Elk einde is een nieuw begin, 48 natuurverhalen van over de hele wereld

Elk einde is een nieuw begin, het zou zomaar ook de titel van een filosofisch boek kunnen zijn. Maar in het geval van dit pareltje is het een weetjesboek over de natuur, dieren en hun levenscyclus. Alhoewel, er zit zeker wel een extra verdiepende laag in dit prachtige boek. Heel veel mensen halen betekenis uit de natuur en veel dieren bezitten een unieke cyclus van leven en dood. De vlinder is zo’n voorbeeld. Dit beestje wordt als rups een soort van pap in z’n cocon om vervolgens als vlinder ‘herboren’ te worden. Dit prentenboek staat vol met 48 natuurverhalen van over heel de wereld, die stuk voor stuk bijzonder en verrassend zijn op hun eigen manier.

Elk einde is een nieuw begin lemniscaat weetjesboek weetjes encyclopedie natuur dieren gabby dawnay margaux samson abadie natuurverhalen van over de hele wereld inkijkexemplaar samenvatting recensie review voorkant cover kader

Elk einde is een nieuw begin samenvatting

Dit prachtig geïllustreerde boek laat kinderen kennismaken met de magie van de natuur aan de hand van 48 verhalen over de levenscycli van allerlei wezens en natuurverschijnselen, van heel klein tot buitenaards. Alles, van een kikker tot een wolk in de lucht en een fonkelende ster aan de nachthemel, heeft een begin, een midden en een einde, net als ieder verhaal.

In dit boek Elk einde is een nieuw begin ontdek je dat de wereld voortdurend in verandering is. Soms gaat die verandering snel, zoals wanneer een ei wordt uitgebroed. En soms zo langzaam als een groeiende berg. Een briljant boek over de schoonheid van het leven en hoe elk einde een nieuw begin betekent.

Uniek weetjesboek natuur

Is het uitgever Lemniscaat gelukt om een uniek weetjesboek uit te brengen…? Jazeker! Elk einde is een nieuw begin past helemaal in het hokje weetjesboek natuur en dieren. Maar het richt zich specifiek op de levenscycli van bepaalde gekozen onderwerpen. En dat is natuurlijk een bijzondere en unieke kijk. Tevens geeft dat dit prachtige prentenboek daarmee een mooi filosofische diepgang mee. Want hoe ongrijpbaar is het leven soms met geboorte, dood en alles daartussenin. Het is fijn dat dit boek inzichtelijk de levenscycli in beeld brengt. Van kleine naakte molrat (die kan wel 30 jaar worden!) tot een zwart gat.

Die keuzes zijn grandioos natuurlijk. Van dieren die in je handpalm passen, tot natuurfenomenen die letterlijk je verstand te boven gaan. Elk einde is een nieuw begin is opgedeeld in vier diverse hoofdonderwerpen. Namelijk die van:

  • Dieren
  • Planten & schimmels
  • De aarde
  • De ruimte

En die vier hoofdcategorieën bevatten weer subhoofdstukken. Zo gaan we bijvoorbeeld bij hoofdstuk ‘dieren’ langs de libelle, beerdiertje, ratelslang en de onsterfelijke kwal. Bij het hoofdstuk ‘planten & schimmels’ zien we de verhalen van de mammoetboom, appel en venusvliegenvanger. Op ‘aarde’ leren we meer over de vulkaan, een gletsjer en koolstof. En in de ‘ruimte’ zien we de cycli van de maan, ster en een komeet. Dit alles is een kleine greep uit de 48 natuurverhalen van over de hele wereld die Elk einde is een nieuw begin bevat.

Verhalend leerzaam

Elk einde is een nieuw begin is verhalend leerzaam. De ondertitel is niet voor niets: 48 natuurverhalen van over de hele wereld. Elk onderdeel wordt echt prachtig verhalend verteld. Zo explodeert de vulkaan als een vurige fenix. Een oneindig strand wordt gladgestreken en doorweekt door de golven van de oceaan. Sneeuw knerpt onder de poten van de ijsbeer die over ijzige vlaktes wandelt. En de ratelslang rust in het hete woestijnzand.

