De energetica van Voice Dialogue, met een werkboek

De energetica van Voice Dialogue, met werkboek gaat verder op de andere boeken over deze methode. Ik las bijvoorbeeld eerder ‘De innerlijke criticus ontmaskerd‘, waarbij je ook gebruik maakt van de Voice Dialogue methode. Robert Stamboliev schreef De energetica van Voice Dialogue. Als psycholoog en trainer werkt hij al bijna 40 jaar met deze methode, en heeft hij zich dus gespecialiseerd in het energetische aspect. Ik was benieuwd naar deze verdieping, en heb het boek met veel plezier gelezen.

Robert Stamboliev

Voice Dialogue

Ik las voor het eerst over de Voice Dialogue in het boek ‘Ik (k)en mijn ikken*’. De kern van de methode (staat ook beschreven in De energetica van Voice Dialogue) is dat we allemaal verschillende ikken of stemmen in ons hebben, die we meer of minder ontwikkelen. En vanuit een bepaalde ‘ik’ reageer je op gebeurtenissen, of op wat mensen tegen je zeggen. Vaak onbewust. Bijvoorbeeld vanuit de perfectionist, of juist vanuit een gekwetst kind. En dat maakt dus veel uit in de manier waarop je ergens op reageert.

Als je je er bewust van wordt, kun je zelf beter de regie voeren op je eigen reacties. En soms kun je ook echt last hebben van het feit dat bepaalde ikken niet zo goed zijn ontwikkeld of zelfs onderdrukt. Waardoor 1 manier dominant is, of waardoor je denkt dat je deze stem bent, in plaats van dat het 1 deel van je is. Deze ikken ontwikkel je uit een soort zelfbescherming als kind, maar dat betekent natuurlijk niet perse dat het als volwassene nog helpend is.

De energetica van Voice Dialogue

De methode is ontwikkeld door het psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone uit Amerika, en inmiddels zijn er ook talrijke boeken geschreven door andere psychologen die ermee werken. Zoals Robert Stamboliev in De energetica van Voice Dialogue.

Energetica

In De energetica van de Voice Dialogue kijkt Stamboliev naar de verschillende energieën die de ikken hebben. En ook hier geldt: als je je er meer van bewust wordt of in dit geval het onderscheidt voelt, kan je er ook iets mee. Je kunt je direct wel voorstellen dat de energie van de subpersoonlijkheid avonturier heel anders is dan van de controleur. Of bijvoorbeeld de dromer ten op zichte van de perfectionist.

Samboliev legt in De energetica van Voice Dialogue de link met verschillende energie manieren of zienswijzes. Bijvoorbeeld met tai chi chuan, waarin er aandacht is voor energie en ademhaling. Maar ook met energievelden en chakra’s bijvoorbeeld. Hij laat verschillende technieken zien waardoor je kunt oefenen met gewaar zijn. En daarmee met je energetisch bewustzijn.

Werkboek

In De energetica van Voice Dialogue komen de hoofdstukken samen in acht stappen om de energetica in voice dialogue naar de praktijk de praktijk te brengen. Dat leidt vervolgens tot een praktisch hoofdstuk: het werkboek gedeelte. Dat is niet letterlijk een werkboek waarin je bijvoorbeeld meeschrijft (een dagboek is misschien wel een goed idee). In dit deel van het boek staan allerlei oefeningen. Bijvoorbeeld om je eigen subpersoonlijkheden te onderzoeken en beschrijven, en ook de tegengesteldheid (polariteiten) ertussen. Daarnaast noemt hij de archetypes waardoor je inspiratie en herkenning kan op doen, en verschillende visualisaties.

Dat maakt De energetica van Voice Dialogue een interessant boek, wat de methode nog weer wat praktischer maakt.

Robert Stamboliev

Specificaties De energetica van Voice Dialogue

Auteur: Robert Stamboliev | Uitgeverij: AnkhHermes | April 2023 | 224 pagina’s | 9789020219708 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.