Thuis – een prentenboek zonder woorden van Mark Janssen

Ik ben dol op de prachtige boeken van Mark Janssen. Soms word ik in het begin een beetje zenuwachtig van een prentenboek zonder woorden, want hoe reageren de kinderen erop? Maar ook Thuis is weer een prachtig verhaal die de fantasie van kinderen prikkelt en ja ook van mij als volwassene! Een boek voor de kinderboekenweek.

Thuis

5 jaar geleden schreef ik een recensie over Eiland, ook een prentenboek zonder woorden van Mark Janssen. Nu ik Thuis in mijn handen heb word ik opeens teruggetrokken naar het andere boek. Zou dit hetzelfde meisje zijn? Maar waar is haar vader dan? Laat ik daar maar verder niet bij stilstaan. Waar Eiland een prachtig boek was met illustraties in en rond de zee is Thuis vooral een plek op aarde. Een aarde met een gast uit de ruimte..

ruimtewezen

Synopsis

Het ruimtewezen Moon landt per ongeluk op aarde. Ava vindt hem en leidt hem samen met Wolfie rond op hun schitterende planeet. Moon lijkt het naar zijn zin te hebben, maar vertrekt dan tot Ava’s verdriet plotseling. Waar is hij naartoe?

Het is fijn om te weten hoe ik het meisje en het ruimtewezen moet noemen. Terwijl ik de eerste keer het boek alleen doorblader voel ik een groot E.T. Phone home vibe omhoog komen. Een lief meisje, een schattig ruimtewezen dat zijn schip maakt en terugreist naar zijn eigen planeet. Alleen is het in Thuis niet het stadse gevoel en belevenissen, maar de prachtige aarde die Mark Janssen weer zo prachtig heeft neergezet. En nu maar hopen dat de kinderen dit ook zien..

prentenboek zonder woorden. rode achtergrond

Wat is thuis?

Voordat ik begin met de plaatjes te laten zien vraag ik de kinderen allemaal hun ogen te sluiten. Wat is voor jou thuis? Hoe ziet jou thuis eruit? Ga er eens net alsof naar toe. Wat zie je? En wat ruik je? Wat vind je mooi? Stap nu eens uit je voordeur. Wat zie je nu om je heen? Zie je een park? Een straat? Een tuin? Een bos?

Laat de kinderen hier eens met elkaar over praten, bijvoorbeeld door een binnencirkel – buitencirkel toe te passen. Zijn er verschillen? Wie wil daar iets over vertellen?

En dan de vraag:

Hoe gelukkig ben je als je kunt zeggen: Ik ben thuis.

thuis mark janssen picturebooks

Het verhaal over thuis door de ogen van kinderen

En dan gaan we over op de fantasie van kinderen. Zouden zij andere dingen bedenken dan ik bedenk bij de prachtige illustraties? We zien bergen, een grote boom, bomen verder weg. Het is donker, nacht met sterren aan de hemel. Een meisje en een hondje rennen naar beneden. Wat vliegt daar door de lucht?

Superman, een vallende ster, iets roods, een tomaat. Het is grappig om te horen hoe kinderen op elkaar associëren.

Op de volgende pagina zien we een gek monster die op iets staat. En op de grond is het een rommeltje. We zien rook. Wat zou dat zijn?

Een auto, een raket, een ruimteschip, een keuken, een tandwiel, het is kapot juf!

Kijk dat is een ruimtewezen, hij heet Moon en het meisje heet Ava. Ze heeft een hond en hij heet Woeffie. Ava gaat Moon de aarde laten zien, haar thuis. Wat zien ze nu als eerste?

En zo gaan we langzaam het boek door waarbij we bij elke plaat benoemen wat we zien en dan vragen wat er aan de hand is op de tekening.

thuis mark janssen picturebooks

Fantasievol, filosoferen en praten over emoties

Het prentenboek Thuis geeft ruimte voor fantasie, ruimte om te fantaseren en te praten over emoties. Over heimwee en over vriendschap.
Een boek zonder woorden lijkt eng, maar het is zoveel rijker als een prentenboek waar de tekst al van vast ligt. De dromerige illustraties van Mark Janssen maken zoveel los, ook bij mij als volwassenen. Een aanrader om in huis te hebben voor het thema van de kinderboekenweek!

thuis mark janssen picturebooks

Andere boeken van Mark Janssen op StoerLeesVoer

Mark Janssen studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Hij illustreert voor zowel kinderen als volwassenen en werkte al aan meer dan vijfhonderd boeken mee. Bij Lemniscaat verschenen onder meer zijn prentenboeken:

thuis mark janssen picturebooks

Specificaties thuis

Illustrator: Mark Janssen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047715955 | 14 september 2023 | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.