Boeken thema overlijden, rouw en dood, een verzamelblog plus activiteiten

We zijn vaak geneigd om als volwassene verdrietige en zware zaken weg te stoppen. We hebben het er niet graag over, als we al weten hoe we het erover moeten hebben. En hoe ga je hiermee om met kinderen? Vertel je ze de koude waarheid? Of moet je het mooi inpakken? Boeken met thema overlijden, rouw en afscheid kunnen heel behulpzaam zijn hierin. Thuis, op school of op het kinderdagverblijf. Vergis je niet in de kracht van boeken, ook voor ons volwassenen is het heel behulpzaam. Door samen een verdrietig onderwerp bespreekbaar te maken, geef je je eigen hart ook een stukje verlichting uiteindelijk.

Op StoerLeesVoer hebben we een mooie selectie van deze boeken thema overlijden, rouw en afscheid. In deze blog verzamel ik ze en voeg ik nog activiteiten toe die je kan gebruiken thuis of in de les. Ook zal ik deze blog blijven aanvullen met onze reviews binnen dit thema.

hoofd Boeken thema overlijden, rouw en afscheid

Onze boeken thema overlijden, rouw en afscheid

1. De begrafenis van Matt James

Dit is begin in boeken thema overlijden met een hele rustige sfeer. De Begrafenis is zeer bruikbaar voor ouders en verzorgers om kinderen voor te bereiden op een uitvaart. Ook door oudere kinderen is dit zelf prima te lezen. De prenten vertellen met de woorden samen het verhaal. Aangeraden voor de leeftijden van 3 – 12 jaar.

de begrafenis

2. Woezel en Pip – Dag lief muisje

Deze vertrouwde dierenvriendjes hebben ook een boek wat troost kan bieden en binnen dit boeken thema overlijden past. Het verwoord prachtig de denkwijze van kinderen en bespreekt verschillende emoties die ze kunnen ervaren. Tegelijk geeft het goede voorbeelden over wat kinderen zouden kunnen doen om afscheid te nemen van een dierbare. Aanbevolen leeftijd van 2 – 6 jaar.

  • Ellen schreef een review over dit boek met foto’s erbij
dag lief muisje

3. Nog een allerlaatste kusje van Marianne Busser & Ron Schröder

Allemaal toepasselijke versjes en gedichtjes die perfect passen binnen boeken thema overlijden. Alle gedichten zijn op verzoek gebundeld in dit boek van het bekende schrijversduo. Aanbevolen leeftijd 6 tot 9 jaar.

Boeken thema overlijden

4. Dag opa Henk van Monica Maas in Boeken thema overlijden

Dag opa Henk is een boek wat gaat over afscheid nemen van een zieke opa. Dit is lastig te begrijpen voor kleinkinderen. Een goed boek met thema overlijden in deze lijst. Het heeft prenten en wordt aanbevolen voor peuters.

Boeken thema overlijden

5. Mijn lieve ster en ik van Larissa van Gurchom- Colijn in Boeken thema overlijden

Dit is een speciale in boeken thema overlijden want het is een interactief verhaal. Het prentenboek heeft eigen inbreng en er is een jongens en meisjes variant. Aanbevolen voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar.

  • Tanja schreef een uitgebreide blog en legt dit concept uit met foto’s. Via die review zijn er ook downloads die bij het verhaal horen en lees je hoe je dit boek kunt bestellen
Boeken thema overlijden

6. De ontmoeting – Michèl Admiraal

Voor oudere leeftijden is dit een autobiografisch sprookje. Michèl Admiraal beschrijft hoe hij en zijn kinderen omgingen met het verlies van zijn vrouw. Aanbevolen vanaf 13 jaar tot 99 jaar. AVI plus boek.

Boeken thema overlijden

7. Prentenboek vader en dochter voor volwassenen

Dit prentenboek Vader en Dochter is voor volwassenen. Het vertelt een verhaal op een poëtische manier over verlies en verlangen waarin je troost kunt vinden. Boeken thema overlijden is niet alleen voor kinderen maar voor volwassenen net zo belangrijk!

Boeken thema overlijden

8. Alles wat was van Stine Jensen

Hoe ga je om met afscheid? Boeken thema overlijden is niet compleet zonder dit boek. Het omschrijft alle facetten van afscheid. Doodgaan maar ook een scheiding of afscheid van dingen. Aanbevolen vanaf 8 jaar.

Boeken thema overlijden

9. Hoe de kleine roze Olifant eens heel verdrietig was van Monika Weitze

Een afscheid van een vriend kan heel veel indruk maken. De emoties die daarbij komen worden in dit lieve verhaal besproken. Dit is een boek in thema afscheid. Aanbevolen van 4 tot en met 6 jaar.

boeken thema afscheid

10. Ik ga je missen juf van Annemie Vandaele

Dit boek valt in het thema afscheid. Een school of kinderopvanggroep is heel intensief voor kinderen. Ze zien de juf of meester vaker dan andere familieleden of vrienden. Afscheid nemen kan een hele impact hebben. Speciaal daarvoor is dit mooie boek. Aanbevolen in de leeftijd 4 – 6 jaar.

boeken thema afscheid

11. Papa draak wordt niet meer beter van Sacha Groen in Boeken thema overlijden

Op een dag wordt papa draak ziek en hij wordt niet meer beter. Een prentenboek over het verdriet wat dit met zich meebrengt. Boeken thema overlijden en rouw. Aanbevolen leeftijd 3 – 4 jaar.

