Gouden toekomst, een familie-intrige in de wereld van de cosmetica

Heeft een van jullie dat ook, een zwak voor een bepaald boekengenre? Ik wel. Ik kan mezelf namelijk helemaal verliezen in historische romans, en dan het liefst als het een serie betreft.
Uiteraard las ik de Zeven Zussen serie maar ook de boekenserie van ‘Het landhuis’ van Anne Jacobs. Schrijfster Jennifer Donnelly schreef de ‘Rozenserie’. Corina Bomann de ‘Vrouwen van de Leeuwenhof’ en Marie Lamballe schreef een serie over ‘Café Engel’. Ze staan hier allemaal zij aan zij in de boekenkast.
Nu mag ik daar het tweede deel van ‘De goudsbloemvilla’ – Gouden Toekomst – aan toevoegen. Keurig netjes naast het eerste deel ‘In volle bloei’. Een serie waarin we als lezer de familie Glanz door de jaren heen volgen.

Gouden toekomst cover voorkant kader gabriela ross historische roman

Synopsis Gouden toekomst

Het leven lacht Ella Glanz toe. Samen met haar tweelingzus Leonie runt ze het familiebedrijf rondom de beroemde goudsbloemcrème en ze heeft eindelijk een man aan haar zijde met wie het ‘voor eeuwig en altijd’ zou kunnen zijn.
Maar van de ene op andere dag raakt hun bedrijf betrokken bij een ernstig schandaal, waardoor het voortbestaan op het spel komt te staan. De zussen moeten alles op alles zetten om een crisis af te wenden. Dan slaat het noodlot nogmaals toe en lijkt het alsof al Ella’s dromen in duigen vallen…

achterzijde Gouden toekomst

Pseudoniem

Schrijfster Gabriela Gross is het pseudoniem van de auteur die al dertien jaar lang scenario’s schrijft voor diversen Duitse televisieprogramma’s. Daarnaast heeft ze verschillende kinder- en jeugdboeken geschreven. Ze is gek op bloemen en dat was haar inspiratie om de serie rondom de goudsbloem te schrijven.

avontuur Gouden toekomst

In het eerste deel zijn er al intriges genoeg aanwezig

Het eerste deel ‘In volle bloei’ vertelt het succesvolle verhaal van de familie Glanz die dankzij hun unieke goudsbloem crème beroemd geworden zijn. Het bedrijf is opgericht door kleindochter Leonie Glanz en de vrouwen hebben de belangrijkste rol in het wel en wee van de onderneming. Er staat een jubileum voor de deur en Leonie laat een bedrijfskroniek maken. Echter raakt ze daarbij een gevoelige snaar bij haar grootmoeder die het verleden liever zou vergeten. Dan is er ook Leonies jeugdliefde die ineens aan de horizon verschijnt. Welk geheim draagt hij bij zich mee en wat heeft dat te maken met Leonie? Heeft dat gevolgen voor de ‘Gouden toekomst’ van het bedrijf en de familie?
Zoals je in de samenvatting kan lezen waren er al genoeg intriges in het eerste deel van de ‘Goudsbloemvilla’-serie.

kijk niet om

Opsomming maakt het eentonig

Voor de kenners onder de historische romans, ontdek je als lezer wellicht dat ‘Gouden toekomst’, heel veel raakpunten heeft met de serie ‘De vrouwen van Beiersdorf’. Ook dat verhaal gaat over een fabriek die een, (later wereldberoemde), crème ontwikkeld. De vergelijking is zelfs zo groot dat ik het hier en daar wat verwarrend vond.
Aan het begin van het verhaal krijg je als lezer heel wat informatie te verwerken. Doordat Gabriela Gross geen vloeiende schrijfstijl heeft, ervaarde ik de gebeurtenissen meer als een opsomming van namen en gebeurtenissen en dat vermindert het leesplezier.
Dat geldt trouwens voor beide delen. Ergens had ik de hoop dat het bij het tweede deel wat levendiger, diepgaander en emotioneler zou zijn, maar helaas is dat niet het geval.

Gouden toekomst meer een feelgood dan een historische roman

De opzet is dus in beide boeken hetzelfde. Net als in ‘In volle bloei’ ga je als lezer in ‘Gouden toekomst’ terug naar de periode dat de grootmoeder van Leonie en Ella nog jong zijn. Het zijn korte hoofdstukken. Ik vind dat wel altijd een snelle leeservaring geven. Gabriels Gross kan wel beelden bij je oproepen tijdens het lezen. Toch kwam het boek, maar ook het eerste deel, bij mij meer over als een feelgood verhaal dan als een historische roman.

Kom maar eens boven al dat aanbod uit

Tussen alle historische romans moet je ook wel met heel veel nieuws komen wil je de lezer nog interesseren en raken. En zowel bij ’In volle bloei’ als bij ‘Gouden toekomst’ is het helaas toch een kopie geworden van wat er al in zoveel andere boeken beschreven staat: een familiedrama, een liefdesverhaal en een grootmoeder met een geheim.
Heb je als auteur dan ook nog een wat stugge schrijfstijl, dan wordt het heel moeilijk om de lezer aan het boek te blijven vasthouden. Ikzelf was heel al heel snel mijn nieuwsgierigheid in de ‘Gouden toekomst’ kwijt. En dat is jammer want het verhaal staat bol van mooie quotes en zinnen die je weten te raken.

halsoverkop

Beide delen hadden één boek kunnen zijn

Het verbaast mij echter dat dit een tweede deel is. Overigens belangrijk om te weten: ‘Gouden toekomst’ is ook uitgebracht onder de naam van ‘Op vaste grond’. Beide delen hadden namelijk best één boek kunnen vormen. Binnenkort verschijnt het derde deel, wie weet dat deel drie enorm weet te verassen! En zoals het bij series hoort zal ik die zeker gaan lezen om het verhaal, dan wel de plank in mijn boekenkast compleet te maken.

ik ben blij

Specificaties bij het boek Gouden toekomst

Titel: Gouden Toekomst (of Op vaste grond) | Oorspronkelijke titel: Im Licht der Hoffnung | Auteur: Gabriela Gross | Uitgeverij: HarperCollins | Vertaling: Jeannet Dekker | Eerste druk: juni 2023 | Aantal bladzijden: 334 | ISBN 9789402712827 | e-ISBN 9789402768862 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.