Ik ben blij – Jo Witek. Een vrolijk en kleurrijk prentenboek!

Waar worden jonge kinderen blij van? Van spelen, buiten zijn, grapjes maken en van knuffelen. En als ouder is er niks mooier om te zien dan de onbevangen lach van een kind. Alles waar we blij van worden zien we in dit vrolijke prentenboek Ik Ben Blij van Jo Witek. Met een hele grote glimlach op de voorkant van het boek. En een lief klein meisje. Een prentenboek van stevig karton voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar.

Er zijn er kleine, grote, verlegen, dromerige, doldwaze en degene die je verbazen. Een lach is een geweldig cadeau!

Ik ben Blij
hoofd

Een lach is een cadeau

Op de eerste bladzijde van dit blije boek zien we een grote zon met een glimlach. Want van zonneschijn wordt iedereen blij. En zo kunnen we doorbladeren verder in het boek en komen we meer dingen tegen waar we blij van worden. Van goeiemorgen en een kopje koffie, tot avonturen groot en klein. De grote glimlach is een doorkijkje en wordt steeds kleiner. Met prachtige kleuren, het lijkt wel een regenboog op zijn kop!

En een regenboog is eigenlijk ook net als een lach. Want het kan een grauwe dag weer mooi maken. Ik ben Blij van Jo Witek is een mooi prentenboek over een lief onderwerp. Gelukkig kunnen jonge kinderen nog onbevangen blij zijn. Genieten van kleine dingen. Zoals van een vlieger in de lucht of het aaien van een poes. Maar het meisje in dit boek maakt zich ook wel eens zorgen. Als iets moeilijk is bijvoorbeeld. Gelukkig heeft ze een fijne vriendin:

Zodra Margot en ik elkaar zien, komen uit onze monden gigantische regenbogen. Met het hoofd recht of ondersteboven. Met de neuzen tegen elkaar of rug aan rug, delen wij echt alles. Zo gaat onze ondeugende vriendschap. 

Ik ben blij – Jo Witek. Over emoties en gevoelens

Wat een lieve en mooie beschrijving van vriendschap staat er in dit boek. Dat is iets waar grote en kleine mensen natuurlijk heel blij van kunnen worden. Dat je elkaar ziet en bijna om niks al kan lachen! Zo worden in dit prentenboek verschillende soorten glimlachen beschreven. Bijvoorbeeld de avontuurlijke lach, de breekbare glimlach en de geforceerde beleefde glimlach voor de dame op de hoek. Want soms gaat lachen niet vanzelf. Dan moet je een lachje tevoorschijn toveren!

Bijzonder hoe op deze manier verschillende situaties worden beschreven waar jonge kinderen iets van kunnen leren. Over emoties en gevoelens. Dat iets spannend kan zijn of dat er ruzie is. Maar dat je mooiste glimlach dan een prima zoenoffer is. Want dan verdwijnt al het gekibbel!

Doorkijkjes en rijmpjes

Ik ben Blij is geschreven door Jo Witek. Een Française met meerdere boeken op haar naam over gevoelens van kinderen. Zoals In mijn kleine hart, dat net als dit prentenboek ook is geïllustreerd door Christine Roussey. Een mooie samenwerking dus. Want de kleurrijke en fantasievolle illustraties geven heel veel sfeer aan Ik ben Blij. Een fijn boek om van alles in te zien. En de doorkijkjes van de glimlach maken het boek extra speciaal.

Sommige van de kleine rijmpjes zijn best wel diepzinnig, dus voor jonge kinderen zal de betekenis nog niet altijd doordringen. Maar het is wel mooi om ze mee te nemen in allerlei emoties, waarbij je blij voelen natuurlijk op de voorgrond staat.

Ik ben blij Jo Witek

Met de mooie boodschap aan het eind van het boek dat je altijd in je verbeelding aan dingen kunt denken waar je blij van wordt. Na een moeilijke of spannende dag bijvoorbeeld. Dan kun je er zelf voor zorgen dat je weer een beetje vrolijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, muziek of natuur. Wie wordt daar niet blij van?

Jouw glimlach is een echte vriend!

Ik ben blij – Jo Witek

Specificaties Ik ben Blij – Jo Witek

Auteur: Jo Witek | Illustrator: Christine Roussey | Vertaling: Saskia Martens | Uitgeverij: Oogappel | Oorspronkelijk titel: Dans mon sourire | 9789002274398 | oktober 2021 | 32 pagina’s | meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.