Boeken thema overlijden

12. Vos wil naar de maan van Floor Tinga

Bij boeken thema overlijden, rouw en afscheid hoort dit mooie prentenboek. Vos mist zijn papa en denkt dat hij hem misschien wel op de maan kan vinden. Het boek gaat over verdriet en missen maar tegelijk ook over het vinden van iets anders moois. Aanbevolen leeftijd 4 – 6 jaar.

Boeken thema overlijden

13. Altijd dichtbij van Mark Jansen

Dit prentenboek is geheel in zwart – wit en is echt een indrukwekkend geïllustreerd boek. Het thema hiervan is gemis en gaat dieper in op wat er nou wordt bedoelt met er niet meer zijn, maar toch dichtbij zijn. De aanbevolen leeftijd is voor jong en oud.

altijd dichtbij

14. Rouwen met kinderen van Kathleen Amant

Bij StoerLeesVoer houden we van de boeken van Kathleen. Je vind dan ook menig review van haar terug. Ze heeft heel veel mooie boeken al uit haar pen weten te toveren. Ook heeft Kathleen een fijne website en daar staat een kopje over rouwen met kinderen. Ze bied een prachtig boek en troostpakketten aan in verschillende opties. Neem eens een kijkje op de website van Kathleen bij ‘Rouwen met kinderen‘.

15. Troost – Tine Marie Van Damme

Dit boek heeft mij persoonlijk weten te raken en te troosten. Het is een prachtig boek met een warm initiatief erachter. Lees meer erover bij de review en zie ook een filmpje.

troost

16. Jij en de dood – Elisabeth Helland Larsen

Een prachtig boek met een filosofische inslag. Lees ook de “tegenhanger”, Het leven en jij.

hoofd Jij en de dood

17. Mijn zus is mijn schat in boeken thema overlijden, rouw en afscheid

Een verhaal over rouw, troost en hoop. Geschikt als (samen)leesboek voor kinderen vanaf 9 jaar. Een bijzonder en aangrijpend boek!

hoofd

18. Dag beer in boeken thema overlijden

Afscheid nemen is een heftige gebeurtenis in het leven. Voor iedereen, dus ook voor jonge kinderen. En afscheid nemen gebeurt niet alleen in de dagen na iemands overlijden, maar ook nog in een hele lange periode daarna. Het prentenboek ‘Dag Beer’ gaat over dit onderwerp.

Dag beer

19. Mick

Als een ouder ernstig ziek is, is dat voor kinderen ook een hele ingrijpende tijd. Zij voelen vaak veel bezorgdheid, spanning en boosheid. Zo ook de jongen Mick, de hoofdpersoon in dit boek. Zijn vader ligt in het ziekenhuis na een hartaanval en is niet bij bewustzijn. Speltherapeute en schrijfster Anje Gnodde laat in dit boek zien welke emoties een kind kan ervaren. Een ontroerend verhaal, over een sterke jongen die met zijn schuldgevoel worstelt. 

hoofd

20. Op pad met verdriet

Julie de Keersmaecker is coach en moeder van twee levende meisjes en een overleden meisje. Tien jaar geleden overleed Marie aan kanker, ‘het grootste verdriet dat een mama ooit kan ervaren.’ Samen met haar man richtte ze het We Love Mariefonds op, een vereniging die op een laagdrempelige manier kinderen en volwassenen helpt in het proces van afscheid nemen. Julie schreef over haar rouwproces in het boek Marie waarvan meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht. In haar nieuwe boek Op pad met verdriet heeft Julie weergegeven wat het verdriet in tien jaar tijd met haar en haar omgeving heeft gedaan.

Op pad met verdriet

21. De rode ballon

Wauw… wat een prachtig geschreven boek is dit. Ik val direct maar met de deur in huis, want het boek De rode ballon is echt een aanrader voor alle gezinnen die helaas een baby al tijdens de zwangerschap moeten loslaten. Ik ken geen andere boeken die zo begrijpelijk, gevoelig en volledig schrijven over deze verdrietige gebeurtenis in het leven van veel broers en zussen.

De rode ballon

22. Het einde van iemand

Iedereen heeft een begin. En iedereen heeft een eind. Zo begint dit mooie en integere prentenboek van Floor Bal. Het einde van Iemand vertelt wat er gebeurt als iemand overlijdt. Hoe de mensen om iemand heen zich dan voelen, wat een uitvaart is en hoe we iemand kunnen herinneren. Belangrijke onderwerpen, en door erover te lezen kun je kinderen geruststellen en inzicht te geven rondom dit verdrietige onderwerp. 

