Mick – een ontroerend verhaal over een ernstig zieke ouder

Als een ouder ernstig ziek is, is dat voor kinderen ook een hele ingrijpende tijd. Zij voelen vaak veel bezorgdheid, spanning en boosheid. Zo ook de jongen Mick, de hoofdpersoon in dit boek. Zijn vader ligt in het ziekenhuis na een hartaanval en is niet bij bewustzijn. Speltherapeute en schrijfster Anje Gnodde laat in dit boek zien welke emoties een kind kan ervaren. Een ontroerend verhaal, over een sterke jongen die met zijn schuldgevoel worstelt. 

Mijn vader was kwijt, en toch wist ik waar hij was

hoofd

Ziekenhuisopname van een ouder

De 11-jarige Mick woont samen met zijn ouders en 14-jarige zus. De vader van Mick is al langere tijd hartpatiënt. Hij kan daardoor niet meer werken. Hij zorgt veel voor Neeltje, de zus van Mick. Zij heeft een beperking en functioneert op het niveau van een jong meisje. Mick weet hier goed mee om te gaan, en is gek op zijn zus.

Na schooltijd gaat Mick altijd vlug naar huis. Want hij wil niet dat zijn vader te lang alleen is. Met zijn eerste hartaanval was Mick er bij. Ze waren toen samen aan het fietsen. Hij voelt zich nog steeds schuldig. Dan ziet hij op een middag thuis de ambulance staan. Waar hij altijd zo bang voor was. De verpleegkundigen zijn nog druk bezig met zijn vader die in de keuken op de grond ligt. Mick en Neeltje worden opgevangen door de buren. Zou het nog goed komen met zijn vader? Hij ligt in het ziekenhuis waar hij slapend wordt gehouden. Niemand weet of hij nog wakker wordt.

Verdriet, schuld en hoop

Mick mist zijn vader en wil er alles aan doen om te zorgen dat hij wakker wordt. Hij gaat zelfs stiekem naar het ziekenhuis, terwijl dat eigenlijk niet mag. Want hij moet steeds maar thuis blijven en op Neeltje passen. Bij alles denkt Mick aan wat zijn vader zou doen of zeggen. Hij maakte veel grapjes, hield enorm van muziek en van prutsen op zolder. Mick maakt een plan om zijn vader wakker te krijgen. Ondertussen is de moeder van Mick zo druk met haar eigen verdriet en bezorgdheid, dat ze hem eigenlijk een beetje over het hoofd ziet.

In mijn hoofd had ik zo vaak 112 gebeld. Net zolang tot ik zeker wist dat ik het op elk moment van de dag of de nacht foutloos zou kunnen doen.

Mick

Dit verhaal van speltherapeute Anje Gnodde laat zien wat kinderen doormaken als een ouder in het ziekenhuis ligt. Zoals schuldgevoelens, verdriet en boosheid. Heel belangrijk is het dat mensen in de omgeving goed kijken en luisteren wat een kind nodig heeft. Zoals buurman Rinus gelukkig doet voor Mick.

Mick – een verhaal van erkenning

Dit ontroerende boekje is geschikt voor iedereen, jong en oud, die bijvoorbeeld te maken heeft met ziekte van een ouder. In de eigen omgeving, of misschien in zijn of haar werk. Het leest vlot en prettig, op het niveau van kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Er zitten leuke kleine grapjes in het verhaal verwerkt. De liefdevolle band tussen Mick en zijn vader komt duidelijk naar voren. Dit ondanks dat de vader van Mick even kwijt is, de tekst waarmee het verhaal zo mooi begint. Het (h)erkennen van de emoties, dat is belangrijk voor kinderen.

  • Anje Gnodde is de auteur van het verhaal. Zij is speltherapeute voor kinderen met een communicatieve beperking en ook schrijft zij gedichten.
  • Voor kinderen van een ouder met een psychische ziekte is er bijvoorbeeld het prentenboek Mama heeft een beer in haar hoofd. Met uitleg op het niveau van een jong kind, dit biedt steun en herkenning.
  • In het boekenthema Overlijden, rouw en afscheid staat een mooie verzameling van boeken over het verwerken van de dood van naaste familieleden. Hoe kun je kinderen hierbij ondersteunen?

Specificaties Mick

Auteur: Anje Gnodde | Omslag: Brenda Decolvenaer | Uitgeverij C. Brouwers – de Vries | 9789061741695 | maart 2022 | 112 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.