Adele; een biografie geschreven door Danny White

Adele; wie kent haar niet? Adele is in mijn ogen één van de beste vrouwelijke artiesten ooit. Haar stem is om bij weg te dromen, zo krachtig maar tegelijkertijd ook zo puur. Deze vrouw is jong begonnen in de muziekindustrie en heeft echt haar plekje veroverd. Maar hoe ging de weg ernaartoe en wat doet plotselinge bekendheid met een mens? In Adele een biografie word ik letterlijk meegenomen in het leven van Adele. Ik keek echt uit naar dit boek; hoe vaak krijg je nu een kijkje in het leven van een artiest? Tegenwoordig gebeurd dit wel steeds meer door de films en boeken die er worden gemaakt als biografie van iemands leven. Toch blijf ik het iets extra’s hebben waardoor je als lezer wat meer binding krijgt met een artiest.

hoofd adele

Wie is Adele?

Na een korte inleiding word ik meteen meegenomen op reis, op reis door het leven van Adele. Ik ga antwoord krijgen op de vraag ‘Wie is Adele?’ We beginnen bij het begin en ik krijg een kijkje inside het leven van Adele vanaf het moment dat ze geboren wordt. Het verhaal van Adele begint natuurlijk bij haar moeder. Wie was haar moeder en wat heeft zij allemaal moeten doorstaan om te komen waar ze nu is? En hoe was het voor haar om zo op te groeien? Al dit soort vragen worden beantwoord en ze groeit in de loop van het hoofdstuk steeds verder langzaamaan op. De groei van Adele wordt met sprongen benoemd; je leert haar echt stapsgewijs kennen.

Adele

Muzikale invloeden

Wat ik erg interessant vond, was om te lezen hoe Adele muzikaal is opgegroeid. Iedereen krijgt van zijn of haar ouders een muzikale opvoeding mee. Niet altijd bewust maar de muziek die er gedraaid wordt, is toch vaak de basis van je muzikale voorkeur. Wat niet wil zeggen dat je altijd de muziek die je ouders draaien zelf ook mooi vindt. Vaak is dat wel het geval. Het is vertrouwd en je bent er bekend mee. In het geval van Adele is haar muzikale basis echt enorm gevarieerd. Een basis om U tegen te zeggen.

Van Beyonce als heldin tot The Cure, East 17, The Prodigy, Radiohead, Spice Girls, Lauryn Hill, Faith Evans, Mary J. Blige en Pink. Maar zelf geeft ze aan; Etta James is haar favoriete zangeres aller tijden. Ik vind dit echt een indrukwekkend en gevarieerd rijtje. Al deze artiesten hebben een stempel gedrukt op Adele en haar gemaakt tot wie ze nu is. Door deze muziekinvloeden weet zij inmiddels wie ze wil zijn als muzikant en waarom en dat vind ik echt prachtig.

Adele

Adele op weg naar volwassenheid

Het mooie van Adele; een biografie is dat je stap voor stap ook haar carrière meekrijgt. Wij als ‘leken’ weten vaak de ins en outs niet van de muziekwereld. Niet dat je daar nu in dit boek ineens heel veel over leert en kennis hierover opdoet. Toch krijg je een beetje een idee van hoe dit proces in zijn werk gaat. Adele wordt namelijk van de ene op de andere dag ontdekt en ze moet van start. Er wordt van alles van haar verwacht en dat voelt ze ook. Naar de studio om muziek te schrijven en op te nemen en daarmee een album te produceren. Daarnaast aanwezig zijn bij tv shows en interviews geven. Ze weet nog niet zo goed hoe ze hiermee om moet gaan. Ze weet wel dat ze door moet pakken. Anders is de muziekwereld haar alweer vergeten voordat ze daadwerkelijk van start is gegaan.

Adele tekent haar eerste contract en niet lang daarna komt 19 uit; het eerste album van Adele. De wereld maakt kennis met deze powerdame die nog jong is, maar een heel volwassen stemgeluid heeft. De liedjes die op het album staan worden in Adele; een biografie ook allemaal even kort besproken. Haar monsterhit en het liedje waarmee ze bekend werd, Chasing Pavements, heeft inmiddels 185 miljoen weergaven op YouTube. Maar ook optredens, award shows en recensies over haar album komen voorbij.