Het einde van iemand

23. Vogel is dood

Het overlijden van een dierbare en hoe daar mee om te gaan is voor ons volwassen al ingewikkeld.  Hoe zouden kinderen kunnen omgaan met de dood, wat is de dood eigenlijk en waarom gaat iedereen er op een andere manier mee om? Vogel is dood belicht de verschillende manieren van reageren op de dood en kan als hulpmiddel gebruikt worden om dit met kinderen te bespreken.

hoofd vogel is dood

24. Haas ik mis je in boeken thema overlijden

Wanneer Pip de haas voor altijd verdwijnt, ziet schildpad Kik alleen nog maar haasvormige leegte op de plek waar zijn vriendin hoort te zijn. Hij praat ertegen, wordt boos en smeekt, maar de leegte brengt Pip niet terug. Kik is radeloos, maar dan ontmoet hij de vriendelijke beer Fien. Zij leert Kik hoe hij de haasvormige leegte kan vullen met herinneringen aan Pip. Langzaam voelt Kik zich een beetje beter.

Voorkant Haas ik mis je met een kleine schildpad en een grote zwarte afbeelding van haas

25. Lievelingsverdriet

Een ezeltje gaat met een vriend op pad. Op een dag valt zijn reisgenoot en blijft doodstil liggen. Het ezeltje huilt ontroostbaar, hij heeft lievelingsverdriet. Wanneer hij zijn tranen uit zijn ogen wrijft ligt er een kei op de plek waar zijn vriend lag. Het ezeltje legt de kei in een mand en zet zijn toch alleen verder met de loodzware steen op zijn rug. Eerst is er alleen verdriet. Soms is hij zelfs boos op de steen of voelt hij zich radeloos…

lievelingsverdriet

Welke activiteiten passen bij boeken thema overlijden, rouw en afscheid?

1. Een herinneringsdoosje maken

Kies een doosje naar keuze uit. Je hebt bijvoorbeeld kartonnen cadeau doosjes of brievenbus doosjes. Versier het doosje en kies items uit die je erin wilt stoppen. Neem de tijd om de items te bespreken en neem de tijd om het met aandacht en zorg te versieren. Je kan spullen van degene die overleden is erin doen of zelf dingen maken. Niks is fout en alles is goed. Het gaat om het proces. En het gaat om iets tastbaars te hebben wat je erbij kan pakken, of juist weg kan stoppen. Voor een groep zoals in een klas kan je iedereen een eigen herdenkingsdoosje laten maken of juist om als klas te geven wat de herinneringen van een ieder aan een bepaald persoon zijn.

afscheidsdoosje

2. Stenen stippen / dotting

Een creatieve manier van versieren wat heel rustgevend is, is dotting. Je hoeft hiervoor niet te kunnen tekenen en dat is heel fijn. Het werkt therapeutisch om met kleuren bezig te zijn. Je kan het op verschillende materialen doen. Voorkeur heeft een steen. Ga deze zoeken buiten of haal ze bij een tuincentrum. Dan kan je kiezen om ze te versieren met acrylverf stippen of met nagellak. Let op met kinderen, nagellak heeft nogal een heftige geur en droogt snel. Dus zorgt telkens voor een klein drupje en goede ventilatie! Ik gebruik “dottingtools”. Hiermee zet je stippen van verschillende formaten. Als de steen af is heb je een mooi aandenken, cadeau en een mooi proces doorgemaakt.

mooie stenen maken

3. Afscheidshandjes knutselen

Een mooie simpele en budget activiteit is om afscheidshandjes te maken. Dit kan je wederom voor jezelf doen maar ook perfect voor een groep. Omtrek je eigen hand, knip deze uit en versier naar eigen behoefte. Schrijf woorden erop die je kwijt wil. Of maak een boodschap in beeld. Wederom is niks fout en alles is goed. Verzamel de handjes en geef ze aan de personen die dit kunnen gebruiken als troost en teken van medeleven, of hang ze op. Het is wederom weer een goede activiteit om bewust te worden van je emoties en medeleven te laten zien.

afscheidshandjes

Meer boeken in thema overlijden, rouw en dood

We hebben meer mooie boeken op de site die misschien goed passen binnen boeken thema overlijden, rouw en afscheid. Hieronder nog wat tips!

Boeken thema overlijden, rouw en afscheid waar we geen recensie van hebben

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie boeken thema overlijden, rouw en afscheid*. Bezoek deze link* naar Bol voor meer boekentips passend binnen dit thema. En deze link* naar Bol voor boeken binnen dit thema voor kinderen.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

  1. Het lijkt me inderdaad een goede manier om dit thema wat luchtiger te maken voor kinderen. Ook hebben zij vaak veel vragen. Het onderwerp overlijden komt nu eenmaal voor in het leven en deze boeken zie ik dan ook als een ondersteuning.

    • Boeken zijn zo belangrijk, en zeker een diversiteit in het aanbod. Met zulke heftige onderwerpen is het fijn om hulp te hebben als de woorden of gevoelens even niet gevonden kunnen worden.Bedankt voor je reactie Vincent, groetjes Selena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.