Door het gebruik van veel en diverse bijvoeglijke naamwoorden is Elk einde is een nieuw begin een feestje voor beelddenkers. Maar ook voor degene die dit minder hebben. En hoe goed sla je informatie op als je ook echt hetgeen voor je ziet? Ik sla het dan in ieder geval bijna vlekkeloos op en mijn beide dochters van 5 en 10 ook. Vooral mijn oudste dochter die een fantasievolle dromer is. De teksten zijn verder in korte blokken gedeeld die bij de natuurtrouwe illustraties staan. Elk onderdeel heeft een titel, inleiding en daarna de levenscyclus in woord en beeld aan elkaar verbonden. Een serieuze opmaak maar toch zeker ook speels en passend bij de doelgroep.

lemniscaat weetjesboek weetjes encyclopedie natuur dieren gabby dawnay margaux samson abadie natuurverhalen van over de hele wereld inkijkexemplaar samenvatting recensie review schutblad inhoudsopgave paardenbloem

Voor welke leeftijd is Elk einde is een nieuw begin?

Er zit geen officiële leeftijd vast aan Elk einde is een nieuw begin. Want de combinatie van weetjes, illustraties en een prachtig boek is natuurlijk leeftijdsloos. Zelfs als volwassene zou (en blijf) ik weetjesboeken voor de jeugd aanraden. Zo heb ik vol fascinatie gelezen over de onsterfelijke kwal. Want wat? Terugreizen in de tijd? Weer een baby worden? Ja het staat er echt! Want waar boeken sterker zijn dan bijvoorbeeld een zoekmachine… Er wordt voor jou als lezer al een passende en boeiende selectie gemaakt. Een selectie waar je zelf niet zo snel aan zou denken. Waarnaar je dus geeneens op zoek gaat.

Puur praktisch, Elk einde is een nieuw begin is het meest geschikt voor wat oudere kinderen omdat het ook rijke woorden bevat en onderwerpen heeft waarvoor je een wat ruimer wereldbeeld al moet hebben. Alhoewel dat wereldbeeld verruim je weer juist door dit boek te lezen. Het leest namelijk door de korte tekstblokken en de verhalende manier van schrijven ook fijn voor.

Conclusie: Elk einde is een nieuw begin is voor alle kinderen die interesse hebben in de natuur en dieren. Voor kinderen die kunnen luisteren naar de korte verhalen, en voor kinderen die al zelf kunnen lezen. En pak het vooral ook als volwassene eens op en sla dan zeker de onsterfelijke kwal niet over.

elk einde is een nieuw begin lemniscaat weetjesboek weetjes encyclopedie natuur dieren gabby dawnay margaux samson abadie natuurverhalen van over de hele wereld inkijkexemplaar samenvatting recensie review schutblad inhoudsopgave heelal zwart gat ruimte cycli

Boekentips weetjesboeken natuur

Elk einde is een nieuw begin vinden wij allemaal een prachtig en tevens heerlijk verhalend boek. Elk hoofdstuk neemt ons mee naar dat bepaalde dier, natuurfenomeen of waar we ook over lezen. De diversiteit van bekend en onbekend is leuk. En ook als een gekozen onderwerp bekend is, leren we weer nieuwe dingen. Of bekijken we dit vanuit een ander perspectief. En zoals de titel al zo mooi zegt…

Elk einde is een nieuw begin

Ook aan het einde van dit boek beginnen we gewoon weer opnieuw. Dit boek is er één om nooit te eindigen en keer op keer erbij te pakken. Om vervolgens de wonderen van diverse cycli te aanschouwen. En om je tevens te verliezen in de heerlijke verhalende vertelwijze.

Ben jij onverzadigbaar? Hieronder nog wat leuke passende boekentips:

Specificaties Elk einde is een nieuw begin weetjesboek natuur

Auteur: Gabby Dawnay | Illustraties: Margaux Samson Abadie | Uitgever: Lemniscaat | Vertaald door Sandra Hessels | Originele Engelse titel: Round and Round Goes Mother Nature | April 2024 | 107 pagina’s | 9789047715030 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Lemniscaat of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.