Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13e, een jeugdroman

Dit keer gaat aanvallen niet over voetbal, maar is het het verhaal van Ward van het 13e. Ward had voetballer kunnen zijn, aanvoerder zelfs. Hij was vindingrijk, een geboren leider en atletisch. Een tegenhanger van zijn kleinzoon van veertien die dromerig is. Maar waar de kleinzoon droomt over de toekomst, droomt de grootvader steeds meer over het verleden.

Aanvallen

Ward in de Groote Oorlog

Edward, door iedereen Ward genoemd, neem dienst in het Belgische leger. Hij is nog maar 15 jaar, maar ze doen niet zo moeilijk over leeftijden. Wanneer in 1914 de Groote Oorlog begint, is het ineens menens. Ward moet aanvallen, doodt, onderscheidt zich en mist zijn lief. Ida Dergent is met haar familie via Nederland gevlucht naar Engeland. Daar werkt in Birtley in een wapenfabriek. Ida en Ward trouwen met elkaar. Ward moet terug naar het front, opnieuw de vijand aanvallen vanuit de loopgraven. Hij verliest zijn beste vriend en schiet zelf ook vijandelijke soldaten dood. ‘Het is hij of ik’, zal hij later zeggen. Iedere keer wanneer Ward moet aanvallen geeft hij blijk van zijn leiderschapskwaliteiten. Hij is in control. Toen wel.

man op de maan

De Aanvallen in het hoofd van Ward

Inmiddels zijn we een halve eeuw verder. De wilde jaren ’60. Ward is een grijsaard geworden. Een dappere veteraan. Een opa die zijn kleinzoon te lief vindt. Te weinig ondernemend en te weinig van zich afbijtend. Dit in tegenstelling tot hemzelf. Ward roept nog regelmatig ‘Aanvallen!’ Eigenlijk doet hij dat steeds vaker. Hij beleeft de oorlog steeds vaker. Vroeger speelde hij ook weleens oorlogje met zijn kleinzoon, om hem wat robuuster te maken. Nu heeft hij zelf niet meer door wanneer het spel of ernst is. De oorlog, die hem nooit heeft verlaten is nu permanent genesteld in zijn hoofd.

Aanvallen

Zijn kleinzoon weet daardoor ook niet of opa Ward serieus is in zijn aanvallen. Of hij oorlogje speelt of de oorlog in zijn hoofd de overhand neemt. De kleinzoon speelt graag gitaar, schrijft graag en ik dol op zijn huisdieren. Veertien jaar is hij al, maar toch speelt hij nog weleens met zijn vriendje oorlogje. Ze spelen dan de Vietnamoorlog na. De oorlog van zijn tijd. De huisarts komt alleen steeds vaker langs om de steeds vergeetachtiger Ward te controleren. Daarmee is het duidelijk dat het steeds lastiger voor Ward wordt om contact te leggen met zijn kleinzoon, dochter en schoonzoon. Totdat hij uiteindelijk alleen nog zijn geliefde Ida herkent.

soldaten weescht zindelijk

Het verhaal van de kleinzoon

Ward Ceulemans en zijn kleinzoon wisselen elkaar steeds af in Aanvallen! Overigens, op de achterkant van Aanvallen! staat dat dit boek een (auto)biografisch docudrama is. Daarmee mogen we aannemen dat het hier de familie van Roland Bergeys is. Ward is de opa van Roland. Roland is in het dagelijks leven niet alleen schrijver, maar ook muzikant en theatermaker. Ook dat strookt met het verhaal in het boek waarin de kleinzoon artistiek, gevoelig en een dromer is.

De verschillende gezichtspunten van Ward en de kleinzoon in Aanvallen! worden goed zichtbaar door de verschillende lettertypes. Het grafisch ontwerp is in belangrijke mate bepalend voor het beeldverhaal. Samen met de sfeervolle potloodtekeningen van Dieter Dresselaers zetten ze een tijdsbeeld neer. Of nee, twee tijdsbeelden natuurlijk! Dat van de Groote Oorlog en de jaren ’60. Om het helemaal af te maken, alsmede het docudrama een duidelijk gezicht te geven zet Bergeys helemaal achterin een uitgebreide fotoreportage neer. De hele familie Ceulemans en Dergent kun je zien en daarmee ook mooi de tijdsbeelden van het begin van de twinitgste eeuw en die van vijftig jaar later.

Aanvallen

In een tijd waarin ik niet de grens over mag om naar het In Flanders Fields museum te gaan, voelt het goed om nog iets van een familiegeschiedenis mee te krijgen. Daarom beveel ik dit boek, met oog ook op de komende herdenking van de Wapenstilstand op 11 november in België, warm aan.

De jeugdroman Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13e is een boeiende jeugdroman die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog laat zien aan de hand van een dementerende veteraan en zijn machteloos toekijkende kleinzoon.

Specificaties Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13e

Schrijver Roland Bergeys |Illustrator: Dieter Dresselaers | Uitgever: C. de Vries-Brouwers | oktober 2012 | 236 pagina’s | 9789059271203 | Kijk hier voor mee informatie of ga naar je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Aanvallen
footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.