Kalm aan…hier en nu – een boek vol natuur verwonderverhalen

Stil eens, luister eens goed. Kijk eens om je heen. Kalm aan…hier en nu. Er is namelijk zoveel te zien als je er tijd voor neemt. Thuis, maar vooral buiten. In de natuur. Ik merk dat ik hier veel te weinig bij stil sta. In werkweken ga ik maar door, vlieg ik van hot naar her. Elke keer neem ik mij weer voor om meer de natuur in te trekken. Mij te verwonderen. Het is namelijk zo fijn al dat groen en levends om je heen. De boeken uit de ‘Kalm aan’- serie zorgen voor vertraging. Dit gebeurt bij mij meteen als ik de voorkant bewonder en zeker als ik de natuur verwonderverhalen lees.

Kalm aan...hier en nu

Kalm aan…hier en nu

Overal om ons heen vinden er kleine wonderen plaats in de natuur. Paddenstoelen beginnen te groeien, bijen koelen hun honing en paardenbloemzaadjes zweven op de wind. Sta stil, ga op je hurken zitten en kijk goed…

Als je je zorgen maakt over de toekomst of piekert over het verleden, is het soms moeilijk om ‘in het hier en nu’ te zijn. Ook als je last hebt van je buik of je hoofd wazig is, is het bijna onmogelijk om vrolijk en tevreden te zijn, en om je te blijven verwonderen. Maar daar kun je iets aan doen: je kunt je lichaam en geest tot rust brengen, bijvoorbeeld door je onder te dompelen in de natuur.

Vergeet de drukke wereld om je heen. Je bent nu hier. Geniet van de allerkleinste dingen. Een nu deel in de natuurverwonderserie Kalm aan…

Een boek geschikt voor jong en oud. Omdat iedereen wel eens wat vertraging kan gebruiken.

Kalm aan...hier en nu

Eén verhaal per keer

Een wonderschoon boek is Kalm aan…hier en nu. Het is een van de vijf boeken uit deze serie. Eerder schreef Kelly een recensie over het eerste deel. Ook nu weer staan er vijftig natuurverwonderverhalen centraal in het boek. Het sterke van de serie is dat elk verhaal inzoomt op een heel klein wonder uit de natuur. Bijvoorbeeld over een rups die een bladertent maakt, of over de springbeweging van een sprinkhaan.

De verhalen zijn zo mooi en gedetailleerd beschreven dat je er automatisch helemaal in wordt gezogen. De prachtige illustraties helpen daar ook zeker bij. Ik ben van mijzelf helemaal niet zo’n rustig, ‘zen’, kalm aan…hier en nu -persoon, maar ik word inderdaad echt vanzelf rustiger van de verhalen. Inhoudelijk zijn ze namelijk zeer interessant, ik heb veel geleerd over de natuur van dit boek. De illustraties zijn getekend met potlood en digitaal ingekleurd. Prachtig!

Eén verhaal is echt genoeg per keer dat je het leest. Anders ga je namelijk te vlug, net niet de bedoeling van Kalm aan…hier en nu. Haal tussendoor een keertje diep adem en bedenk wat voor wonderlijke wereld we om ons heen hebben. En lees de verhalen allerliefst buiten, dat is namelijk nog beter voor je zenuwstelsel!

Alles zorgt voor vertraging in Kalm aan…hier en nu

De inhoud van de verhalen, de gedetailleerde tekeningen en ook de uitleg hoe je zelf ‘kalm aan…hier en nu’ kunt zijn, alles ademt vertraging. Maar wat absoluut ook helpt voor mij is het lettertype. Klein, afwisselend, mooi gekozen. Maar vooral klein. Dit zorgt er voor dat mijn leestempo direct vertraagd en dat is eigenlijk heel goed voor mij. Ik adem tussendoor, besef me nogmaals wat ik lees en lees af en toe iets nogmaals. Dat ik daardoor veel langer deed over dit recensie exemplaar dan andere boeken van deze dikte, dat zegt genoeg.

En lukt dat even niet? Dan heeft het boek een apart hoofdstuk gewijd aan ‘kalm aan…hier en nu’ zijn.

Kalm aan...hier en nu

Auteur en illustrator

Opvallend vind ik dat niet alle boeken van de ‘Kalm aan’ serie zijn gemaakt door dezelfde auteur en/of illustrator. Kalm aan…hier en nu is geschreven door Laura Brand. Zij is auteur en ook illustrator. Ze ontwikkelt activiteiten voor kinderen om hun fantasie te stimuleren – het liefst in een natuurlijke omgeving. Ze woont met haar man en twee dochters, twee honden, tien katten en een hoop kippen op het platteland. De vertaling van het boek is gedaan door Johanna Rijnbergen.

Freya Hartas illustreerde Kalm aan…hier en nu. Ze studeerde cum laude af aan de illustratieopleiding van de universiteit van Falmouth. In datzelfde jaar won ze de Lemniscaat Illustratiewedstrijd. Al tijdens haar studie won ze de Roald Dahl Funny Prize voor haar illustratiewerk. Ze woont in Somerset, in Engeland.

Specificaties Kalm aan…hier en nu

Auteur: Laura Brand | Illustraties: Freya Hartas | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgever: Lemniscaat | april 2023 | 9789047714392 | 64 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.