Anna; een eerste smeuïge deel van Vrouwen van Vechtlust

Zo’n oernederlandse historische setting is wel even lekker hoor na het geschiedenisgeweld van Europa de afgelopen weken. We schrijven 1819 en een oude adellijke familie in een villa aan de Vecht. Niettemin ook in Anna ook volop drama én feelgood. Plus een mooi inkijkje hoe het vrouwen in die tijd verging met verplichte huwelijken en een dubbele moraal.

Anna hoofd

Anna – vrouwen van Vechtlust 1

Het is 1819. Anna, dochter van graaf en gravin van Thoringen, is als jongste van vier kinderen opgegroeid op het prachtige landgoed Vechtlust, dat al sinds jaar en dag in de familie is. Nu ze achttien jaar is, is ze klaar om te trouwen en er heeft zich zelfs al een gegadigde gemeld. De zeer vermogende Simon graaf Bentinck is geïnteresseerd in Anna, maar zelf gruwelt ze van het idee haar leven te moeten delen met deze zelfingenomen man.

Dan breekt brand uit in een vleugel van het landhuis waar Anna met haar ouders, broer en grootmoeder woont. Hoewel het vuur gelukkig snel wordt ontdekt, kan grote schade niet worden voorkomen. Daags na de brand loopt Anna verdrietig rond op de plek des onheils en er valt haar een trap op die ze nooit eerder heeft gezien. Via een deur komt ze terecht in een kelder waar oude spullen zijn opgeslagen. Daar doet ze een ontdekking die haar hele bestaan doet wankelen.

Anna

Historische feelgood

Als je eenmaal bent begonnen, dan wil je eigenlijk niet meer stoppen met Anna. Eerst leer je Anna kennen; wat drijft haar en hoe ziet ze haar toekomst? Het lijkt me vreselijk als je niet zelf je toekomst kunt uitstippelen, dus ik kan me haar opstandigheid en hunkering naar echte liefde helemaal voorstellen. Goed dat auteur Mariette Middelbeek je meeneemt hoe een dag eruit zag als iemand van goede huize. Alle kleine details worden meegenomen. Ik houd hiervan; ik kan me dan beter verplaatsen in de wereld van toen en ook in de sprong terug in de tijd naar 1800 later in het boek. Zelfs zat ik er zo in dat ik heb opgezocht of Villa Vechtlust en de familie Thoringen echt hebben bestaan. Maar nee, ze hebben jammer genoeg echt niet bestaan haha!

Na de historische ellende die ik eerder dit jaar las, was ik echt toe aan een romantisch feelgood verhaal als Anna. Even lekker wegzwijmelen! Een aanrader voor de liefhebbers van Lucinda Riley en Diana Gabaldon. Compliment voor de eerste historische roman van Mariette Middelbeek. Op naar het tweede deel van Vrouwen van Vechtlust. Ik ben benieuwd wie de hoofdrol speelt!

Muziek in Anna – vrouwen van Vechtlust 1

Deze melancholische muziek van Ulk, een artiest uit nota bene Utrecht (vlakbij bij de Vecht of course), past perfect bij de sfeer van Anna.

  • Meer lezen van Mariette Middelbeek? Lees dan ook haar thriller Revanche.

Specificaties Anna en gratis voorpublicatie

Auteur: Mariette Middelbeek | Uitgeverij: Marmer | 9789460684753 | december 2021 | 411 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd anna
Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.