De kracht van spel – een onmisbaar boek voor het onderwijs

Wauw, wat een gewicht aan kennis heb ik in mijn handen als ik De kracht van spel vasthoud. Een prachtig full-colour boek straalt mij tegemoet. Door de zware kwaliteit leest het prettig en is het ook een boek dat wel tegen een stootje kan. De buitenkant en de drukkwaliteit is dus top, maar hoe is de inhoud? Net zo goed! Ik heb het al ingezet tijdens de studiedag voor onze onderbouwleerkrachten (groep 1 t/m 4). Ik vertel je er graag meer over!

De kracht van spel

De kracht van spel

Jonge kinderen spelen de hele dag door. Dat mag, meer nog: dat moet! Spel is een krachtige context waarin kinderen met ondersteuning van een vaardige begeleider volop groeien. Spelbegeleiding is verkennen, verbinden en verrijken. Samen op pad gaan en leren van elkaar.

De auteurs stellen in dit boek een aantal gerichte vragen over de kracht van spel in het onderwijs en educatie: Hoe kun je spel in de klas ten volle waarderen? Wat zijn kwaliteitsvolle leerkracht-kindinteracties die het spel van kinderen verrijken en uitdagen? Hoe verbind je je met de groep via spel? Liggen er ook kansen in het spontane spel? En wanneer ontstaat intense betrokkenheid?

Uitgebreid aan bod komen onderwerpen als relatie en gedrag, zelfsturing, taal en rekenen met jonge kinderen en inbreng van kinderen in het thema. Interactie met kinderen is steeds het sleutelwoord.

Voor en van de praktijk

De kracht van spel biedt achtergrond, inspireert met mooie praktijkvoorbeelden en laat je groeien in spel. Voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, begeleiders, opleiders, studenten, opvoeders. Eigenlijk voor iedereen met een passie voor het jonge kind dus!

De inhoud van dit boek is gebaseerd op onderzoeken waarin leerkrachten en andere begeleiders van peuters en kleuters samen met experts de kracht van spel in hun eigen praktijk hebben onderzocht. Dit is echt zichtbaar in het boek, door uitgebreide praktijkvoorbeelden en veel kleurrijke foto’s die het geschrevene ondersteunen. Dit inspireert dan ook direct!

Praktijkvoorbeelden en foto's

Opbouw De kracht van spel

De kracht van spel start met een duidelijke inhoudsopgave. Aangezien de inhoud van dit boek heel divers is, heb ik de inhoudsopgave even voor je op de foto gezet. Zo kun je zien wie aan welk hoofdstuk is meegeschreven en wat de speerpunten zijn.

In het eerste hoofdstuk lees je over de kracht van spel voor kinderen in het onderwijs. De relatie wordt hierin gelegd met verschillende bekende onderzoeken naar onderwijskwaliteit, het doel van onderwijs en de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Dit maakt dan ook dat het boek voor een brede doelgroep is, in beide landen is het zeer goed bruikbaar. Na het eerste hoofdstuk is de veilige relatie tussen kind en leerkracht aan de beurt. Dit is de basis van ontwikkeling, maar hoe pak je dit aan?

De volgende hoofdstukken in De kracht van spel zijn wat specifieker. In hoofdstuk 3 wordt namelijk ingegaan op zelfsturing. Een sleutelelement in de ontwikkeling van kleuters, maar dat betekent ook iets voor de inzet van spel. De auteurs gaan uitgebreid in op kansen en uitdagingen om te komen tot volledig rollenspel. In hoofdstuk 4 wordt het taaldenken en stimuleren van taalontwikkeling besproken. Heel breed, het is namelijk gericht op kinderen die de taal nog aan het ontdekken zijn en ook heel taalvaardige kinderen. In hoofdstuk 5 wordt dan ingegaan op de rekenen-wiskunde kant van spel. Complexer spel begeleiden, je wiskundige bril opzetten en samen oplossingen verzinnen met kinderen.

Intermezzo’s

Naast de hoofdstukken zijn er intermezzo’s opgenomen in De kracht van spel. Drie specifieke onderwerpen komen aan bod, die in ieder geval in de praktijk bij mij op school heel direct ingezet kunnen worden! In het eerste intermezzo wordt ingegaan op welbevinden en betrokkenheid. Hoe observeer je spel en ook wat kun jij aan de hand van die observatie doen?

Het volgende intermezzo is de spelontwikkeling van doe-alsof-spel. Hoe ondersteun je die gericht? Ook aan kinderen die dit uit zichzelf minder snel doen. Het laatste intermezzo gaat in op loose parts. Wat een mooi hoofdstuk is dat. Het is namelijk verhelderend, praktisch en toepasbaar! We maakten direct een aantal keuzes in onze bouwhoeken met loose parts, zodat het spel meer verrijkt wordt en de eigen fantasie van kinderen wordt geprikkeld.

Thematisch werken

In de onderbouw van een basisschool wordt veel thematisch gewerkt. Leerkrachten willen graag kinderen betrekken bij de uitwerking van het thema. Hoe doe je dit op een goede manier zodat ook het spel zich verdiept? In hoofdstuk 6 van De kracht van spel staan duidelijke tips. Ook is er een voorbeeldthema uitgewerkt, ‘de fiets’, zodat je de verschillende stappen vanuit een praktijkvoorbeeld kan volgen.

De afsluiting in hoofdstuk 7 maakt het verhaal rond. De basisstelling over spel uit hoofdstuk 1 wordt weer teruggepakt en verrijkt. Daarnaast wordt er nog iets aan toegevoegd, namelijk de factor ’tijd’. Tijd geven aan kinderen, nemen als leerkracht en krijgen vanuit beleid. Deze drie dimensies worden in De kracht van spel uitgebreid besproken. Dat is fijn want het zijn praktische zaken waardoor mensen geremd kunnen worden in het inzetten van spel in de klas.

Spel verdiept uitgelegd

De kracht van spel is een boek met basiskennis EN diepgang. Het wordt namelijk duidelijk waarom spel zo belangrijk is en hoe je dat gedegen doet. Daarbij wordt ingezoomd op kind- en klasniveau, maar ook uitgezoomd naar schoolniveau en beleidskeuzes. Dit maakt het boek sterk en toepasbaar voor de hele basisschool en voor mensen die met peuters werken.

Verdieping

Specificaties De kracht van spel

Auteurs: Annerieke Boland, Ilse Aerden, Jo Van de Weghe en Caroline Vancraeyveldt | uitgever: SWP | november 2022 | 272 pagina’s | paperback | 9789085600930 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.