Tot aan de dood en terug – een troostvolle gedichtenbundel

Kay van der Vleuten is een schrijfster die van jongs af aan al teksten schrijft. Via haar Instagrampagina Dagliefboek is zij bekend geworden met haar mooie korte gedichten. Daarmee hoopt zij anderen de woorden te kunnen geven die zij zelf niet kunnen vinden. Haar inspiratiebron vormt de trieste dood van haar broertje in 2015. Deze bundel Tot aan de Dood en Terug bevat een collectie van gedichten uit de periode na zijn overlijden. Een bundel die heel veel troost en herkenning kan geven voor een ieder die iemand verloren is. Een naaste, een relatie, zichzelf of een ongeboren kind. Want rouw is er in vele vormen. Wat mooi dat hier in deze bundel alle ruimte voor is. Een intieme en troostvolle rouwbundel.

Omdat echte liefde verder reikt dan het leven

tot aan de dood terug

Tot aan de dood en terug

De dood is geen makkelijk onderwerp, en iets waar we liever niet te veel aan willen denken. Want een naaste moeten missen door een overlijden, is een beangstigende gedachte. De rouw die daarop volgt is natuurlijk zeer ingrijpend en het is een proces wat oneindig duurt. Net zoals liefde oneindig is. De titel Tot aan de Dood en Terug is geïnspireerd op het lievelingskinderboek van auteur Kay van der Vleuten – Raad eens hoeveel ik van je hou. Tot aan de maan en terug is dankzij dit boek een bekende uitdrukking geworden die de liefde voor je kind prachtig verwoordt. Kay van der Vleuten verwoordt in deze bundel hoe echte liefde ook tot aan de dood en terug gaat.

Mijn rouw is ook mijn oneindige liefde voor jou en mijn reis door een leven zonder jou. Een weg waar ik niet voor koos, maar die ik wel de rest van mijn leven zal volgen. Waarin ik leer hoe je oneindige liefde kan dragen en koesteren in een eindig leven. Een leven waarin je de ander moet missen en je door het verlies ook jezelf weer terug moet vinden na de dood.

blz. 160 Tot aan de dood en terug

Indrukwekkende gedichten

Het lezen van een bundel over rouw is eigenlijk zowel mooi als pijnlijk tegelijk. Want de teksten zijn prachtig, maar komen ook enorm binnen. Voor een ieder die een rouwproces doormaakt zal dit boek een troost, herkenning en warme omhelzing zijn. De emoties die soms zo ongrijpbaar en complex zijn, worden heel krachtig en helder onder woorden gebracht.

Waar de pijn van de een stopt
Begint de pijn van de ander

blz. 8 Scheur

Het bijzondere van deze bundel Tot aan de dood en terug, is dat rouw in verschillende facetten wordt beschreven. Het verlies van jouw eigen ik, van een toekomstbeeld of een relatie kan immers ook rouw met zich meebrengen. En ook de rouw om een miskraam is immens verdrietig. Mooi hoe dit ook een plek heeft in deze bundel en hopelijk troost kan geven.

Gedachten over rouw

Na de gedichten volgt een gedeelte met overwegingen van de auteur. Over wat zij heeft geleerd van haar rouwproces. Over de adviezen die zij mee wil geven aan degenen die rouwen, maar ook aan de omgeving. Want een goedbedoelde opmerking zoals Het komt wel goed of Ik begrijp hoe je je voelt kan erg moeilijk zijn. Luisteren en ruimte geven, dat is vooral belangrijk. En dat geldt ook voor de maatschappij, waarin helaas een periode van rouw toch als iets afgebakends wordt gezien. De verwachting is veelal dat de rouw na een tijdje weer ‘klaar’ is.

Rouwen is zoveel
Houden van dat het
voor altijd pijn doet

Blz. 166

Troost, herkenning en liefde

Tot aan de dood en terug is een troostrijk geheel van gedichten en gedachten. Het is klein én groots tegelijk, krachtig én kwetsbaar. Stuk voor stuk maken de gedichten veel indruk. Het ritme van de zinnen klopt en ook de titels die de inhoud in één woord samenvatten. Erg mooi gedaan. Dat geldt ook voor de vormgeving, want ook de kaft en de foto’s dragen bij aan dit mooie geheel.

Bekijk voor meer boekentips de themablog Overlijden, rouw en afscheid. Waaronder ook mooie boeken voor kinderen en tips voor activiteiten. Zoals het maken van een herdenkingsdoosje. Want voor elke leeftijd kan het omgaan met de dood er anders uitzien en het kan fijn zijn om er iets tastbaars mee te doen. De dood is een moeilijk en ingrijpend onderwerp, maar iets dat bij het leven hoort. Voor wie zoekt naar troost en begrip is het lezen van deze gedichten heel helpend.

Specificaties Tot aan de dood en terug

Auteur: Kay van der Vleuten | Illustratie omslag: Nora Louise Hoekstra | Uitgeverij: Palmslag | 9789493245679 | februari 2023 | 168 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.