Chasing Pavements

21

Na het succes van 19 gaat Adele door. Ze houdt de naam van haar nieuwe album in dezelfde sfeer als de eerste. En wel de leeftijd van wanneer haar album is gemaakt. 21 is de opvolger wat voor één. Adele; een biografie besteedt ook hier weer veel aandacht aan de manier waarop het album tot stand is gekomen. Vooral de drijfkracht achter de nummers komt aan bod. Hoe komt Adele aan de input voor haar songs? Het proces en de cijfers zijn natuurlijk erg interessant in het boek. Ik vind vooral de uitspraken van Adele erg mooi. Haar quotes komen uit haar hart, weerspiegelen haar persoonlijkheid prachtig en deze geven het boek net dat extraatje. Niet alleen maar ‘koude’ feiten, maar juist ook de warmte van haar persoonlijkheid voelen door verhalen vanuit Adele zelf.

Adele over haar tweede album 21:

Mijn eerste plaat bestaat voor ongeveer 80 procent uit mij in m’n eentje, maar bij deze is dat ongeveer 60 procent.

Dit vond Adele vooral fijn, omdat ze hierdoor merkte dat ze wat minder hard was. Dit kwam naarmate ze met andere mensen werkte. Ze is een controlfreak zoals ze zelf zegt en houdt niet van spontaniteit. Maar door deze mensen volgde ze haar intuïtie en werd ze wat losser terwijl ze aan het zingen was.

Het album eindigt met het nummer ‘Someone Like You. Dit nummer kwam tot stand toen Adele er net was achter gekomen dat haar ex een paar maanden na hun breuk zich verloofd had met een ander. Hier zegt ze over;

Het heeft mijn leven veranderd. En elke keer dat ik het zing, verandert het me weer een beetje. Ik had nog niet die ene song waarop ik mezelf geloofde, die ene song die me raakte. Nu wel.

Foto’s in Adele; een biografie

In een biografie draait het natuurlijk vooral om het leven van de artiest die centraal staat. En hoezeer ik me helemaal kan verdiepen in een verhaal en zelf een plaatje erbij kan schetsen in mijn hoofd. Ik vind het hier toch wel een aangename toevoeging dat in het midden van Adele; een biografie ineens foto’s verschijnen. Het zijn er niet veel, maar de foto’s laten grote momenten in het leven van Adele zien. Van haar eerste optreden met gitaar tot de Grammy die ze wint in 2009 voor haar album 19. En van een koninklijke onderscheiding tot een foto van haar met Beyonce, die ze vanaf het begin heel erg bewonderd.

Nog lang niet het einde..

Na het succes van 21 gaat Adele haar leven gewoon verder en zo ook Adele; een biografie. Haar muzikale carrière kent nog vele hoogtepunten. Het is dan ook mooi om deze reis verder te mogen ”meemaken’ door het lezen van dit boek.

Adele
Album 25

Zelf ben ik fan van Adele; sowieso vanwege haar powervolle stem en haar prachtige songs. Maar vooral haar zelfvertrouwen en houding naar de wereld en vooral de mening van anderen. Adele was aan het begin van haar carrière een flinke dame waar niets mis mee is. Ik vond haar prachtig, maar velen zeiden dat ze best wat af kon vallen. Nooit heeft ze zich daar wat van aangetrokken en dat vind ik ontzettend sterk van haar. Al is ze nu natuurlijk wel enorm afgevallen! Je moet een sterke persoonlijkheid hebben om überhaupt in de muziekwereld overeind te blijven. Daarnaast ook jezelf accepteren voor wie je bent en hoe je eruit ziet. Adele fan? Dan zou ik dit boek zeker aanraden. Gewoon omdat je beeld van haar uitgebreider wordt. Je krijgt meer inzicht in haar manier van werken, schrijven en haar kijk op de wereld en haar muziek.

muziek

Ik voorzie voor Adele nog een prachtige carrière. Dankzij haar vele fans over de gehele wereld zal dit haar zeker ook gegund zijn. Ik geniet zowel thuis (met de platenspeler) als in de auto (met de cd) van haar prachtige muziek en hoop op nog vele mooie albums in de toekomst.

Specificaties Adele; een biografie

Auteur: Danny White | Uitgever: Kosmos | Omslagontwerp: Terry Jonathans | Vertaling: Marike Groot en Sander Brink | 2022 | 9789021598680 | 263 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.