Het mooiste boek van het menselijk lichaam, een imposant weetjesboek

Met een titel als: “Het mooiste boek van het menselijk lichaam”, leg je de lat der verwachtingen nogal hoog. Nou is het formaat behoorlijk imposant en ik moet zeggen dat de cover inderdaad mooi is. Een mix van realisme met retro vibe en een beetje luguber tintje. Luguber om zo een kijkje te nemen in een lichaam. Ons lichaam! Juist die drie elementen zijn precies wat ik tof vind in een kinderboek met weetjes. Ik wil realistische beelden, maar wel smaakvol. En ergens wil ik soms beetje gruwelen van wat ik normaal niet te zien krijg. En met mij kijkt mijn oudste dochter vol verwachting mee in dit boek. Want ook voor de doelgroep is het een interessant kijkje.

Het mooiste boek van het menselijk lichaam voorkant cover kader omslag lannoo encyclopedie weetjes kinderen katy wiedemann jennifer z paxton inkijkexemplaar samenvatting recensie

Het mooiste boek van het menselijk lichaam samenvatting

Dit boek neemt je mee op een fascinerende reis door het menselijk lichaam.

Ontdek hoe we ademhalen en waaruit het spierstelsel bestaat.
Kom alles te weten over de zintuigen en de werking van ons hart.
Krijg antwoord op boeiende vragen, zoals:

 • Hoeveel energie verbruikt ons brein?
 • Waarom kraken je knieën soms bij het rechtstaan?
 • Uit welke lagen bestaat de huid?

Ik neem jullie graag mee in deze recensie als inkijkexemplaar van Het mooiste boek van het menselijk lichaam. Die ons ook een inkijkje geeft in ons lichaam en in de diverse lagen.

Imposant ontdekken

Boeken over het lichaam zijn wel extra leuk als deze imposant zijn. Bij een groot formaat boek ga je namelijk echt even zitten. Daarnaast moet je ook plek maken ergens in, of naast, de boekenkast. Het mooiste boek van het menselijk lichaam heeft een cover die gezien mag worden en deze staat dus vrij prominent in onze boekenkast in de woonkamer. De schutbladen vind ik geweldig. De hele retro vibe is helemaal mijn smaak. Het is realistisch, laat precies zien wat klopt, en dat maakt het ook een tikje luguber. Want het drukt ons met onze neus op de feiten… we zijn menselijk en ons lichaam is zo complex! Naar binnen kijken is zowel fascinerend, mooi als soms een beetje eng.

Het lettertype, bladspiegel en vormgeving van Het mooiste boek van het menselijk lichaam is geheel in lijn met de illustraties. Een uniek lettertype wat duidelijk leest voor kinderen maar toch afwijkt van standaard. Het is sierlijk maar serieus. Bij het voorwoord leren we wat anatomie betekent. Het komt uit het Oudgrieks, anatome, en de letterlijke betekenis is ‘opensnijden’. Dat brengt me weer bij het tikje luguber. De kennis die we als mensen hebben van onze anatomie komt doordat we lichamen zijn gaan opensnijden om te kijken. Inmiddels kan dat ook op andere manieren. Maar vroeger ging dat echt op die manier. Als het niet verboden was, mensen opensnijden was op sommige plekken verboden. Maar dan deden we het bij dieren. Onze fascinatie voor lichamen en hoe dit werkt is al eeuwenoud en niet te stoppen.

Het mooiste boek van het menselijk lichaam voorkant cover kader omslag lannoo encyclopedie weetjes kinderen katy wiedemann jennifer z paxton inkijkexemplaar samenvatting recensie voorwoord

Op reis door ons lichaam

Het voorwoord vind ik leuk en informatief. Het mooiste boek van het menselijk lichaam neigt voor mij meer naar informatief en dan leuk verwoord. Het is niet per se echt voor jonge kinderen, het bevat moeilijke woorden en begrippen. De teksten zijn redelijk lang en uitgebreid. Het bevat ook een legenda bij illustraties. Juist die serieusheid is een kracht in dit boek. Want kinderen kunnen dat ook echt wel waarderen en nemen een boek dan ook serieus.

