 | 9789403154916 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5


Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.