Het Mode ABC boek, een kleurrijk weetjesboek van All Star tot zonneklep

Kortgeleden maakt ik kennis met de wereld van haar, snorren en baarden dankzij Natasja Admiraal en Jelle Post. Met veel plezier ben ik in hun vrolijke informatieve wereld gedoken. Gelukkig is er nog een boek in samenwerking van dit duo uitgekomen. Namelijk het Mode ABC boek! Geheel anders, toch overeenkomstig, maar vooral weer een feestje! De humor komt nog meer tot leven voor mij. En duiken in weetjes en geschiedenis over mode was nog nooit zo leuk. Trek je wortelbroek aan (ken jij dit?), zet je propellerpet recht en laat me niet in mijn hemd staan met deze recensie en lees vooral door.

Het mode ABC boek hoofd cover kader

Synopsis van Het Mode ABC boek

Wie vond de spijkerbroek uit? Waar komt het woord sneaker vandaan? Wat is een crinoline? Dit verrassende én vrolijke modeboek voor kinderen vertelt de verhalen achter bijzondere – of juist doodgewone – kledingstukken en accessoires. Maak kennis met allerlei soorten petten, leer het verschil tussen een autoschoen en een bootschoen. Maar ontdek ook dat schooltassen er 200 jaar geleden heel anders uitzagen dan nu. En waarom dragen we eigenlijk kleding? Je leest het allemaal in dit kleurrijke boek vol wonderlijke weetjes. Ga mee op ontdekkingstocht in de wereld van mode langs alle letters van het alfabet. Het Mode ABC boek bevat weetjes van All Star tot zonneklep.

Natasja Admiraal is modejournalist en schrijver. In 2021 verscheen bij Waanders Uitgevers haar eerste kinderboek ‘Mode ABC, van All Star tot zonneklep‘, met illustraties van Jelle F. Post. Haar tweede boek ‘Haar – 150 kapsels, snorren en baarden’ ligt sinds mei 2023 in de winkel. En ook hier verzorgd Jelle Post de illustraties voor. Hij is een grafisch ontwerper. Post studeerde grafisch ontwerp aan Academie Minerva in Groningen en was daar van 2010 – 2018 docent (typo)grafisch ontwerpen.

Belevenis

Wauw wat een belevenis is Mode ABC weer. Ik had nooit kunnen bedenken dat het onderwerp mode zo veelzijdig, humoristisch en informatief in één boek kon zijn! De combinatie van Admiraal en Post zorgt voor een bepaalde chemie wat gewoon werkt. Voor jong en oud. Al richt dit boek zich wel op de jonge lezers. Het ontwerp van het boek is dat van een goed gevuld vakantiemagazine. Eerst vond ik het wat jammer dat het geen hardcover was. Dit is namelijk echt een boek om mee naar school genomen te worden. En een stevige kaft is dan wel fijn. Maar tegelijk snap ik de keuze ook weer wel, de gehele uitstraling en vormgeving klopt gewoon op deze manier. Het is toegankelijk en uitnodigend.

Er is echt over elk detail nagedacht. Zo zit er een prijskaartje op de voorkant met de streepjescode en gegevens. Heel tof gedaan, ik hou daar echt van. De liefde voor een boek is daardoor nog beter voel- en zichtbaar wat mij betreft. Ik ben groot liefhebber van schutbladen en ook van die gelegenheid maken Admiraal en Post gebruik. Zo fijn als dit ook bij een boek betrokken wordt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Elke millimeter, van kop tot kont is gevuld met liefde en plezier met betrekking tot dit onderwerp. Post heeft echt veel werk in de vormgeving gestopt (net zoals Admiraal in haar research en verzamelen), hij maakt geen gebruik van vaste indelingen. Elke keer als je omslaat is het weer een verrassing hoe de opmaak eruit gaat zien. Het Mode ABC boek is daardoor voor ons een echte belevenis.

Jezelf zijn

Een mooi voorwoord van Admiraal neemt ons mee in haar wereld en passie. Dat van de mode. Als jong meisje wilde ze al zelf bepalen wat ze mooi vond. In haar zoektocht kwam ze veel diverse ‘modewoorden’ tegen. Ze begon als jong meisje al plaatjes te verzamelen van kledingstukken en accessoires en dat eindigde uiteindelijk in de website: www.mode-abc.com en dit toffe boek. Op de website staat de teller inmiddels op meer dan 2000 kledingstukken en accessoires. In Mode ABC zijn de mooiste, gekste en meest bizarre items verzameld. Admiraal eindigt haar voorwoord dat ze hoopt dat wij als lezers net zoveel plezier beleven aan dit boek. Vanuit mijn dochters en mijn perspectief kunnen we daar volmondig ‘Ja’ op antwoorden!

Mode is een manier van expressie, juist door het wel of niet te doen. Wat je ook doet qua mode, mensen zien het en vormen een beeld. Van modepop tot onverzorgd en alles er tussenin. Ik dacht best wel wat kennis te bezitten op het gebied van mode… maar het Mode ABC leert mij zeer veel bij. Een wortelbroek? Ik had geen idee! Het leuke is dat het voor jong en oud een andere belevenis is. Mijn dochters zien andere dingen en hebben andere herinneringen. Zo droom ik weg bij de plateauschoenen, ook wel spice-schoenen. Maar voor mijn dochters zijn dit kennelijk L.O.L.-laarzen.

Is het Mode ABC interessant?

Ook als mode niet jouw ding is, is het nog interessant denk ik. Naast informatief is het ook op sommige fronten een trip down memory lane. Het is geschiedenis, het is nu en het is de toekomst. Mode komt en gaat, is vernieuwend maar juist ook heel duurzaam. Ik blijf me aangenaam verbazen over de perfecte samenkomst van tekst en beeld. Elk stukje informatie verslinden we met zowel gretigheid als met plezier. Tijdens het lezen en beleven stoppen we niet met glimlachen en raken we niet uitgekeken. De informatie is ook zo lekker divers ondanks dat ‘mode’ de algemene deler is. Zo lezen we over een grill in een mond, de diverse betekenissen van geitenwollen sokken, wat flatforms zijn en het verschil tussen een baboesjka en matroesjka.

Zei ik eerst dat ik een hardcover kaft wilde? Nee dit boek is juist perfect zoals het is. Het leest namelijk heerlijk doordat je de cover helemaal kan omvouwen. Eerst doet het wat pijn in mijn boekenhart. Vervolgens zorgt het juist voor nog meer leesplezier. Het ligt lekker in de hand, ik kan het overal lezen. En soms kunnen we hem zo omgevouwen even neerleggen omdat het boek ons inspireert. Tot tekenen, tot andere creatieve uitspattingen, tot foto’s erbij pakken of wat dan ook.

Confettikanon van plezier

Mode ABC is een feestje in woord en beeld waar het plezier uit elke hoek naar je toe spat als een confettikanon. Het neemt je mee naar verleden, heden en toekomst. Het geeft inspiratie en haalt herinneringen op. En voor jong en oud geschikt. Maar de combinatie van diverse generaties maakt het nog leuker wat mij betreft. Een absolute aanrader naast het ‘Haar’ boek van Admiraal en Post. Zet ze beide in je boekenkast thuis, op school en op de opvang. Maar echt. Rennen in je drollenvanger op je moonboots naar de winkel!

Extravagante en bijzondere mode: Mode en sterren op duurste feestje van het jaar

Specificaties Mode ABC

Auteur: Natasja Admiraal | Illustraties: Jelle Post | Uitgever: Waanders | Oktober 2021 | 160 pagina’s | 9789462623590 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.