Ik kom je halen, een Horrorland vol met angsten

”Er brandt licht op de begraafplaats. Kaarslicht. van een Halloween-pompoen. De uitgeholde pompoen is weer aangestoken. En ik weet zeker dat ik in het donker een figuur zie, verlicht door de felle oranje gloed. Een gedaante. Die naar ons zwaait terwijl we wegvluchten. Niet zomaar een gedaante. Een clown”. Lees hoe dit afloopt in Ik kom je halen van K.R. Alexander. Een jeugdhorror boek uit de Kluitman Horrorland boekenserie.

hoofd Ik kom je halen

Ik kom je halen

Als vijf kinderen worden uitgenodigd om ’s nachts naar een begraafplaats te komen, denken ze dat iemand hen voor de gek houdt. En ook de opdracht om iets geheimzinnigs op te graven, lijkt gewoon een grapje. Maar het is geen grapje. Een duistere kracht is losgelaten en de kinderen worden stuk voor stuk geconfronteerd met hun grootste nachtmerrie. Levend begraven worden. Een achtervolging door een geest. Een schrikwekkende clown die je opwacht in het bos. Samen moeten de kinderen proberen hun angsten te overwinnen. Maar nu die eenmaal vrijgelaten zijn, laten ze de kinderen niet meer los… Ik kom je halen is een boek uit de spannende Horrorland serie van Kluitman. Geschreven door K.R. Alexander.

In het Engels heet Ik kom je halen: The Fear Zone. Best wel een verschil qua titel. En de Engelse titel dekt de lading wel wat beter wat mij betreft. Maar toch vind ik de vertaalde titel niet slecht gekozen. En ergens is het ook wel lekker eng als een titel tot je spreekt.

Waarom moeten het nou altijd clowns zijn?
Ik knijp even in haar schouders.
Omdat iedereen bang is voor clowns.
Zelfs clowns zijn bang voor clowns.
Dat is gewoon aangeboren of zo.”

Blz 16

Beep beep

Clowns.. Ik krijg meteen al de rillingen en het benauwd. Ik haat clowns. Maar echt hoor, dat is geen grappige overdrijving voor een recensie. Met stipt op nummer twee van mijn angsten staan clowns. En ik weet precies waar dat vandaan komt. Als jong meisje heb ik stiekem door het raam naast de kamerdeur staan gluren toen mijn moeder de eerste verfilming van Stephen King zijn It keek. Ik zat nog op de basisschool en die film was het gesprek van de dag. Ondanks mijn angst heb ik wel grote waardering voor een schrijver die dankzij zijn verhaal dit heeft weten te bereiken. En dat maakt de angst voor clowns dan wel weer redelijk behapbaar. Totdat ik er één in het echt zie. Of totdat ik de voorkant van Ik kom je halen in handen kreeg.

Een mengeling van angsthuivers en zin om in dit verhaal te duiken was het resultaat. Tijdens het lezen ontkom ik niet aan de vergelijking met It. Maar dat mag ook en is zeker niet storend. Tegelijk doet het mij aan een andere geliefde horrorfilm denken: Nightmare on Elmstreet. En dan met name deel 3 en 4. De Dream Warriors en The Dream Master delen. Ik weet zeker dat geen van mijn lezers hier die films nog kent dus ik kan ze zonder problemen benoemen, het geeft geen spoiler. Ik kom je halen is een spannende jeugdhorror wat me meeneemt naar mijn eigen jeugdfilms, en wat dit tot een eigen spannend verhaal in het nu maakt.

Angsten

Ik kom je halen is een boek over angsten. Er zijn bovennatuurlijke angsten maar ook reële angsten. K.R. Alexander heeft er een mooie mix van weten te maken. We volgen 5 jongeren: April, Kyle, Andres, Deshaun en Caroline. April en Andres zijn beste vrienden. Net zoals Kyle en Deshaun. En Caroline was ooit de beste vrienden met April en Andres maar dat is opeens na de zomervakantie omgeslagen naar level aartsrivalen. Je leest mee vanuit elk van deze karakters. Dat is leuk en laat het verhaal rollen. Het geeft minder ruimte tot echt verdieping maar dat is ook niet nodig wat mij betreft.

De basis van het boek is vriendschap en angsten. Sommige tegen humor aan, zoals haaien. Anderen heel actueel en voor een groot publiek zoals buitensluiten. Maar ook huislijke mishandeling, geaardheid, vriendschap, afwijzing en liefde komen voorbij. En met humor wil ik natuurlijk geen angsten bagatelliseren. Een angst heb je niet in de hand natuurlijk. Of wel? En kan je daarmee die enge clown verslaan die wel erg gek is op de smaak van jouw diepste angsten…?

Ik kom je halen is weer een heerlijk boek uit de Horrorland boekenserie voor jongeren vanaf 10 jaar. Het is op een toegankelijke manier geschreven door de verschillende oogpunten en delen waarin het boek opgedeeld is. Ook wordt er soms op een leuke manier met de tekstopmaak gespeeld. De schrijftekst leest prima weg. Het is gewoon even genieten van een spannend boek.

Ik kom je halen

Horrorland boekenserie

De horrorland boekenserie van Kluitman is geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Het zijn griezel, horrorboeken met diverse thema’s maar dat ze spannend zijn is wel duidelijk. Elk deel staat los van elkaar, althans tot nu toe. Wie weet komt er ooit wel een vervolg nog van een boek. Hieronder de volgorde van uitgave, maar ze zijn dus prima los te lezen!

Specificaties Ik kom je halen

Auteur: K.R. Alexander | Vertaald door Linda Broeder | Uitgever: Kluitman | 256 pagina’s | 9789020623864 | Juni 2022 | Horrorland vanaf 10 jaar | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.