De reis van de wijze kat – Een les in zen

Heb jij ook soms het gevoel dat zen te zweverig is, of dat jij er niet helemaal bij kan? In De reis van de wijze kat neemt kat je mee door verschillende lessen. Het boek laat zien dat zen eigelijk heel simpel is. Het is mooi en rustgevend en houd een spiegel voor. Voor iedereen zal er wat herkenbaars inzitten. Op schattige en speelse manier word je hierop gewezen. Wat een prachtboek!

De reis van de wijze kat - Een les in zen

Synopsis De reis van de wijze kat

Een gloednieuw avontuur van de bestsellerauteur van Grote Panda & Kleine Draak over een wijze kat, een nieuwsgierige kitten en de wijsheden die ze tijdens hun reis samen ontdekken…

Op een dag hoort de Kat over een eenzame oude dennenboom diep in het woud. Wie de boom vindt, verkrijgt oneindige wijsheid. De Kat gaat op weg en ontmoet allerlei dieren, zoals de nieuwsgierige Haas, de praatgrage Aap en de vermoeide Schildpad. Elk vertellen zij hun eigen verhaal. Maar pas als de Kat een speels, jong katje leert kennen, begrijpt hij het doel van zijn reis…

  • Een hartverwarmend verhaal over een kat die de wereld wil begrijpen
  • Prachtig geïllustreerd en uitgevoerd full colour cadeauboek
  • Voor alle leeftijden
  • Subliem vertaald door Ariane Schluter
  • Inspirerende zenwijsheden die aanzetten tot nadenken

Grote Panda en Kleine Draak inspireerden lezers wereldwijd met hun boodschap van vriendelijkheid, hoop en veerkracht. In De reis van de wijze kat put James Norbury uit klassieke zen-verhalen en laat ons de diepere betekenis van vriendschap, acceptatie en vrede ervaren. Hét cadeau van dit jaar!

De pers over Grote panda & Kleine draak:

‘Hoewel de tekeningen de charme hebben van Winnie de Poeh, hebben de bijschriften de diepgang van
klassieke spreekwoorden’ – The Guardian

‘Inspirerend en betoverend boek vol prachtige levenswijsheden!’ ***** – Hebban

‘Boordevol belangrijke menselijke vaardigheden zoals dankbaarheid en veerkracht. De tekeningen zijn
prachtig.’ – Stoerleesvoer

‘De boeken van James Norbury zijn een grote hit. De boodschap van hoop, vertrouwen, vriendschap, (zelf)liefde en zachtheid zou voor sommigen een tegengif kunnen zijn voor het cynisme, het wantrouwen en de woede die zo aan de oppervlakte van het moderne leven liggen.’ – De Volkskrant

Genieten van kat

Heb jij de andere delen van panda gelezen? Ze werden goed ontvangen en al snel razend populair. James Norbury doet iets dat we weinig zien. Op een rustige en voor iedereen toegankelijke manier brengt hij zenverhalen en wijsheden. Dit is geen kinderboek maar voor wie snel kijkt lijkt het dat wel. Hij weet een unieke níche te vullen en dat word enorm gewaardeerd. De reis van de wijze kat is het eerste dat ik las in de reeks panda boeken. Ik zag dit nieuwe deel en ben gek op katten dus moest deze wel lezen!

Al het leven is met elkaar verbonden, en als we goed doen voor anderen, doen we automatisch goed voor onszelf.

Als ik het boek bekijk en vastpak valt het mij meteen op dat alle materiaal er natuurlijk uitziet en ook zo aanvoelt. De pagina’s zijn sober gevuld en geven het gevoel van rust. De prachtige prenten vullen dit mooi aan. Vele zijn gemaakt in traditionele stijl en sommigen volgens een eeuwenoude techniek uit Oost-Azië. Dit noem je sumi-e, in het nawoord word hierop ingegaan. Het gebruik en de verwerking van ouderwetse technieken en wijsheden vind ik heel bijzonder en voegt veel toe. De reis van de wijze kat is al met al heel fijn om vast te houden en te bekijken. Alle details kloppen met elkaar en geven de juiste sfeer af.

Een rustmoment

Iedereen zit wel eens slecht in zijn vel. Zo ook ik, en ik herkende dan ook veel in dit boek. Kat komt langs allerlei dieren die allemaal hun eigen problemen hebben. Dit is op een herkenbare manier weergegeven en iedereen zal wel ergens iets herkennen. Op een zachte, lieve manier word je hiermee geconfronteerd en aangezet tot nadenken. Hier in huis werd het boek al snel gebruikt als voorbeeld, ‘Zoals kraai in het boek’. In een tijd waar veel mensen overprikkeld en overwerkt zijn en er zoveel gebeurd zijn zenwijsheden en rust ideaal. Dit boek is juist nu erg belangrijk. Omdat het zo toegankelijk en gemakkelijk te lezen is is het niet een zwaar of extra iets om mee bezig te zijn. Voor iedereen een aanrader. Zeker als je soms in de knoop zit met jezelf, of meer behoefte hebt aan rust.

James Norbury

Naast De reis van de wijze kat zijn er ook Grote panda & Kleine draak en De reis van Grote panda & Kleine draak. James Norbury tekent en schrijft al sinds hij klein was en is altijd gek geweest op verschillende stijlen. Zelf heeft hij ook moeilijke tijden gekend en bestudeerde spiritualiteit, vooral boeddhisme. Verschillende manieren in kijken naar het leven vond hij enorm helpend. Hieruit ontstond Grote panda & Kleine draak, hij wilde dit met anderen delen. De meeste van de schilderingen in de boeken maakte hij met zwarte inkt, kwast en waterverf. Leuk weetje: James Norbury maakte ook een comic. Dit is een science fiction verhaal genaamd Seeds of the Automata.

Succes met jou reis

De korte zinnen, mooie prenten, herkenbare situaties en het algemene gevoel van rust dat dit boek geeft maken samen dat ik dit boek aan iedereen zou aanraden. Ik ben gaan houden van de schattige kat en de karakters die hij tegenkomt. Allemaal zijn ze herkenbaar een verbeelding van een probleem of gevoel. Tijdens het lezen ging ik even ‘back to basic’, naar mijn basis emoties en gevoelens. Het is lief en laagdrempelig en naast bewustwording zorgt het voor een glimlach hier en daar. De natuurlijke uitstraling en het prettige gevoel van het papier hielpen mij hier ook bij. De reis van de wijze kat, deel drie in een reeks prachtige boeken.

Lees ook deze recensies:

Specificaties De reis van de wijze kat

Titel: De reis van de wijze kat | Oorsprinkelijke titel: The cat who taught zen | Auteur: James Norbury | Uitgeverij: Fontaine | Vertaling: Ariane Schluter | 2023 | Aantal bladzijden: 175 | ISBN 9789464042443 | Meer info bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.