De rode deur, een emotioneel prentenboek

De rode deur is een emotioneel prentenboek. Zonder het echt te benoemen verteld het over verdriet en trauma. En vooral over hoe dit je achtervolgt als je het niet verwerkt. Het is een bijzonder prentenboek dat enorm waardevol kan zijn om kinderen te leren over verdriet.

De rode deur

De rode deur samenvatting

Een bijzonder prentenboek over een dapper meisje dat niet afschrikt door het onbekende. Zal Tomiko op een dag de rode deur openen die haar blijft achtervolgen?

Met schitterende tekst van Siska Goeminne en fascinerende tekeningen van Kevin Sezgin.

Kan je weglopen van wat er ooit is gebeurd en ergens opnieuw beginnen? Vanaf haar begin had Tomiko een tovervonkje in haar hart. Het flitste en fonkelde als het licht van een vallende ster. Toch lukte het haar niet om ergens de warmte te ontdekken waar ze altijd al naar zocht. Op een dag besloot Tomiko om weg te gaan. Maar als je wegrent van wat je verdrietig maakt, betekend dat niet altijd dat je het geluk zomaar vindt…

Kevin Sezgin met tekst van Siska Goeminne
De rode deur – Kevin Sezgin met tekst van Siska Goeminne

Een indrukwekkend verhaal

Na het lezen van De rode deur was ik echt even stil. Het is een indrukwekkend verhaal over verdriet en het vinden van geluk. Tussen de regels door en het bekijken van de illustraties begrijp ik dat Tomiko wegloopt voor een trauma uit haar verleden. Een gebeurtenis die haar groot verdriet doet en waardoor zij niet gelukkig kan zijn. Ik vind het dapper dat zij haar geluk ergens anders probeert te vinden. En eigenlijk nog veel dapperder dat zij de rode deur opent en haar verdriet deelt… Dit maakt dat dit boek uiteindelijk toch een gelukkig einde heeft.

quote over een tovervonkje
quote uit De rode deur

Voor wie is De rode deur

De rode deur is geschreven voor mensen van 5 tot 105 jaar oud. En deze omschrijving snap ik helemaal. Toch denk ik dat het wel een zwaar en ingewikkeld boek is voor jonge kinderen. Ik vroeg mij tijdens het lezen af of mijn dochter van 7 het verhaal zou begrijpen. Je moet je namelijk laten leiden door de illustraties. En een beetje tussen de regels door lezen.

Het verbaasde mij daarom dat ze naderhand wel de essentie van het verhaal kon uitleggen. Ze begreep alleen niet alle details. Echter door er samen over te praten ontstond er wel een mooi gesprek. Toch spreekt dit verhaal haar minder aan. Ik denk dat dit komt omdat ze zelf geen referentiekader heeft voor dit verhaal. Ze kan zich hier (gelukkig) dus niet zo goed in verplaatsen. Het is dus niet een boek dat ik zomaar zou lezen. Maar als je iets wilt bespreken passend bij het thema dan is dit echt een prachtig boek.

Zwart-wit illustraties met een vleugje kleur

Ik ben dol op zwart-wit illustraties. Helemaal als ze een vleugje kleur bezitten. Prentenboeken die op deze manier zijn geïllustreerd geven vaak een poëtisch gevoel en daar hou ik van. En dit is bij De rode deur ook zeker het geval. Het is illustrator Kevin Sezgin gelukt om de kern van dit verhaal mooi en duidelijk neer te zetten. De afbeeldingen in dit boek zijn daardoor zo sprekend dat het de tekst bijna overbodig maakt. En precies dat is wat mij betreft de kracht van dit bijzondere verhaal.

De rode deur
Pagina’s uit De rode deur

Thema’s in De rode deur

De rode deur is een krachtig prentenboek dat draait rondom het thema verdriet. En door dit serieuze karakter zou ik dit boek niet aanraden voor zomaar tussendoor. Dit boek is juist heel erg mooi om samen over te praten. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van eigen verdriet of verdriet bij een dierbare.

Ook weglopen is een belangrijk thema in dit prentenboek. Letterlijk weglopen en hierbij de halve wereld over reizen. Maar ook weglopen voor het verdriet. Deze twee vormen van weglopen gaan hand in hand in De rode deur. En het laat zien waarom weglopen voor verdriet een onmogelijke opgave is.

De rode deur
Illustratie uit De rode deur

Wat vind ik van De rode deur?

Ik vind De rode deur een prachtig prentenboek ondanks dat het me ook een beetje verdrietig maakt. En dat komt doordat het verdriet waar dit boek over gaat bijna voelbaar is. Het meisje in dit boek is zo alleen en wat ze ook doet ze vind niet de warmte die ze zo hard nodig heeft. En dat breekt een beetje mijn hart… Toch vind ik het wel enorm mooi weergegeven in de illustraties. Je kunt wel blijven weglopen van wat je verdrietig maakt, maar zolang je het wegstopt gaat het niet zomaar weg. En dat is een belangrijke en krachtige boodschap.

De rode deur
Pagina uit De rode deur

Leestips passend bij De rode deur

Bij StoerLeesVoer lazen we nog meer mooie prentenboeken van uitgeverij De Eenhoorn. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties van De rode deur

Tekst: Siska Goeminne | Illustraties: Kevin Sezgin | Uitgever: de Eenhoorn | 27 maart 2024 | 48 pagina’s | 9789462917736 | Meer informatie over De rode deur bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij de Eenhoorn of online bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.