De Langelievelotjeslaan – een poëzieboek voor kinderen

Wil jij de bewoners van de Langelievelotjeslaan voorstellen aan je kind? Ik zou het doen! In dit boek ontmoet je tien bewoners, die allemaal dagelijkse dingen meemaken. Knuffelen, eten, kletsen (blablabla…wat kunnen die grote mensen kletsen), jarig zijn, niet in bad willen. Superherkenbaar voor kinderen en daarmee een hele mooie aanleiding om in gesprek te gaan met ze. En dat allemaal op rijm in een dik boek over deze bijzondere gewone straat.

De Langelievelotjeslaan

De Langelievelotjeslaan

Kijk verwonderd binnen
in de Langelievelotjeslaan,
waar scheetjes worden gelaten
en foempidompelreuzen bestaan.
Waar je buikpijn krijgt van ’t lachen,
maar ook plaats is voor gemis.
Waar elk huis een avontuurtje
om bij weg te dromen is.

De Langelievelotjeslaan is een fantasierijk prentenboek op rijm. Vol kleurrijke personages en bonte emoties.

Personages

Wie wonen er dan in de Langelievelotjeslaan? Dat zijn onder andere meneer modest en tuur teder. Je ziet het al, de namen allitereren en ze zijn met ‘kleine letters’ geschreven. Twee ‘weetjes’ dus alvast over dit leuke boek.

Het eerste wat opvalt aan het boek is de fantastische voorkant. De illustraties van Ilse Hermans zijn namelijk heel aansprekend, vrolijk en tegelijkertijd lieflijk. Dit zorgt ervoor dat ik het direct open wil slaan. Elke bladzijde is met zorg opgemaakt en geïllustreerd. Een feestje om naar te kijken! Daarnaast zijn de gedichtjes erg verrassend en verschillend.

De Langelievelotjeslaan gaat over alledaagse onderwerpen

Wat zo sterk is aan de Langelievelotjeslaan is de alledaagsheid van het boek. De verschillende bewoners van de straat maken alles mee wat jij en ik ook meemaken. Van hele kleine dingen tot grote zaken. De gedichtjes zijn simpel, grappig en goed te begrijpen voor peuters en kleuters. Het enige wat een beetje lastig is voor het Nederlandse publiek zijn de Vlaamse woorden die soms voorkomen. Je moet dan denken aan bompa en ‘het is niet van haar gewoonte’. Je kunt 2 dingen doen…. het zien als DE manier om nieuwe woorden aan te leren en er wat over uit te leggen, of deze gedichtjes overslaan. Ik zou zeggen, het eerste!

De gedichtjes uit de Langelievelotjeslaan zijn fijn om thuis te lezen met je kind, maar kunnen ook heel goed in de klas gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij de komende kinderboekenweek, met als thema ‘Bij mij thuis’. Daar is het absoluut geschikt voor. De gedichtjes zijn leuk voor kinderen om te horen, zelf te lezen (in bijvoorbeeld groep 4) of om aan te leren. Het kan ook heel goed aanleiding zijn voor een gesprek met de kinderen.

Mijn favoriete gedichtje

Het is nog best lastig om te kiezen uit alle gedichtjes uit de Langelievelotjeslaan! Ik heb er dus een paar uitgekozen:

 • Waarom?
  Ik vind het gedichtje waarom? erg leuk, omdat ik heel veel herken van mijn eigen kinderen in deze bladzijde. De vraagtekens die je soms bijna letterlijk om het hoofd van mijn kinderen ziet dwarrelen bijvoorbeeld. Daarnaast is de laatste zin heel goed: “Waarom zijn er zoveel vragen waar geen antwoord op bestaat?”
 • Bla bla bla
  Dit gedichtje uit de Langelievelotjeslaan liet mij hardop lachen. Want blablabla wat praten volwassenen veel “Ze gebruiken zoveel woorden zonder écht iets uit te leggen”. Oeps, dat klopt wel.
 • Familie luis
  Ja hoor, daar zijn ze soms ineens, de familie luis! Een herkenbaar gedichtje voor veel gezinnen ben ik bang.
 • Leeg
  Er zijn een aantal prachtige gedichtjes over rouw en over de dood. Leeg is daar een voorbeeld van.

In de Langelievelotjeslaan staan ook veel gedichtjes waar diversiteit expliciet of minder nadrukkelijk aan de orde stellen. Op deze manier kun je al vanaf de jongste kinderen een divers wereldbeeld meegeven. Mensen van alle kleuren en samenlevingsvormen, fijn gedaan! De illustraties zijn erg leuk en aansprekend. Lieflijk is het woord dat eigenlijk het hele boek blijft hangen bij mij.

Specificaties De Langelievelotjeslaan

Auteur: Janis Ooms | Illustraties: Ilse Hermans | Uitgever: Pelckmans | 196 pagina’s | augustus 2023 | 9789463376976 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.