Hadden de Grieken al raketten? – Govert Schilling, een humorvol boek vol kennis

Hadden de Grieken al raketten? Denk jij het antwoord te weten? Ik word onwijs nieuwsgierig van de titel. Ik denk het antwoord te weten maar het zou net zo goed anders kunnen zijn. Raketten en Grieken zijn gewoon al een toffe combinatie van werelden. Beide gebieden van interesse waar ik gek op ben. Ik ben dan ook zo blij dat er zoveel toffe wetenschapsboeken voor verschillende leeftijden uitkomen. Elk sterk en uniek in hun eigen ding. En ik kan mooi mijn kennis bijspijkeren en dit weer aan mijn dochters overbrengen.

Hadden de Grieken al raketten?

Hadden de Grieken al raketten?

Zet je ruimtehelm maar vast op, het aftellen gaat beginnen! Dromers, denkers, doeners en durfallen verzameld. Mensen zijn en blijven gefascineerd door wetenschap en alles wat hen en om hen heen beweegt. Het voorwoord van André Kuipers gaat hier dieper op in. Ik vind het een pakkend en boeiend begin van Hadden de Grieken al raketten in een opvallend formaat boek.

Ruimtevaart is tegenwoordig heel gewoon. Astronauten pendelen op en neer naar het ruimtestation. Op Mars rijden karretjes en er zijn mensen die voet op de maan hebben gezet. Vroeger konden mensen alleen maar dromen over verre ruimtereizen en dat begon al bij de Grieken! In Hadden de Grieken al raketten, reis je mee met de boeiende geschiedenis van ruimtevaart. Van vroeger tot nu en nog iets daar voorbij. En onderweg zijn er nog wat leuke opdrachten.

planeten

Wat vinden wij er van?

Hadden de Grieken al raketten? De titel en voorkant zorgen al voor veel gespreksstof tussen mij en mijn zesjarige dochter. Wie waren de Grieken? En waarom is de raket op de voorkant zo anders. “Hey ik zie een stofzuiger is dat de poepstofzuiger die ze in de ruimte gebruiken?” (Ja dit heeft indruk gemaakt op haar dankzij een André Kuipers filmpje op Squla tijdens thuisscholing in coronatijd) Ga zo maar door. En dan hebben we het boek nog geeneens opengeslagen..

Voorwoord

Het voorwoord door André Kuipers in Hadden de Grieken al raketten, is zo leuk. Voor wie hem niet kent, hij is een Nederlandse ruimtevaarder met passie voor zijn vak. Er is zelfs een planetoïde naar hem vernoemd. Perfecte woorden weet hij te vinden en een passend begin voor wat dit boek is. Plezier, veelzijdig, informatief en niet kinderachtig. De geschiedenis van de ruimtevaart leeft, is boeiend en de moeite waard om in te duiken. En André weet dat goed te verwoorden. Ik heb nog meer zin in om dit boek te gaan lezen.

Hadden de Grieken al raketten?

Het boek

Sla de inhoudsopgave van Hadden de Grieken al raketten niet te snel om, want daar wacht je een bijzondere opdracht. Dit boekt is namelijk ook nog eens een tof zoekboek. Het zorgt voor nog meer aandacht van de wat jongere lezers. Maar ik zoek net zo goed mee. De illustraties van Tjarko van der Pol zijn geweldig. Het sluit echt perfect aan bij de informatieve teksten. Elke bladzijde is een gezellig informatief, perfect geïllustreerd feestje met wat items die je ook nog eens kan zoeken.

Je begint de reis bij 400 voor Christus met de houten duif van Archytas. De wereld bestond toen uit voornamelijk dromers en het voorwoord leert ons dat de dromers de basis zijn voor uitvindingen. Je reist door de tijd en leert zoveel leuks, soms is er nog een extra activiteit of spelletje in verstopt. En het eindigt in 2200. Hierin komt alles weer samen in Hadden de Grieken al raketten. De dromers, denkers, doeners en durfallen. Zou ruimtereizen dan mogelijk zijn?

Hadden de Grieken al raketten?

Wij zijn fan en hebben het boek nog niet uit. Zoals jullie merken is er zoveel te ontdekken op verschillende niveaus. En dat zorgt weer voor meer gespreksstof. Ook lachen we veel door de leuke, soms subtiele grapjes. Het ene moment dromen we weg over het heelal. Dan denken we weer aan wat we zouden kunnen doen, mijn dochter zou astronaut kunnen worden bijvoorbeeld als ze dit graag wilt. Dat is een kwestie van doen. En durfallen zijn we beide misschien niet van nature maar ook daar valt aan te werken. Hadden de Grieken al raketten is een aanrader voor jong en oud en een prachtexemplaar om cadeau te doen of om in je kast te hebben.

  • Enthousiast geworden? Bestel jouw exemplaar hier!

Specificaties Hadden de Grieken al raketten?

Hadden de Grieken al raketten?

Auteur: Govert Schilling | Illustraties: Tjarko van der Pol | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | Augustus 2020 | Hardcover | 96 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.