Zwarte zeilen – een psychologische thriller van Zweedse bodem

Zeilen voor de Zweedse kust in de buurt van Stockholm klinkt aanlokkelijk toch? Wind in je haren en je hoofd leegmaken. Dat is zeker wat de hoofdpersoon Joanna in dit boek nodig heeft. Zij heeft een groot verlies geleden en kan wel wat troost gebruiken. Maar het zeilavontuur loopt niet zoals gepland, en niets is wat het lijkt. Zwarte Zeilen is beklemmende psychologische thriller van de Zweedse auteur Rebecka Edgren Aldén. Over de troost én het gevaar van het water.

Zwarte zeilen

De hoofdpersonen in Zwarte Zeilen

We maken in Zwarte Zeilen kennis met twee vrouwen, Joanna en Annika. Ongeveer van dezelfde leeftijd en beiden met hun eigen persoonlijke tragedie. Maar ze kennen elkaar nog niet. Voor de Zweedse Scherenkust zullen hun levens echter met elkaar verwikkeld gaan raken. De Scherenkust is één van de mooiste en meest geliefde Zweedse landschappen, een gebied met honderden eilandjes bij de kust van Stockholm.

Joanna

Joanna stapt samen met haar broer Zack aan boord van de zeilboot Omega. De boot was eigendom van hun moeder, die twee jaar geleden overleden is. Joanna en Zack hebben elkaar al heel lang niet gesproken, maar het wordt tijd om de inboedel van hun moeder te verdelen. En ook om hun strubbelingen bij te leggen. Joanna ziet enorm op tegen de zeiltocht, maar voelt ook dat ze de natuur nodig heeft. Ze heeft iets enorm ingrijpends meegemaakt wat haar leven tot stilstand bracht en haar aan huis gekluisterd liet. Haar somberheid wordt weergegeven in de titel Zwarte Zeilen.

Dan is er geen weg terug. Kennelijk ga ik mee. Langzaam knoop ik het reddingsvest dicht. Vreemd genoeg voel ik niets. Vanbinnen ben ik helemaal leeg. Ik wapen me tegen datgene waarvan ik weet dat het de leegte zal opvullen.

Joanna, blz. 19

Annika

De sportieve en sterke Annika werkt bij de zeereddingsdienst. Ze woont bij haar oma in een klein huisje aan de kust. Ze werkt daarnaast als redacteur bij de krant. Haar leven heeft ze enige tijd geleden volledig omgegooid, maar dit heeft tot een breuk met haar familie geleid. Haar zusje Sofie, van wie ze enorm verschilt, ziet ze nog wel. En zo komt Annika ook in aanraking met de arrogante zeiler Peter met wie Sofie een relatie heeft. Annika houdt van haar werk; de vrijheid in de natuur maar ook de spanning.

Rouw, spanning en de troost van de natuur

De twee vrouwen hebben beiden een vrij eenzaam bestaan. Ze kennen elkaar niet, maar er zijn een aantal overeenkomsten in hun leven. Zoals een familie die niet beschikbaar is en een zoektocht naar wie ze echt zijn. Allebei voelen ze grote verbondenheid met de Zweedse natuur van de Scherenkust. Anderen vertrouwen, daar worstelen ze mee. Een muur lijken ze allebei om zich heen te hebben ter bescherming. Wie kan daar doorheen breken en wie kunnen ze vertrouwen?

In de proloog van Zwarte Zeilen lezen we hoe Annika en haar collega Nadia een oproep krijgen over een op drift geslagen roeiboot. Maar bij aankomst treffen ze niemand aan. Wel lijkt er bloed op de reling te zitten. Wat is er met de opvarenden gebeurd?

Zwarte zeilen proloog

Vlotte Zweedse thriller

Deze vlotte en toegankelijk geschreven thriller neemt je echt mee naar de Zweedse kust, tijdens een broeierig warme julimaand. De hoofdstukken worden afgewisseld tussen Joanna en Annika en dat leest prettig. De proloog is sterk geschreven, en in de daarop volgende hoofdstukken gaan we terug in de tijd, naar de dagen voorafgaand aan de ontdekking van de verlaten zeilboot.

Na de proloog is de spanningsopbouw best wel lang, met vooral aandacht voor het uitdiepen van de karakters. De interne worsteling van de hoofdpersonen wordt uitgebreid beschreven. Hoe kun je iets traumatisch verwerken? Durf je voor jezelf te kiezen? Luister je naar je intuïtie, ook al stuit dat op weerstand? Op verschillende manieren komt dat thema terug. Een stuk emancipatie, me-too en klimaatverandering wordt ook verweven in het verhaal van Zwarte Zeilen.

Zwarte zeilen

Een spannende ontknoping

De uiteindelijke ontknoping met thrillerachtige elementen is vrij kort en bondig, maar zeker heel spannend. Het einde blijft deels open, het is dan ook het eerste deel van een nieuwe thrillerserie voor de Zweedse kust. Dus wie weet wat er nog uit de dieptes opduikt..

Zwarte zeilen is dus een gevarieerde en toegankelijk geschreven thriller. Niet te ingewikkeld, met een stoere Scandinavische vibe. Voor een aantal uren heerlijk leesplezier!

Specificaties Zwarte Zeilen

Auteur: Rebecka Edgren Aldén | Vertaling: Clementine Luijten en Jasper Popma | Omslagontwerp: Villa Grafica | Uitgeverij: Cargo | 9789403109824 | 20 december 2022 | 368 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.