Verkeerde plaats verkeerde moment, een thriller van Gillian McAllister

Hoe voorkom je een moord die al gepleegd is? Dat vraagstuk krijgt Jen voor haar kiezen in Verkeerde plaats verkeerde moment. Een thriller van de Engelse Gillian McAllister. Voor mij een eerste kennismaking met deze auteur. Haar eerdere thrillers werden bestsellers in Engeland. De Nederlandse uitgever was heel enthousiast over dit boek, en de auteur zelf vind ik een erg leuke vrouw. Ik heb zin in deze kennismaking en om in het vraagstuk van Jen te duiken.

hoofd Verkeerde plaats verkeerde moment

Verkeerde plaats verkeerde moment

In de nacht dat de wintertijd ingaat staat Jen te wachten tot haar zeventienjarige zoon thuiskomt. Als hij eindelijk de straat in loopt, kan ze niet geloven wat ze ziet. Haar grappige, lieve tienerzoon vermoordt een vreemdeling, vlak voor hun huis. Ze heeft geen idee wat er gebeurt, maar weet wel dat haar zoon diezelfde nacht in de gevangenis belandt, en dat zijn toekomst voorbij is. Jen valt in een onrustige slaap, en als ze de volgende ochtend wakker wordt… is het gisteren. En na de volgende nacht… is het de dag daarvoor. Elke dag die ze wakker wordt, is het een dag eerder, een andere dag voor de moord. Een dag die haar de kans biedt om de moord te voorkomen en haar zoon te redden. Want ergens in het verleden kan ze misschien de toekomst veranderen. Was ze op de Verkeerde plaats verkeerde moment of speelt er meer?

Hoever zal een moeder gaan om de toekomst van haar zoon te redden?

Liefde voor een verhaal

Ik was bij de lancering van de website spannendeboeken.nl en tijdens die lancering werden een aantal boeken uitgelicht. Zo ook Verkeerde plaats verkeerde moment. Vol passie en liefde werd er over dit boek gesproken. Aansluitend volgde nog een persoonlijk filmpje van de auteur, en ook ik was inmiddels enthousiast. Ik wilde graag kennismaken met Gillian McAllister en dit verhaal. Ook in het nawoord komt de liefde voor dit boek en verhaal sterk naar voren. Ik hou daarvan!

Tegelijk kan het daardoor hoge verwachtingen scheppen en wat doe je dan als het tegenvalt? Gelukkig hoef ik mijn hoofd daar bij Verkeerde plaats verkeerde moment niet over te breken. Het was een fijne kennismaking en het waren aangename leesuurtjes. Het is al bekend dat de hoofdpersonage terug in de tijd gaat, dat is geen spoiler. Door dat te weten als lezer op voorhand zorgt wel voor bepaalde voorkennis op het personage.

Het kan dan ook lastig zijn om dit goed te verwerken voor een auteur. Wij weten immers al wat gaat gebeuren, het hoofdpersonage niet. Ik hoef dan ook geen ellenlange passages waarbij het besef pas laat komt. Maar tegelijk wil ik wel een geloofwaardig karakter die op een realistische manier met deze bizarre twist van haar leven omgaat. McAllister heeft dit wat mij betreft perfect uitgevoerd! Wel verdieping en geloofwaardigheid namens het karakter, geen ellenlange passages.

dag 0

Thriller, twists en laagjes

Verkeerde plaats verkeerde moment is een aangename thriller. Voor mij begint het verhaal eigenlijk pas echt als het hoofdpersonage Jen heeft geaccepteerd wat er aan de hand is. Ze moet gaan puzzelen en uitvogelen waarom dit gebeurd en met welke reden. McAllister heeft het toegankelijk gemaakt maar toch zit het slim in elkaar. Er komen bepaalde theorieën aan bod naast het persoonlijke vraagstuk. Ik vind het als lezer leuk om me ook te buigen over bepaalde brainfood. Wat zou ik doen in Jen haar geval? Waarom gebeurd dit? En hoever zou ik als moeder gaan?

McAllister weet heel mooi het “echte” moederschap te vangen. “Echte” is wat lastig, want iedereen ervaart haar moederschap op een eigen manier. Maar met echt bedoel ik eerlijk, zoals Jen het ervaart. En dat is niet altijd positief. Als moeder hebben we vaak het gevoel verkeerde keuzes te maken, of dat we niet genieten zoals verwacht wordt. Het is overleven versus leven, terwijl we uiteindelijk toch het beste willen voor onze kinderen. Maar wat dat beste soms is? Ik herken meerdere momenten die Jen opvallen als moeder en die ze meemaakt.

Naast het sterk aanwezige thema van moederschap, spelen er ook andere thema’s: familie, opgroeien, gezien worden, zien, aandacht, liefde en vriendschap. Het is een verhaal waarbij politie en criminaliteit betrokken is, geheimen, afkomst en tijdreizen. Alhoewel het is niet echt tijdreizen als je alleen achteruit gaat. Spreken we dan over andere dimensies? Alternatieve realiteiten? Of toch gewoon tijdreizen? Als je achteruit in de tijd reist, moet je je dan zorgen maken over het bekende butterfly effect? Hebben je acties invloed op de toekomst, als je tenminste weer terugkomt? Heel boeiend hoe McAllistar dit verweven heeft in een persoonlijk familie verhaal dat zich ontvouwt in Verkeerde plaats verkeerde moment.

Verkeerde plaats verkeerde moment

Verkeerde plaats verkeerde moment op het juiste moment

Verkeerde plaats verkeerde moment heb ik ervaren als een lekkere read. Met de koude donkere dagen is dit een heerlijk boek. Het zit slim in elkaar, bevat veel personages maar is toch toegankelijk en niet zwaar. Ik dacht dat ik de twist zag aankomen, wat ik ook zag. Maar McAllister weet me nog meer te trakteren op meerdere laagjes en twists die ik niét zag aankomen. Het verhaal zit gelaagd in elkaar en de verweving is goed gedaan. Halverwege is het verhaal voor mij op het sterkst. In het begin ervaar ik wat ongeduld omdat ik al weet wat er aan de hand is en tegen het einde duurt het wat lang misschien. Toch weet het einde mij weer te trakteren op wat verrassingen waardoor ik mijn kennismaking met Gillian McAllister als aangenaam heb ervaren!

Dit was een heerlijk verhaal om in te duiken en het smaakt naar meer van deze auteur.

In het Engels heeft McAllister dus meerdere boeken al uitgebracht. In het Nederlands is Verkeerde plaats verkeerde moment het tweede boek dat is vertaald. Alles behalve de waarheid is het eerste boek waarvan een Nederlandse vertaling is uitgebracht.

Specificaties Verkeerde plaats verkeerde moment

Auteur: Gillian McAllister | Uitgever: Cargo | Vertaald door Els Franci-Ekeler | Oktober 2022 | 9789403103921 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.