Het begint met een zaadje Laura Knowles

Onlangs kwam de review van Delicia online over Het Zaadje van Compassie over de Dalai Lama. Vandaag weer een boek over een zaadje. Een bijzonder boek dat eindigt en begint met een zaadje. Een ontdekboek over hoe een klein zaadje uitgroeit tot een dierenparadijs. En ik verklap maar alvast dat het een aanrader is!

Esdoorn

Het verhaal gaat over een zaadje dat langzaam groeit tot een esdoorn. Niet dat je het woord esdoorn ergens leest overigens. Maar als je het helikopter zaadje ziet dan weet je dat het over deze bijzondere boom gaat. Een esdoorn is een bijzondere boom. Hij groeit snel, geeft leuke zaadjes waar je een helikopter spelletje mee kunt doen en in de herfst krijgt hij prachtige grote gekleurde bladeren. Bovendien kun je van de esdoorn esdoornsap krijgen, ook wel ahornsiroop genoemd.

Achterin het boek staat dan toch vermeld dat de boom een esdoorn is. We leren over de bloemen en zaadjes van de boom en hoe hoog een esdoorn kan worden. Wist jij dat een esdoorn wel 400 jaar oud kon worden. Dat is best oud! Ja.. maar Sinterklaas is ouder!

Het begint met een zaadje

Met op de ene pagina een lieve tekst op rijm en op de rechterpagina een prachtige aquarel illustratie kan het boek niet anders dan beginnen met een zaadje. Uit dat zaadje groeit een kleine wortel. Daaruit groeit een stengel met blaadjes en de wortels duwen de aarde opzij.

Een klein boompje wordt zichtbaar. Met prachtige bloemen waar vlinders vrolijk doorheen dwarrelen. Na de lente komt de zomer, de stam wordt steeds dikker elk jaar komt er een ring bij.

De sterke takken en dichte bladerdak zorgen voor een fijn thuis voor vele dieren. Maar ook in de winter als de boom slaapt en al zijn blaadjes heeft verloren is er nog van alles dat beweegt en leeft.

Dan wordt het weer lente met ontluikende blaadjes en frisgroene geuren. Het is een prachtige wereld met allemaal dieren erop erin en eromheen.

Dieren maken nestjes en holletjes. We zien op de illustraties dat de boom steeds groter wordt en de wortels steeds dikker en sterker. En dan is het tijd de zaadjes zijn klaar om te dwarrelen op de wind. Op zoek naar een een plekje waar dt verhaal opnieuw begint.

Dieren in het begint met een zaadje

In het boek komen prachtige illustraties voor. Zo zien we naast de stengel een mier wat aangeeft hoe klein het stengeltje en de wortels eigenlijk zijn. Daarna komt een libel en 2 lieveheersbeestjes. Een kikker en een slak daar waar de aarde wordt weggeduwd door sterker wordende wortels.

Fladderende vlinders en een merel paartje. Eekhoorns spelen in de takken en een hertje knabbelt wat aan een blaadje en een ekster vliegt langs.

Een uil slaapt in de boom, een specht maakt een gat en 2 konijnen verkennen het terrein om de boom en maken een nestje onder de grond. In de winter komt er een roodborstje langs. In de lente zien we dat de merel een vrouwtje heeft gevonden en de konijnen hebben 2 kleintjes gekregen.

De merels hebben kleintjes gekregen, een mol komt een kijkje nemen boven de grond en een vossenpaar snuffelt rond om de boom.

Aanrader

Dit prentenboek het begint met een zaadje is een echte aanrader voor leerkrachten voor het thema groeien en bloeien of thema herfst. Maar ook gewoon voor natuurliefhebbers, poëzie liefhebbers en ouders die houden van bijzonder mooie prentenboeken.

Specificaties het begint met een zaadje

het begint met een zaadje Uitgeverij Christofoor

Auteur: Laura Knowles | Illustraties Jennie Webber | Uitgeverij: Christofoor | 9789060388990 |  januari 2020 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Win “het begint met een zaadje” met StoerLeesVoer

Omdat het online gaan van StoerLeesVoer een klein feestje waard is, deelt StoerLeesVoer uit. Je kunt het begint met een zaadje winnen. Laat dan hieronder in de reacties achter waarom jij denkt dat jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin of neefje of nichtje dit boek  wil hebben. Ik mag 3 exemplaren weggeven!

