Verdwaald, een tweede boek in de De Detta Dossiers

Verdwaald is het tweede boek van De Detta Dossiers; bovennatuurlijke misdrijven in de Lage Landen. Winchester McFly is het schrijverscollectief achter deze boekenserie. Je kan deze naam kennen van tv-series als Smeris, Van God Los en de eerste Nederlandse Netflix original-serie Ares. Na het eerste boek had ik milde twijfel of ik opnieuw meegenomen wilde worden in de wereld van rechercheur David Detta en zijn partner Tess de Winter. Maar toch ben ik op dit punt dat ik het tweede deel gelezen heb. Lees snel verder en ik zal spoilers zo veel mogelijk ontwijken.

Verdwaald de detta dossiers 2 voorkant cover kader winchester mcfly mystery bovennatuurlijke crime nederland

Synopsis Verdwaald

Verdwaald is het tweede deel in een nieuwe, gruwelijk spannende serie over occulte moordzaken in Nederland, geschreven door het schrijverscollectief Winchester McFly.

In Verdwaald worden rechercheur David Detta en zijn partner Tess de Winter geteisterd door een eeuwenoude mythe. In de mergelgrotten van Limburg waren al eeuwenlang verhalen rond over een mysterieuze gedaante: de Vlinderman. Wanneer er twee gruwelijk verminkte lichamen gevonden worden, staat er maar één vraag centraal: is de Vlinderman terug of wil iemand de mythe nieuw leven inblazen?

Baantjer meets X-Files

Op de achterkant staat een quote van Hebban: ‘Baantjer meets X-Files’. En ik denk dat dit best een accurate omschrijving is. En ook meteen mijn innerlijke botsing die ik met deze boekenserie doormaak. The X-Files is namelijk mijn tv-serie waar ik als jong meisje van smulde. Vele jaren heb ik meegeleefd met Mulder en Scully en het is de maatstaf voor mij bij menig bovennatuurlijk politieverhaal. Naar het einde toe van de tv-serie ben ik wel wat afgehaakt, ik werd ouder en het verhaal werd warriger. Maar het blijft een favoriet. Met Baantjer heb ik dat dan weer veel minder. Zeg maar eigenlijk niks. Het Amsterdamse en Nederlandse vind ik wel leuk, maar daarmee is dan ook alles gezegd.

En daar heb je precies de mix van Verdwaald. Enerzijds spannend bovennatuurlijk. Losse verhalen per boek en een overkoepelend groter persoonlijk verhaal. Anderzijds Amsterdamse humor en het Nederlandse tintje. Ik ben zelf een Hagenees en heb meer met die stad en Rotterdam. Mijn humor smaakt rauw en direct. Toch kan ik echt wel genieten van Amsterdam en alles wat hierbij hoort. Alleen de humor is dus niet de mijne. Om die reden kan ik niet zeggen dat de humor in dit boek, want het zit er wel in, leuk was. Maar de spanning was zeker wel aanwezig en sprak me dan ook aan.

verdwaald de detta dossiers winchester mcfly politie thriller bovennatuurlijk

Spannend en fun

Een mooie bijkomstigheid is de lage drempel van deze boeken. Het verhaal is niet heel ingewikkeld, de karakters blijven op het oppervlakte waar je ze makkelijk kan spotten. De spanning is voor een groot publiek. En de grens tussen menselijk en bovennatuurlijk is ook ruim te bevatten voor lezers. Daarbij is het een dun boek, dus ideaal om tussendoor te lezen. Verdwaald vond ik leuker dan het eerste deel. De locatie sprak me meer aan en de wat oppervlakkige karakters kwamen wat meer tot leven voor mij.

Wel vind ik de synopsis wat vreemd. Daar in wordt gesproken over een Vlinderman? Nergens in het boek ben ik deze term tegengekomen. Wel iemand met de achternaam Vlinder en sja dat zorgt voor bepaalde vermoedens waar ik verder niet dieper op in ga. Er is een monster van Schin op Zand en zo wordt er ook naar gerefereerd. Of het ding met de gloeiende rode ogen. Maar echt nergens wordt Vlinderman gebruikt. Of ik heb hier overheen gelezen.

Ook zijn de gebeurtenissen en ontwikkeling zeer ongeloofwaardig in Verdwaald. Moet dat dan altijd? Nee natuurlijk niet. Als je dit kan loslaten is het vooral leuk vermaak. En een dun boek vraagt om bepaalde offers in het verhaal en verdieping.

boek detta dossiers 2 winchester mcfly bovennatuurlijke thriller

Filmisch

Verdwaald is heel filmisch geschreven, soms leest het bijna als een filmscript voor mij. Kort, spannend en met oog voor sprekende details. Het overkoepelende verhaal zorgt ervoor dat ik een volgend deel wel wil lezen. Ondanks dat ik niet van mijn sokken geblazen wordt.

Het oog voor details, en dat het schrijverscollectie McFly voor tv schrijft, uit zich ook in de vormgeving. De boeken passen qua ontwerp allemaal bij elkaar en dat kan ik alleen maar waarderen. Ik denk ook echt dat veel mensen het toffe boeken zullen vinden. Ik twijfel nog of ik deel 3 ga oppakken, er is zoveel leuks momenteel wat meer mijn aandacht trekt. Maar eerlijk is eerlijk, het overkoepelende verhaal lonkt wel naar me en ik ben benieuwd naar hoe dit (en of dit) afgerond wordt.

Muziek uit het boek: David Bowie – Underground

Boekentips passend bij Verdwaald

In Verdwaald, ofwel De Detta Dossiers, draait het om een rechercheurskoppel. Dit is vaak een gegeven in politiethrillers. Meestal kan je rekenen op twee tegenpolen, een zaak, persoonlijke issues en strubbelingen in samenwerkingen. Hieronder een lijstje van boeken met als basis een onderzoek vanuit een duo of groep mensen. Vaak politie, soms vanuit een toepasselijk werkveld. Zoek je iets anders? Vul dat dan in bij onderstaande zoekbalk. StoerLeesVoer is zo opgebouwd dat recensies goed vindbaar zijn op wat jij zoekt.

Muziek uit het boek: Dies Irae – Mozart – Requiem

Specificaties Verdwaald

Auteur: Winchester McFly | Uitgever: LS Amsterdam | Mei 2021 | De Detta Dossiers 2 | 200 pagina’s | 9789024592883 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.