Stephen Hawking, een groots Little People Big Dreams boekje

Stephen Hawking was een geniaal natuurkundige. De meesten zullen hem echter meer kennen, of beter gezegd herkennen, aan zijn uiterlijk. Hij was de man in de rolstoel met robotstem terwijl hij ingewikkelde zaken van het heelal onderzocht. En tevens begrijpelijk probeerde uit te leggen. Hij schreef menig bestseller, gaf lezingen en stopte nooit met het bestuderen van het heelal. Maar Hawkings was meer, hij was bijvoorbeeld ook een vader. Hij was ook ontdekker van de ‘Hawkingstraling’. Wat dat is? Dat ga ik uitleggen in mijn recensie!

cover kader voorkant Stephen Hawking, een groots Little People Big Dreams boekje

Synopsis Stephen Hawking, Little People Big Dreams

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Little People, BIG DREAMS’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Stephen Hawking, van wie we veel kunnen leren.

Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis. Dit deel gaat over Stephen Hawking (Oxford, 8 januari 1942 – Cambridge, 14 maart 2018). Als kleine jongen keek Stephen Hawking al naar de sterren en vroeg hij zich af hoe het heelal in elkaar zat. Hoewel hij nooit de beste van zijn klas was, bracht zijn nieuwsgierigheid hem toch naar Oxford en Cambridge. Dit zijn de beste universiteiten van Engeland. En zo kwam hij ook tot de ontdekking van de Hawkingstraling, een van de belangrijkste wetenschappelijke vondsten van de twintigste eeuw.

Andere boeken uit de Little People, Big Dreams boekenserie

Wij zijn fan van deze boekenserie. En met wij bedoel ik mezelf als volwassene en ook mijn dochters. Als volwassene juich ik de onderwerpen toe. Het wordt zo helder en toegankelijk verwoord en verbeeld voor jonge lezers. Maar ook oudere lezers leren nieuwe dingen, ik wel althans. Deze boekenserie werd eerst ook in de boekenserietitel vertaald en uitgebracht onder: ‘Van klein tot groots’. Waarom en wanneer dit is aangepast is me niet helemaal duidelijk. Ik zie het verschil in de boeken die ik heb, waardoor het me is opgevallen. De Little People, Big Dreams boekenserie is trouwens gigantisch. Er blijven maar delen komen. Eerst alleen met vrouwen, toen kwam David Bowie als eerste man. En langzaam is het uitgegroeid tot een geweldige collectie van bijzondere mensen. Met nu Stephen Hawking!

Er komen vele vertalingen nog aan en ik hoop ook echt dat de specials nog vertaald gaan worden.

Andere delen met recensie

Zonder recensie in het Nederlands verschenen

In het Engels

Hawkingstraling

Terug naar Stephen Hawkings! Een man die velen nog leven hebben meegmaakt, dus het is een stukje actuelere geschiedenis. Matt Hunt heeft zijn illustraties op een fijne manier kleur gegeven. Het boek is aandoenlijk, toegankelijk maar niet kinderachtig. De illustraties zijn reëel maar vriendelijk. De teksten van Maria Isabel Sánchez zijn kort en rechttoe rechtaan en daardoor helder. De vertaling komt van Antje Schoehuys-Blaak. Om heel eerlijk te zijn, als ik dat mag zeggen, vallen de nieuwe dingen me wat ’tegen’. Hawking was een wetenschapper en dat was ook wat hij was.

Veel beroemde mensen zijn vaak duizendpoten met naast hun hoofdding waarmee ze bekendheid vergaren, nog veel andere dingen hebben. Maar niet bij Hawking. Hij is van kleins of aan al gefascineerd door de wetenschap en het heelal. En dat is ook zijn focus en doel geweest in zijn hele leven. Het tegenvallen is dus niet negatief bedoelt, dankzij dit boek wordt alleen maar duidelijk wat een focus de beste man had! Leuk om te lezen vind ik ook dat hij dus niet de beste van zijn klas was. Dit had te maken met die hyperfocus van hem. Hij wilde leren over wat hij boeiend vond. Stephen Hawkings was een man met een duidelijk doel en daar ging hij voor.

Een van de belangrijkste wetenschappelijke vondsten van de twintigste eeuw is die van de Hawkingstraling. Hij heeft ontdekt dat zwarte gaten helemaal niet zo zwart zijn en dat er toch een klein beetje licht ontsnapt aan deze donkere reuzen.

Geschiedenis en kennis

Achterin zit altijd nog een extra stuk informatie. Dit vind ik een fijne toevoeging, hiermee ga je nog wat meer de diepte in. Zo lees ik dat Stephen Hawkings zijn ouders al bijzonder waren. Ze hadden een oude taxi als gezinswagen, hielden ze bijen in de kelder en maakten ze vuurwerk in de tuinkas. Je leest verder mee hoe Hawkings tot de ontdekking van zijn ALS komt. Dit is een spierziekte waardoor hij uiteindelijk in zijn kenmerkende rolstoel terechtkwam en met een robotstem sprak.

De boeken van Little People, Big Dreams zijn heerlijk informatief en boeiend. Zo ook dit deel over Stephen Hawking. Ik bewonder zijn focus al vanaf jonge leeftijd en dat bewijst voor mij maar weer dat het heel belangrijk is dat je doet waar je hart ligt. Een groots man met een grote droom die we volgen vanaf zijn eerste dromen toen hij nog klein was. Een heerlijk boek weer. Ideaal om cadeau te doen en eigenlijk onmisbaar in elke boekenkast thuis, op school of op de opvang.

En ik hoop dat Stephen Hawkings niet in het bezit is van voorspellende gaven (of is het gewoon een kwestie van logisch redeneren door intelligentie), want in onderstaand filmpje is zijn visie over het gebruik en inzetten van AI door de mensheid het begin van het einde…

Inspirerende en geestige uitspraken van Stephen Hawking (Check vooral ook zijn visie op het ontwikkelen en inzetten van AI door de mensheid)

Specificaties Stephen Hawking

Illustraties: Matt Hunt | Auteur: Isabel Sánchez Vegara | Vertaald door Antje Schoehuys-Blaak | Uitgever: De Vier Windstreken | Boekenserie: Little People, Big Dreams / van klein tot groots | 36 pagina’s | 9789051169584 | 23 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.