Verplicht:

 • Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Volg StoerLeesVoer op Facebook geef dit aan door een like op de winactie achter te laten!

Niet verplicht:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd. Voor delen in je stories let goed op dat je @stoerleesvoer tagt zodat ik het niet mis.
 • Volg StoerLeesVoer op Bloglovin en/of volg StoerLeesVoer op Pinterest

Winnaar is inmiddels bekend

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

29 reacties

 1. Dit is zo’n prachtig en tijdloos boek, om over en over van te genieten. Ik zou deze heel graag heel vaak lezen en kijken, samen met mijn gezin. We zijn dol op de natuur en op mooie boeken.

 2. Wat een mooie tekeningen,ik probeer de liefde voor de natuur over te brenegn. Ik lees mijn zoontje graag voor uit dit mooie boek

 3. Lijkt mij een fantastisch boek. Mooie prenten en leuke tekst. Tof om de kids de natuur te leren kennen en te appreciëren.
  Ik loot heel erg graag mee voor dit fijne boek.

 4. Hallo,lijkt me een prachtig boek over de natuur,zalig om de kinderen wat bij te brengen over de natuur !!! Ik loot graag mee !!!!

 5. Hallo Ellen, ik hoop dat ik alle puntjes goed opgevolgd heb en dus mee ken dingen naar dit mooie boek! Groetjes Anja Sohier

 6. Ohhh! Ik waag graag een kansje voor mijn dochter Anne-Sophie. Op dit moment zit ze heel erg in de ontdek fase, vraagt een heleboel en vindt werkelijk alles interessant! Dat kunnen we natuurlijk alleen maar aanmoedigen 🙂 Binnenkort gaan we verhuizen en wonen we op loopafstand van het bos, dit boek zal dan zeker heel vaak gelezen worden, mochten we winnen <3 En anders heb ik nu een heel leuk cadeau idee voor haar verjaardag begin november 😀

 7. Wat lijkt mij dit een prachtig boek! Deze zou goed van pas komen als mijn neefje in de onderzoekende fase komt!!

 8. Alweer een leuk prentenboek, mijn nichtje Amaly is dol op prentenboeken, ze bekijkt altijd heel aandachtig de prenten en dan moet ik er vaak zelf nog een extra verhaal bij bedenken.

 9. Lijkt mij een mooi boek voor mijn meisje. Groot natuurliefhebber en zeer geïnteresseerd in alles wat groeit en bloeit.

 10. Mijn dochtertje houdt van planten en verzorgt ze ook mee in huis. Denk dat dit boek zeker in haar smaak zal vallen 🙂

 11. Zo een leuk boekje voor tijdens thema bloeien en groeien, wat zou dit leuk zijn om te winnen als pas afgestudeerde kleuterjuf! Dan zou ik het elk jaar aan vele kleutertjes kunnen voorlezen! ❤

 12. O wauw wat een prachtig getekend boek. Daar zou ik uren leesplezier aan beleven samen met mijn kleindochters Dan worden ze net als oma echte natuurmeisjes

 13. Oh wauw deze had ik bijna gemist!
  Ik had het boek al vaker voorbij zien komen en hij lijkt me zooo mooi! Mijn zoontje en ik houden beide van de natuur en dieren en deze plaatjes zien er geweldig uit. Kan maar zo een van onze lievelingsboeken worden! ?

 14. Wat een mooie platen! Als ik win, zou ik het boek stiekem een keer lezen met mijn zoontje, en daarna aan ons nichtje geven. Zij heeft een plankje op haar kamer waar ze elke keer een andere illustratie uit een boek neerzet. Ik denk dat dit ook een kanshebber is voor dat plankje… Ik maak graag kans!

 15. Een mooie en leerzaam boek voor mijn dochtertje. Ze vindt dingen die groeien net als zijzelf 😉 reuze interessant .

 16. Prachtig.!! Ziet er echt super mooi uit.! Waag graag een kansje voor me Dochtertje Anne l.
  Ben zeer benieuwd.!?

 17. Wauw prachtige illustraties <3

  Gereageerd op FB en Instagram.
  Volg op Bloglovin’ en Pinterest (@)TurtleBookwurm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.