Willow en Warre bouwen een warm nest, een herfstig verhaal

Willow en Warre bouwen een warm nest maar waarom eigenlijk? En waar vliegen die vogels toch heen na de zomer? En waarom hebben de bomen andere blaadjes? Willow neemt Warre mee om te laten zien wat alle dieren doen in de herfst. De uitleg van verschillende overwinteraars maakt dat ook ik nog van alles opsteek uit dit prentenboek.

Voorkant Willow en Warre bouwen een warm nest met kader

Willow en Warre bouwen een warm nest

Warre is buiten aan het spelen, maar het is verdacht stil. Geen gezoem, gefluit, of gebrom…niets! Waar zijn de vogels? En de bijen en de vlinders? Willow heeft wel een idee: alle dieren zijn druk in de weer om zich klaar te maken voor de herfst en de winter. Ontdek samen met Willow en Warre hoe ze dat doen.

Willow de natuurheld

Warre is een jongetje dat graag in het bos speelt. Sowieso speelt Warre graag buiten en houdt hij ontzettend van de natuur. En hier buiten heeft hij het natuurwezentje Willow ontdekt. Dit keer merkt Warre dat er van alles verandert in de natuur. De bladeren krijgen een andere kleur en vallen van de bomen. Er klinkt minder gezoem en gebrom en de vogels vliegen weer naar het zuiden. Gaan dan álle vogels weg vraagt Warre zich af. Hierop weet Willow de natuurheld wel antwoord.

bladspiegel 1/4 Warre op de schommel in het bos

Willow en Warre bouwen een warm nest of eigenlijk bouwen ze een voederhuisje. Want ondanks dat er er veel dieren een winterslaap blijken te houden en er veel dieren naar het zuiden vliegen, blijven er ook veel dieren hier. En die dieren hebben ook een warm nestje nodig in de gure herfst en koude winter. Heb jij al eens iets gemaakt voor de dieren die hier blijven? Een egelhuisje of vogelhuisje misschien? Of heb je al eens een vetbol gemaakt voor de vogels? Die laatste staat beschreven en is met een beetje hulp van één van je ouders zo gemaakt. Help jij de dieren ook deze winter?

Opgeruimde tuintjes of liever meer egeltjes?

Willow en Warre kende ik nog niet. Maar toen ik de cover van dit leuke stel zag wilde ik het heel graag lezen. Superleuk dat Willow en Warre bouwen een warm nest op mijn pad kwam. In de onderbouw werken ze graag met de seizoenen dus hiervoor is dit echt een heel leuk boek. Naast het warme verhaal van deze twee natuurhelden zitten er ook heel veel dieren in het boek. Deze vind je terug in het register achterin. Kun jij ze alle zeventig vinden?

bladspiegel 2/4 Warre en Willow spelen in berg bladeren

Natuurlijk is Willow en Warre bouwen een warm nest een leuk prentenboek om voor te lezen. Maar als volwassene lees ik ook een mooie boodschap. Al die netjes opgeruimde tuintjes zijn voor de egeltjes funest. Zij overwinteren graag in een fijn hoopje warme bladeren. Willow legt dit dan ook allemaal uit aan Warre. Daarom gaan de natuurhelden dan ook samen aan de knutsel. De mooie boodschap van Willow op het schutblad wil ik jullie dan ook niet onthouden:

‘Als we samen een thuis delen, delen we in rijkdom.’

Willow

Warre en de drie wilgen

Willow en Warre was in België eerder dit jaar op tv bij Ketnet en VRT Max. Het is een kortfilm genaamd ‘Warre en de drie wilgen’. De kortfilm werd opgenomen in de tuin van een Belgisch gezin. Hun oudste zoon heet Warre en hij speelde de hoofdrol in deze kortfilm. Willow neemt hierin zijn nieuwe vriend Warre mee op ontdekking in zijn achtertuin. Wat ligt er allemaal verscholen in de magische wereld van de natuur?

Na deze kortfilm zijn de boeken van Willow en Warre uitgebracht. Dat zijn er inmiddels twee:

Bente Pompen was verantwoordelijk voor het design van natuurheld Willow en de cinematografie in de film. Vervolgens heeft zij ook de illustraties voor de prentenboeken verzorgd. Deze creatieve duizendpoot laat op haar website prachtige illustraties, animaties, foto’s en video’s zien. Met als overeenkomst veelal natuur. Ik denk dat we nog wel meer werk van haar hand kunnen verwachten.

bladspiegel 3/4 w aait een paard w legt het een en ander uit

Op ontdekkingstocht

Willow en Warre bouwen een warm nest is een heerlijk prentenboek vanaf 5 jaar. Leuk om te gebruiken in de klas maar net zo leuk om thuis samen te lezen. Het doel, van schrijfster Yasmine, te inspireren om zorg te dragen voor de natuur is wat mij betreft gelukt. De eerst volgende keer dat je samen in het bos loopt herken je misschien wel enkele paddenstoelen of diertjes uit het boek. Dan kun je eenmaal thuis nog eens opzoeken of ze in winterslaap gaan of alleen in winterrust.

bladspiegel 4/4 namen van dieren en planten in de illustraties

De illustraties van Willow en Warre zijn ook erg mooi. De kleurrijke Willow valt op in de natuur. En de vrolijke, nieuwsgierige Warre leert van alles bij door met zijn vriendje door de natuur te wandelen. Samen op ontdekkingstocht net als Willow en Warre, daar heb ik na het lezen van dit ecologisch prentenboek gedrukt op FSC papier, ook wel zin in. Vergrootglas mee en zoeken maar.

Specificatie Willow en Warre bouwen een nest

Auteur: Yasmine Versteele | Illustraties: Bente Pompen | Uitgeverij: Clavis | 9789044852110 | juli 2023 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.