Fatima; een thriller van Zweeds formaat

Een moeder die geen moeder is. Een dochter die geen dochter is. Deze twee zinnen op de backflap van het boek getiteld Fatima trekken meteen mijn aandacht. Hoe zijn de twee dames uit dit boek dan verbonden? Tegenwoordig kan dat natuurlijk op verschillende manieren. Je hoeft niet biologisch aan elkaar verbonden te zijn. Adoptie of draagmoederschap bijvoorbeeld. Vaak speelt dan bij het kind wel de vraag op; wie ben ik nu eigenlijk? En deze vraag heeft Fatima in het gelijknamige boek ook. Wie is zij precies en vooral; hoe heet ze eigenlijk echt?

hoofdfoto met kader om cover Fatima; een thriller van Zweeds formaat

Personages in Fatima

Dit boek verrast me al meteen als ik de eerste bladzijdes opensla. Ik heb nog nooit een boek gelezen waarbij op voorhand de personages worden voorgesteld aan mij als lezer. Er worden op de eerste anderhalve bladzijde van Fatima drieëntwintig personages kort voorgesteld. Drieëntwintig..
De namen met daarbij een korte uitleg wie ze zijn of wat ze doen of waar ze wonen. Je kan zeggen, fijn dat je dat op voorhand al weet voordat je in het boek duikt. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit prettig vinden. Je weet immers een beetje welke personages je tegen gaat komen in het boek.

Voor mij werkt het eigenlijk precies andersom. Ik ben een beetje in de war en overweldigd door de lijst met personages. Al die namen en wat ze in relatie tot elkaar zijn en waar ze wonen. Een gevalletje to much information eigenlijk. Ik besluit dan ook het te laten voor wat het is, niet te proberen om dit te gaan onthouden en gewoon aan het boek te beginnen.

Lykke

Het boek Fatima neemt mij in hoofdstuk 1 meteen mee in het leven van Lykke. Deze vrouw is alleenstaand en woont met haar hondje Daisy. Maar het gaat niet goed met Lykke. Samen met haar hondje Daisy heeft ze net een soort van ongeluk gehad en langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ze er beide niet echt zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen. Lykke is aangevallen en hard op de grond gevallen. Daisy als trouwe viervoeter wilde haar beschermen, maar kreeg daardoor zelf ook een aantal rake klappen. Gelukkig overleven ze de aanval. Daisy krijgt een check bij de dierenarts en Lykke in het ziekenhuis.

Ineens springen we terug in de tijd, naar een hele vroege ochtend. De deurbel gaat en Lykke opent de deur en komt oog in oog te staan met Fatima en Henrik. Henrik blijkt de adoptievader van Fatima. Hij heeft een beslissing genomen, hij gaat ergens anders wonen en zij is het daar niet mee eens. Hij laat haar in de steek. Vandaar dat ze nu samen op de stoep staan bij Lykke. Of Fatima bij haar mag wonen? Tuurlijk!

Fatima

Fatima

Fatima, het personage dat de naam van het boek ook draagt, volg ik tijdens het lezen van het boek terwijl ze opgroeit. Eerst is zij het meisje uit India dat geadopteerd wordt door een echtpaar en denkt een beter en fijner leven tegemoet te gaan. Ineens is zij ook het achttienjarige meisje dat besluit op zoek te gaan naar zichzelf. Naar haar ware ik, naar het meisje achter de naam Fatima. De naam Fatima die ze heeft gekregen van haar adoptieouders past niet bij haar. Haar echte naam voelt veel beter passend. Maar is het alleen haar naam die beter bij haar past of is ze ook op zoek naar een ander leven?

Majgull Axelsson

De naam Majgull Axelsson is voor mij nieuw. Als journaliste en auteur van het genre fictie en non-fictie waar zij zich op richt, spreekt ze mij zeker aan. Na een beetje informatie opzoeken over deze dame kom ik erachter dat haar werk zeer gewaardeerd wordt en ook internationaal bekend is. En wel door de prestigieuze Augustprijs die zij heeft gewonnen met haar boek Aprilheks. Het werk van Axelsson wordt momenteel vertaald in meer dan twintig talen. Voor mij altijd een teken dat de boeken een breed publiek aanspreken.

Naast Fatima zijn nog een aantal andere titels uitgebracht in het Nederlands en denk ik zeker ook de moeite waard om eens te lezen:

De lezer aanspreken

De lezer aanspreken, mij dus in dit geval, gebeurd in Fatima op twee manieren. Het boek spreekt mij ten eerste aan door de manier van schrijven. De schrijfstijl is erg prettig en duidelijk. Soms wat recht door zee en soms met woordkeuzes ook richting het randje, maar dat schaal ik onder de vrijheid van meningsuiting. Ik vind het fijn als een boek fijn wegleest; het verhaal moet me wel grijpen maar hele ingewikkelde samenzweringen of complotten trekken mij niet zo. Iets in mij raakt dan het overzicht kwijt.

Bij het lezen van Fatima heb ik dit ook wel gehad moet ik zeggen, maar kan ik dit herleiden naar het feit dat ik dan bijvoorbeeld een dag of twee/drie even niet gelezen had. Ik heb altijd even een bladzijde nodig om weer in het boek te komen, vooral als er veel personages in voorkomen en er ook nog wordt gesprongen in de tijd. Beide gaan op voor Fatima.

Fatima

Ten tweede word ik ook nog op een andere manier aangesproken. Een aantal keren lijkt het alsof de schrijfster / vertelster van het verhaal mij rechtstreeks aanspreekt. Praat tegen mij, de lezer van het boek. Alsof we even boven het verhaal zweven, even er tegenaan kijken van een afstandje. Dit heb ik nog nooit meegemaakt tijdens het lezen, dus voor mij is het even wennen. Maar ergens voel ik daardoor ook wel een stukje connectie met de schrijfster / vertelster. Alsof we even een onderonsje hebben.

Mijn mening over Fatima

Dit boek heeft mijn aandacht getrokken vanaf het moment dat ik de tekst op de backflap heb gelezen en tijdens het lezen ook zeker vastgehouden. Zoals het een goed verhaal betreft, zaten er genoeg kronkels en wendingen in. Veel personages die soms even warrig waren maar later zeker hun plek kregen in het verhaal. Het einde was in mijn ogen mooi en vooral liefdevol. Ben je nu ook benieuwd geworden naar Fatima en het in mijn ogen mooie einde? Ga dan snel jouw exemplaar scoren en lees dit boek, bestaande uit delen, lekker met een dekentje en kopje koffie of thee op de bank!

deel 2

Specficaties Fatima

Auteur: Majgull Axelsson | Vertaald door Janny Middelbeek – Oortgiesen | Uitgever De Geus | Omslagontwerp: Sander Patelski | augustus 2022 | 9789044545074 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.