Het dikke boek van ons bijzondere heelal, een indrukwekkende ruimte

Het dikke boek van ons bijzondere heelal is een erg aangename reis die Will Gater ons laat maken. Eerder was er al ‘Het dikke boek van onze bijzondere natuur‘, en toen ik die review las was ik erg onder de indruk. Wat een prachtboek! En nu is de serie dit pareltje rijker. Riemen vast, ik neem jullie mee op reis door dit prachtige boek.

het dikke boek van ons bijzondere heelal

Het dikke boek van ons bijzondere heelal

Het dikke boek van ons bijzondere heelal is een indrukwekkend boek. Het staat vol ongelooflijke feiten en boeiende verhalen over de ruimte. Ontdek alles over de verschillende planeten en hun manen. Maar lees ook over zwarte gaten, de Kuipergordel en soorten nevels. Het boek bevat prachtige illustraties, adembenemende fotografie en is heel gedetailleerd. Wist je bijvoorbeeld dat iedereen op aarde een beetje ster in zijn lichaam heeft? Of dat een meteoriet kosmisch afval is? Dit en meer, heel veel meer lees en zie je allemaal terug.

Vormgeving

Toen ik ‘Het dikke boek van ons bijzondere heelal’ aan mijn oudste dochter liet zien, volgde daar een harde WOW. De kaft is namelijk al prachtig. Een harde omslag van linnen, ingelegd met gouden elementen. De zijkant van de pagina’s zijn ook goud en er is een mooi leeslint bij. Het is ook een dik boek zoals de titel al aangeeft, dus je pakt echt iets vast. Het is een boek om voor te gaan zitten en dat maakt het tof. Ik zie mijn dochter heel voorzichtig de kaft aaien en behoedzaam de bladzijdes omslaan. Leuk om te zien dat de uitstraling van een boek dit kan doen.

Vele “wow’s” volgen, want de reis die we door het heelal maken is adembenemend. Prachtige illustraties wisselen elkaar af met mooie foto’s. De informatie is uitgebreid en compleet. Soms lekker kort, en dan ideaal als een weetje. En uiteraard zijn er ook langere teksten, perfect voor de groei van kennis. Niet alleen mijn dochter leert, ik leer lekker met haar mee. We hebben vele boeken over het heelal, en dit is wel de meest complete tot nu toe. De manier van schrijven is aangenaam duidelijk en helder. Dat vind ik zo fijn aan kinderboeken, het wordt niet snel stoffig maar je krijgt wel de juiste informatie.

Bijzondere dingen

Op pagina 110 van ‘Het dikke boek van ons bijzondere heelal’ wordt mijn dochter weer enthousiast: “Mama een sneeuwman!”. Ik zat niet mee te lezen en wilde eigenlijk zeggen dat ze dat vast verkeerd heeft gezien… Maar niets is minder waar. Arrokoth heeft de vorm van een sneeuwman. Dit eigenaardige object vind je in het verste deel van het zonnestelsel, in de Kuipergordel. Het is een oeroud object, de schatting is ruwweg 4,5 miljard – wow – jaar oud! De oeroude sneeuwman is redelijk ongeschonden gebleven na al die jaren, dus dat is voor wetenschappers heel interessant.

Wist je ook dat er een onderdeel is van ons planetengebied wat geen mens ooit heeft gezien? Dat heet de Oortwolk. Men denkt dat de Oortwolk een reusachtige zwerm komeetachtige objecten is die het zonnestelsel omringt. Het is zo ongelooflijk ver weg en nooit gezien, dat het dus allemaal nog bedenkingen zijn. Maar er zijn redenen waarom er een vermoeden van de Oortwolk is. Heerlijk zulke mysterieuze dingen, die je verstand eigenlijk te boven gaan in Het dikke boek van ons bijzondere heelal.

het dikke boek van ons bijzondere heelal

Lekker op reis

Ik ben zelf gek op Nebula’s, oftewel de nevels in de ruimte. Deze gasnevels of stofwolken geven vaak prachtige foto’s. Je ziet diverse kleuren en objecten en het heeft zo’n grootste uitstraling, dat ik er heerlijk in weg kan dromen. Het licht wat wij zien is trouwens niet zoals het in de ruimte is. Willen we “dingen” zien, dan wordt er vaak gebruikt gemaakt van speciale telescopen en camera’s. Zo wordt er bijvoorbeeld een infraroodcamera gebruikt om het galactisch centrum te bekijken. Deze wordt omringt door stofpluimen en nevels, en een infraroodcamera kan hier dwars door heen kijken.

Het dikke boek van ons bijzondere heelal hebben we zeker niet in 1 keer uitgelezen. Het is een boek wat je steeds erbij pakt en wat je mee op reis neemt. Soms aan de hand van de duidelijke inhoudspagina, soms aan de hand van foto’s die eruit springen. En soms aan de hand van een onderzoeksvraag die ik of mijn dochter heeft. Een absolute aanrader voor je boekenkast of als cadeautip!

Specificaties Het dikke boek van ons bijzondere heelal

Auteur: Will Gater | Vertaald door Aleid van Eekelen en Niels van Eekelen | Uitgever: Lannoo | Februari 2021 | 9789401473033 | 224 pagina’s | Voor kinderen vanaf 7 jaar | Meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

het dikke boek van ons bijzondere heelal
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.