De inhoud van Het mooiste boek van het menselijk lichaam bevat:

 • Inleiding
 • Spier-skeletstelsel
 • Hart- en vaatstelsel & ademhalingsstelse
 • Spijsverteringsstelsel & urinewegstelsel
 • Zenuwstelsel & speciale zintuigen
 • Immuunsysteem & lymfestelsel
 • Hormoonstelsel & voortplantingsselsel
 • Register
 • Auteurs
 • Meer weten?

Auteur en illustrator

Ik zie dat illustrator Katy Wiedemann ook tatoeëerder is uit Philadelphia. Ze laat zich graag inspireren door de grote anatomische werken van vroeger en wilt de schoonheid daarvan naar voor brengen. En dat is precies wat ik ook zie. Wiedemann werkt met inkt, waterverf en gebruikt traditionele technieken om tot haar eigen mix te komen van realisme en wetenschappelijk inzicht. Daarmee wil ze de schoonheid en complexiteit van onze biologische vormen laten zien.

Auteur Jennifer Z Paxton doceert anatomie aan de Universiteit van Edinburgh. Daarnaast is ze hoofdonderzoeker bij het Paxton Lab. Een laboratorium waar men onderzoek doet naar het kweken van weefsels, vooral die van het skelet en skeletspieren. Deze kunnen aangebracht worden na bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte. Paxton heeft al twee keer een prijs gewonnen en ze bezoekt graag basisscholen om met kinderen haar liefde voor anatomie te delen.

illustraties katy wiedemann lannoo

Voor welke leeftijd is Het mooiste boek van het menselijk lichaam?

Het mooiste boek van het menselijk lichaam is voor kinderen gemaakt, maar door de gehele uitstraling en opmaak zeker ook voor volwassenen interessant. Zoals eerder aangegeven is de taal zeer rijk en is de opmaak niet in hapklare blokjes. Nee dit is een serieus boek. En dat is dus meteen de kracht ook. Mijn oudste dochter van 10 is niet een sterke lezer maar wel heel erg gefascineerd door de illustraties. Die trekken haar in dit boek en dankzij de legenda bij illustraties leert ze op haar manier. Juist ook door de serieuze toon van de tekst is dit een imposant boek voor haar die indruk maakt en wat haar aandacht weet te pakken.

Ik vind het zelf leuk dat dit boek ook ingaat op andere aspecten van ons lichaam zoals bijvoorbeeld de hormonen en het lymfestelsel. Het boek lonkt en lokt dankzij de grandioze illustraties en dankzij het formaat. Voor oudere kinderen is het informatief interessant. Er staat veel om te leren en dan wel lekker geschreven. Op internet staat dat Het mooiste boek van het menselijk lichaam geschikt is vanaf 9 jaar. Kijk naar het kind en gebruik deze recensie als inkijkexemplaar om te bepalen of het passend is. Wat mij betreft mag dit boek niet ontbreken in welke boekenkast dan ook! Wij pakken het er regelmatig bij en genieten echt van dit boek.

Het mooiste boek van het menselijk lichaam doet zeker de titel eer aan!

Het mooiste boek van het menselijk lichaam voorkant cover kader omslag lannoo encyclopedie weetjes kinderen katy wiedemann jennifer z paxton inkijkexemplaar samenvatting recensie

Boekentips passend bij Het mooiste boek van het menselijk lichaam

Het mooiste boek van het menselijk lichaam voorkant cover kader omslag lannoo encyclopedie weetjes kinderen katy wiedemann jennifer z paxton inkijkexemplaar samenvatting recensie skelet botten gebit

Specificaties Het mooiste boek van het menselijk lichaam

Auteur: Jennifer Z Paxton | Illustraties: Katy Wiedemann | Uitgever Lannoo | Vertaald door Joost Zwart | 9789401497350 | Februari 2024 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.