Wie ik ben zonder jou – een prachtig en hartverwarmend verhaal

Wie ik ben zonder jou. Een boek waar ik niet weken, maar maanden naar uit heb gekeken. Susan Muskee is een van mijn favoriete auteurs. Het is altijd een feestje als ze weer iets nieuws heeft geschreven. Vanaf het eerste moment dat Susan Muskee ook maar iets over haar nieuwste boek deelde, keek ik er al naar uit. Toen de release-datum bekend werd, hoefde ik de datum niet eens op te schrijven. Hij bleef hangen in mijn hoofd. En wat was ik blij toen het eindelijk zover was dat het boek uit kwam! Ik had het boek ge pre-orderd, maar door omstandigheden heb ik alsnog een week langer moeten wachten voordat ik het boek eindelijk in huis had. Daarna ben ik zo snel mogelijk in het boek begonnen. Ik heb dit boek ook voorrang gegeven op mijn andere boeken.

Wie ik ben zonder jou cover

Wie ik ben zonder jou

Joy (27) zit huilend op een bankje in het park als haar vriend verliefd is geworden op een ander. Ze verliest daardoor haar droombruiloft, haar baan en haar huis en ze weet even niet meer hoe nu verder. Dan ontmoet ze Frida (72) haar man is drie jaar geleden overleden en sindsdien voelt het alsof de pauzeknop van haar leven is ingedrukt. Haar dagen bestaan uit het delen van de krant met de buurvrouw, een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met haar kamerplanten Nico en Thea.

Frida geeft Joy honderd euro om een nacht in een hotel te slapen, zodat ze de volgende dag misschien wat helderder kan denken over wat ze wil. Maar Joy boekt geen hotel, ze koopt een stapel zelfhulpboeken. Als Joy langzaam meer te weten krijgt over Frida, komt ze op het idee om samen het leven en de liefde weer langzaam naar hun hand te zetten, met behulp van de zelfhulpboeken. Zou het Joy en Frida lukken om weer wat van hun leven te maken en weer gelukkig te worden?

Wie ik ben zonder jou flap

Leeservaring van Wie ik ben zonder jou

In Wie ik ben zonder jou volgen we Joy en Frida. Je leest dan ook de oneven hoofdstukken vanuit Joy en de even hoofdstukken vanuit Frida. Hierdoor kan je je in beide personages goed inleven omdat je van beiden goed weet wat er in hun hoofd omgaat en hoe ze omgaan met bepaalde situaties in het leven. Ik heb ook met beide personages erg meegeleefd, meegelachen en meegehuild. Je maakt ook echt de groei mee van beide vrouwen. Eerst weten ze beiden totaal niet wat ze met hun leven moeten, maar dat groeit langzaam uit naar twee gelukkige vrouwen.

Soms eindigt een hoofdstuk met een soort mini cliffhanger. Dan moet je eerst een hoofdstuk vanuit het andere personage lezen voordat het verhaal vanuit het eerste personage weer verder gaat. Hierdoor wil je alleen maar blijven doorlezen en ik kon in ieder geval echt niet stoppen. Ik had het boek dan ook in één dag uit!

Als je Nooit meer hetzelfde* van Susan Muskee ook hebt gelezen, kwam je in Wie ik ben zonder jou een oude bekende tegen: Claudette. Zij probeert in haar eigen verhaal haar eigen relatie te lijmen door haar eigen tips op te volgen.

Susan Muskee heeft een heerlijke schrijfstijl. Ze weet een mooie balans tussen emotionele gesprekken en luchtige momenten vol humor neer te zetten. De boeken van Susan Muskee zijn echt.
De personages in het boek zijn ook goed en realistisch neergezet. Ik hoorde ze gewoon bijna praten, alsof ik er zelf bij stond.

Zelfhulpboeken en post-its

De zelfhulpboeken spelen in Wie ik ben zonder jou een grote rol. Joy wil proberen door middel van die zelfhulpboeken haar leven weer op de rit te krijgen. Ze probeert Frida vervolgens daarin mee te nemen. Frida is daarin eerst wat sceptisch. Maar ook zij geeft het toch een kans door het enthousiasme van Joy.

Elke week stellen Joy en Frida nieuwe doelen op. Deze lees je terug op de post-its die steeds voorbij komen in het boek. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: ”Omhels de cactus! Ga de prikkelende momenten aan.” Het leuke is dat deze post-its ook echt met de hand geschreven zijn door Susan Muskee zelf.

blz post it

Over Susan Muskee

Susan Muskee (1993) is geboren en getogen in Deventer. Ze is auteur, stemacteur en podcasthost. Ze is verslaafd aan thee en voor elke afspraak rekent ze tien minuten extra reistijd om alle honden en katten te aaien. Susan Muskee is doorgebroken met haar papieren debuut Nooit meer hetzelfde. Maar voordat dat boek verscheen, had ze o.a. ook al een Kobo Original serie geschreven (Zand erover) en de feelgoodserie Liefde, natuurlijk*.

Specificaties Wie ik ben zonder jou

Auteur: Susan Muskee | Uitgeverij: HarperCollins | oktober 2023 | 348 pagina’s | 9789402713688 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.