Rik het bange spookje – een boek over kleine hindernissen

In mijn boekenkast staan veel boeken over naar school gaan. Aangezien kleuters het hele jaar door instromen in de kleuterklas en ik graag afwissel met prentenboeken om uit voor te lezen en waarin de kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Rik het bange spookje is een mooie aanvulling want voor sommige peuters is de stap naar school een best (grote) kleine hindernis.

Rik het bange spookje synopsis

Er was eens een klein spookje. Zijn naam was Rik. Samen met zijn broers woonde hij in een groot en oud huis. Omdat hij zo vaak bang was, noemden ze hem wel eens plagend Rik het bange spookje. Of ook wel Bangerik. Rik was bang in het donker. Van spinnen en muizen. En ook gewoon van de geluiden die het huis maakte. Dat is lastig als je in een oud huis woont waar alles piept en kraakt. Maar op een dag wou Rik een dapper spook zijn, net als zijn broers. Maar hoe doe je dat, dapper zijn?

Voorlezen door Kathleen Amant

Wat Kathleen Amant super leuk heeft gedaan is dat zij een opname heeft gemaakt terwijl zij Rik het bange spookje voorleest. Scan de QR-code op de achterflap van het boek en luister naar het verhaal. Wat leuk om kinderen op deze manier met digitale geletterdheid ook aan de slag te laten gaan. Elke kleuterklas heeft wel 1 of meerdere Ipads in de klas. Als een kind dit boek voorgelezen wil hebben en de juf is druk, dan kan het zelf aan de slag. Je hoort zelfs wanneer Kathleen de bladzijden omslaat dus ze kunnen prima zelfstandig mee bladeren.

Rik het bange spookje

Rik het bange spookje – over groot worden

Hoewel dit boek vol staat met schattige spookjes gaat dit boek niet zozeer over het niet bang hoeven zijn voor spoken. Nee de spoken in Rik het bange spookje lijken prima normaal te zijn. Een mama met maar liefst 9 kinderen, allemaal jongens. Een kleine jongen met 8 grote broers die wonen in een vies en stoffig huis. In dat huis woont ook nog een man, maar hij doet nooit zijn bril op en zijn gehoorapparaten in dus hij heeft helemaal geen last van de spoken in huis.

De spoken en de man zijn niet de enige bewoners. Er zijn ook spinnen, muizen en katten in huis. En dat geeft veel ruimte voor interactief voorlezen.

  • Waarom liggen deze spullen op zolder?
  • Hoeveel spinnen en muizen tel je in het boek?
  • Hoeveel broers zou Rik hebben?
  • Rik hoort oehoe-oe in het bos. Zijn dat spoken of is dat wat anders?

Rik zijn grote broers gaan al naar school, en nu geeft mama aan dat hij ook naar school moet gaan. Maar hij vindt het eng en spannend en verstopt zich onder het bed. Vervolgens beseft hij zich dat hij misschien toch maar niet zo bang moet zijn en gaat alleen de deur uit op pad naar school. Maar of hij daar aankomt?

Rik het bange spookje is een waardevol prentenboek over groot worden en bang zijn om naar school te gaan.

En complimenten voor de spoko en boemelk Leuke woordgrappen Kathleen!!

hoofdfoto

Andere boeken van Kathleen op StoerLeesVoer

Specificaties Rik en het bange spookje

Auteur: Kathleen Amant | Uitgeverij Hocus Pocus | 9789464071153 | 15 september 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie in de lokale boekhandel of via deze link* bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.