Complexe emoties – Een uitgebreide gids door Pete Walker

Emoties zijn een steeds meer besproken onderwerp. In een maatschappij waarin we steeds meer leerden te werken en altijd bezig of afgeleid zijn worden emoties nogal eens onderdrukt. Ik herken dit zelf in ieder geval en was benieuwd naar Complexe emoties. Eerder las ik al eens Complexe PTSS, ook van Pete Walker. Deze uitgebreide gids behandelt alle aspecten hiervan, van waarom tot hoe hieraan te werken.

Complexe emtoties - Pete Walker

Complexe emoties samenvatting

‘Complexe emoties’ van Pete Walker is dé gids voor emotie- en stressregulatie

Pete Walker laat in Complexe emoties zien hoe we op een gezonde manier kunnen reageren op onze pijnlijke en potentieel verstorende gevoelens en onze emotionele intelligentie kunnen vergroten. Het illustreert de verrijkende aspecten van de zogenaamde negatieve emoties en richt zich op het emotionele genezingsniveau van traumaverwerking. Het helpt ons de emotionele flexibiliteit te bereiken waardoor verdriet gemakkelijk verandert in troost, woede verandert in lachen, angst verandert in opwinding, jaloezie verandert in waardering en schuld plaatsmaakt voor vergeving.

Er is een gulden middenweg van emotionele levendigheid die ligt tussen emotionele doodsheid en emotionele explosiviteit, die ons helpt te verzachten en te ontspannen in onze gevoelens zonder ze te verbannen, vermijden of erin te verharden. Het helpt ons om emotioneel expressief te zijn op een vriendelijke, intimiteit bevorderende manier. Bovendien, als je een overlevende bent van een disfunctioneel gezin, is het een gids voor het herstellen van de schade die aan je emotionele aard werd toegebracht in je kindertijd. Als zodanig is het een vervolg op het boek Complexe PTSS.

Eerste indruk

De inhoudsopgave geeft een goed beeld van dit boek, een duidelijke lijn waarin alle onderdelen besproken worden. Ik verwachtte hier veel uit te kunnen leren. Het begint al goed met een duidelijke uitleg van gebruikte begrippen en termen, zodat we op één lijn zitten. Er word iets gezegd over human being in plaats van human doing en die voel ik direct.

Elk onderdeel word uitgebreid besproken en uitgelicht en samen zijn ze een duidelijk geheel. Onderdelen zijn ondersteund met Pete Walker zijn eigen ervaringen en het boek zit vol met goed uitgezochte poëzie, quotes en verwijzingen naar ander werk. Dit zijn mooie aanvullingen. Soms ben ik ook benieuwd naar het werk waar het dan uit kwam. Het geeft ook een mooie afwisseling. Het lijkt soms best droge kost maar dat valt echt mee, ik kom er zo doorheen.

Wie nooit verdrietig is, kan geen vreugde kennen. Wie nooit boos is, voelt zelden authentieke liefde. Wie altijd voor zijn angst vlucht, ontdekt nooit zijn moed. En wie weigert zich schuldig te voelen, voelt nooit echt vergeving.

Pete Walker, Complexe Emoties

Dieper in Complexe emoties

Er is dus een breed scala aan stappen in het proces van meer voelen. Waarom stoppen we onze emoties zo weg? Hoe kan het dat we dit zelf vaak niet eens door hebben? Het lijkt zo makkelijk als Pete Walker het zo uitlegt. Eigenlijk is het dat ook, we weten alleen niet beter. Nou ja, veel van ons niet. Binnen alle besproken onderwerpen ben ik met het ene meer betrokken dan het ander. Ik haal hieruit wat ik er uit kan halen en soms is iets voor mij minder relevant. Al met al heb ik uit Complexe emoties een boel geleerd. Inclusief toepasbare tips en oefeningen. Deze praktische onderdelen soms vind ik fijn en hadden er wat mij betreft best ietsje meer mogen zijn.

Hoe onredelijk onze boosheid ook lijkt, we kwetsen onszelf als we ontkennen dat we haar echt voelen. Als ik boos ben, ben ik boos. Ontkennen dat ik ‘opgefokt’ ben omdat ik me liever rustig voel, kun je vergelijken met ontkennen dat het regent omdat ik liever wil dat de zon schijnt. Doen alsof het niet regent zorgt ervoor dat ik drijfnat word, net als het ontkennen van mijn boosheid ervoor zorgt dat zij blijft smeulen en ik geen innerlijke rust vind.

Pete Walker, Complexe Emoties

Het lastigste van Complexe emoties, is dat er naar mijn mening te veel gefocust word op problemen die ontstaan zijn in de jeugd, specifiek door de ouders. Dit herken ik zelf niet, vrijwel niks is op mijn ouders van toepassing en komt door andere mensen of situaties. Wat er vertelt word is gewoon net zo goed in te zetten. Daarom vond ik het jammer dat het soms voelt alsof dit alleen nuttig zou zijn als je daadwerkelijk naar je ouders kunt verwijzen. Dit hoeft dus helemaal niet. Al met al is het een nuttig en praktisch boek dat erg volledig is. Menig lezer zijn of haar vragen zullen beantwoord worden, verwacht ik.

Leestips passend bij Complexe emoties

Specificaties Complexe PTSS

Auteur: Pete Walker | Uitgever: AnkhHermes | Vertaling door Jörgen van Drunen | Originele titel: The Tao of fully feeling | 9789020221275 | 408 pagina’s | 2024 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.