Het sleutelboek, een magisch eerste deel

Als je in een (school-)bibliotheek werkt trekken dit soort titels je vanzelf aan. Tenminste, mij wel! De magische bibliotheek is een toffe nieuwe serie die begint met Het sleutelboek. Waar in onze bibliotheek een sleutelboek gezien kan worden als hèt boek waardoor een kind lezen leuk gaat vinden. Heeft het sleutelboek in deze magische bibliotheek nog iets extra bijzonders!

Voorkant sleutelboek met SLV kader

Het sleutelboek

Olivia’s leven staat op punt te veranderen. Olivia haat lezen en ze kan het ook helemaal niet; de letters dansen op het papier. Wanneer juf Vrolijk haar de opdracht geeft om een voorleesboek bij de bibliotheek te halen, komt ze in aanraking met de bibliothecaris. Hij herkent de dansende letters in het verhaal van Olivia en samen gaan ze op onderzoek uit. Zo komen ze erachter dat Olivia een magische lezer is. Helaas gooit de burgemeester roet in het eten; hij wil de bibliotheek slopen om er een super-de-luxe hotel te bouwen. Lukt het Olivia om de sloop van de magische bibliotheek tegen te houden?

Olivia

Olivia is best veel alleen thuis. Haar moeder is de baas van een modetijdschrift en heeft het daar heel druk mee. Haar vader is zakenman en vliegt de halve wereld over. Olivia is het gewend om zoveel alleen thuis te zijn. Hun huis staat net buiten het dorp; een gemoderniseerde boerderij met een gigantisch stuk land dat er nu uitziet als de tuinen van Franse koningen. Tijdens het avondeten miste ze iemand die aan haar vroeg hoe het op school was geweest. Niet dat ze het daar graag over had, zo goed ging het niet op school.

bladspiegel 4/5 hoofdstuk 1

Elke ochtend wandelde Olivia een half uurtje naar school. Zo had ze langer de tijd om de verhalen in haar hoofd de vrije loop te laten. Ze verzon liever zelf verhalen dan dat ze een boek zou lezen. Lezen gaat Olivia namelijk niet zo gemakkelijk af. En helaas voor haar beginnen ze elke ochtend met stillezen. Ze heeft weleens gehoord over een sleutelboek; een boek waardoor de interesse in lezen wordt gewekt. Maar zodra ze haar boek openslaat beginnen de letters te dansen op het papier. Deze ochtend is er echter een inval-juf. In tegenstelling tot hun vaste meester Dor fleurt juf Vrolijk het hele lokaal op. Waar Olivia bij meester Dor altijd het gevoel kreeg dat ze het niet goed genoeg deed. Leek juf Vrolijk oprecht in haar geïnteresseerd.

Olivia’s eigen sleutelboek

Juf Vrolijk vraagt of Olivia langs de bibliotheek wil gaan om een voorleesboek voor de klas uit te kiezen. Dat is de meest enge plek op aarde. En vooral zijn bibliotheken ook heel suf, vindt ze. Op de terugweg van school naar huis stapt Olivia dan uiteindelijk de bibliotheek binnen. Om met lege handen weer naar buiten te lopen. Geen boek voor juf Vrolijk en dat zit Olivia niet lekker. De volgende dag ontwijkt ze juf Vrolijk want na deze schooldag zal ze toch echt met een boek uit de bibliotheek moeten komen.

bladspiegel 3/5 pagina 13

Dit keer raakt Olivia in gesprek met de bibliothecaris, meneer Foliant. Het was hem opgevallen dat ze de dag ervoor zo snel weer weg was gegaan uit de bibliotheek. Ze vertelt hem het hele verhaal van het voorleesboek voor school. Maar ook over de dansende letters als ze een boek probeert te lezen. Dan haalt meneer Foliant een boek tevoorschijn en begint eruit voor te lezen. Het gaat over lezers die hetzelfde probleem ervaren bij het lezen als Olivia. Het lijkt erop dat Olivia een magische lezer is. En door het lezen van een magisch boek blijven de letters stilstaan en vormen ze woorden waardoor ze kan lezen. Nu blijkt er voor elke magische lezer een uniek magisch boek te zijn. En naar dat sleutelboek zal Olivia zelf op zoek moeten gaan…

Wie een boek voor de eerste keer leest, leert een vriend kennen;
wie het voor de tweede keer leest, ontmoet een oude vriend

Oud Chinees spreekwoord

De bibliotheek

Op zoek naar haar sleutelboek begint Olivia meneer Foliant te helpen in de bibliotheek. Ze ruimt de ingeleverde boeken op en helpt met de boeken op alfabet te zetten. Olivia heeft het enorm naar haar zin in de bibliotheek. Tot op die ene avond ze met meneer Foliant de bieb afsluit. Ze vinden een briefje waarop staat dat de bibliotheek moet sluiten om plaats te maken voor het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente. De burgemeester wil er een super-de-luxe hotel bouwen. Lukt het Olivia om de sloop van de magische bibliotheek tegen te houden?

bladspiegel 2/5 pagina 19

Michelle van Doorn

Michelle van Doorn vindt het als leerkracht enorm belangrijk dat kinderen met plezier lezen; lezen vergroot je wereld, maakt je een ontwikkeld mens en geeft kansen. In haar carrière binnen het onderwijs heeft zij zich daarom ook veel verdiept in leesmotivatie en kwam daarbij de theorie over een ‘sleutelboek’ tegen. Een sleutelboek is voor een kind HET boek waardoor het kind interesse krijgt in lezen en van een kind een lezer maakt. Dit uitgangspunt wilde zij gebruiken in het boek door te laten zien dat er voor iedereen een sleutelboek is en dat dit iets magisch is waarbij je nieuwe werelden kan ontdekken.

Wat een heerlijk boek!

Wat een heerlijk boek is Het sleutelboek! Je zit meteen in het verhaal en al snel komt de magische bibliotheek om de hoek kijken. Een magische lezer die blijkbaar dansende letters ziet als hij/zij probeert te lezen in boeken heeft veel weg van iemand die dyslexie heeft. Ik kan me best indenken dat je lezen dan uit de weg gaat. Ik zie het namelijk ook bij mijn oudste dochter. Haar sleutelboek is Het Handboek voor Superhelden. Al leest ze voorlopig nog steeds zo min mogelijk 😉

Het sleutelboek is een tof boek voor kinderen vanaf 10 jaar. Hou je van een beetje magie en wat spanning dan is deze nieuwe serie echt iets voor jou!

Specificatie Het sleutelboek

Auteur: Michelle van Doorn | Illustraties: Adobe Stock | Uitgeverij: Boekscout | 9789464683998 | Jan 2023 | 128 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor meer informatie op Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken bij dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.